HAN heeft hoog- en laagvliegers in Keuzegids Hbo 2021

Meeste opleidingen scoren gemiddeld

SAM
sambyhan
3 min readOct 8, 2020

--

De Keuzegids Hbo geeft aankomende studenten traditiegetrouw een overzicht van de hogescholen in ons land: hoe scoren ze per opleiding op inhoud, toetsing, docenten, vaardigheden, loopbaanvoorbereiding, haalbaarheid en faciliteiten? De HAN komt wederom als middenmoter naar voren.

Tekst: Olga Helmigh

Anders dan voorgaande jaren heeft de Keuzegids Hbo een extra lading gekregen: in deze coronatijd zijn er geen fysieke open dagen en zien aankomende studenten zich genoodzaakt om virtuele tours, webinars en chatsessies bij te wonen om zich te oriënteren. De Keuzegids Hbo kan daardoor worden gezien als extra houvast. Maar juist nú kampt de gids met tegenslag: er is al twee jaar geen betrouwbare Nationale Studenten Enquête (NSE) gehouden. Dit jaar werd de enquête niet afgenomen omdat de coronacrisis geen eerlijke resultaten zou opleveren en vorig jaar bestonden twijfels over de betrouwbaarheid van de cijfers door de destijds gebruikte vragenlijst.

Geen absolute waarheid
Vandaar dat in de nieuwe gids voor 2021 de studenttevredenheidscijfers van 2018 zijn gebruikt. Daarnaast ontbreekt de expertbeoordeling van onderwijsorganisatie NVAO, die accreditaties afgeeft. Als gevolg leunt de gids noodgedwongen op de gegevens van de HBO-Raad, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de website Studiekeuze123. Dit zijn overigens stuk voor stuk betrouwbare bronnen. Kortom: de totaalscores vormen geen absolute waarheid, maar wel een gedegen indicatie.

Niet in top 5
Het is onduidelijk waar de HAN zich bevindt in de totaalranking: voorgaande jaren was er een volledige lijst aan grote, middelgrote en kleine hogescholen, nu wordt alleen een top 5 per segment gegeven. In de de top 5 aan beste scorende grote hogescholen komt de HAN niet voor. Op nummer 1 staat, net als vorig jaar, Hogeschool Avans (Brabant) met een instellingsscore van 70, op de voet gevolgd door Windesheim (Zwolle, Flevoland) met 68 en NHL Stenden (Groningen, Drenthe, Friesland) met 66.

Hoogvliegers
Laten we beginnen met onze hoogvliegers: ook dit jaar weet de HAN het predicaat ‘topopleiding’ een aantal keren opgeplakt te krijgen. Waren er vorig jaar nog zeven uitschieters, nu zijn er zes studies met een score van 75 of hoger, op een schaal van 0 tot 100: Leraar Aardrijkskunde (75), Leraar Economie (79), Leraar Wiskunde (77), Fysiotherapie (89), Mondzorgkunde (87) en Civiele Techniek (80).

Laagvliegers
Over het algemeen scoort de HAN bij de meeste opleidingen rond de 60. Om een referentiekader te vormen: een aantal hbo’s in de lijst scoort zeer geregeld rond de 30 of 40 (Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht), al zijn er ook hogescholen die steevast rond de 70 aantikken (Avans, NHL Stenden, Windesheim). De HAN heeft slechts enkele dieptepunten. Zo komt Social Work met een score van 49 niet goed uit de bus en krijgt de opleiding Voeding & Diëtetiek een teleurstellende 47 als oordeel, net als Automotive (44) en Werktuigbouwkunde (43).

Kleinverdieners
SAM deelt traditiegetrouw ook de beste baankansen en de groot- en kleinverdieners die in de gids genoemd worden. Opvallend en opmerkelijk is dat de beste baankansen liggen bij de afstudeerders van Theater & Dans (90 procent). Dat valt te verklaren door het specialistische talent dat zij bezitten en de specifieke dans- en theatergezelschappen waar zij zich bij kunnen voegen. Overigens verdienen ze weinig: toneelspelers, muzikanten, kunstenaars, maar ook maatschappelijk werkers en logopedisten vallen onder de kleinverdieners.

Baankansen en grootverdieners
Je komt wél zonder problemen en voor doorgaans goede centen aan de bak in de makelaardij, verpleeg- en verloskunde, het onderwijs, ICT, logistiek, mondzorgkunde en natuurlijk in de technieksector. In de techniek zit ook het meeste geld: de grootverdieners vind je onder meer in Elektrotechniek (score HAN: 56), ICT (HAN: 58), Werktuigbouwkunde (HAN: 43), Technische Bedrijfskunde (HAN: 69) en Civiele Techniek (HAN: 80).

Werkeloosheid
We sluiten helaas somber af met de branches waarin de meeste werkloosheid voorkomt. Bestuurskunde, Toegepaste Psychologie, Communicatie en Media, Ontwerpen, Voeding, International Business, HBO Recht en Muziek bieden weinig perspectief. Dat heeft in de meeste gevallen te maken met verzadiging van de arbeidsmarkt, waardoor de concurrentie groot is, of te weinig werkgelegenheid.

Benieuwd naar alle specifieke cijfers en de onderbouwing ervan? Klik dan hier voor meer informatie, of het bestellen van de gids (€29,95).
Via de
website van de studiecentra hebben alle studenten en medewerkers gratis toegang tot de keuzegids hbo 2021.Moet je wel inloggen via je HAN-account.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen