HAN-studenten maken documentaire over effect klimaatverandering op de Alpen

“Zijn we nog op tijd, dat vragen we ons af”

SAM
sambyhan
4 min readJul 2, 2021

--

Jesse Dercks kijkt uit op de Aletschgletsjer

Bijna nergens in Europa zijn de gevolgen van klimaatverandering zichtbaarder dan in de Alpen, zeggen HAN-studenten Marciano en Jesse van de Lerarenopleiding Aardrijkskunde. De geografen in de dop maken deze zomer een documentaire waarin ze de schoonheid van het landschap én de verwoestende kracht van de mens in beeld brengen.

Tekst: Raïssa Soeter
Foto’s: Lars Dercks

Marciano Hendriks en Jesse Dercks (beide 25) zijn van jongs af aan al gefascineerd door de bergketen die zich uitstrekt van de Franse Middellandse Zeekust tot de Pannonische vlakte in het oosten. Tijdens een eerstejaars studiereis naar Zwitserland ontdekten ze deze gezamenlijke voorliefde voor de Alpen. Jesse: “Ik kwam er in mijn jeugd soms wel drie keer per jaar in verschillende jaargetijden. Mijn vader is gek van Zwitserland en droeg dat op mij over.” Door de jaren heen zagen hij en Marciano, die er ook veel reisde, het berglandschap veranderen. Iets wat ze nu in kaart en in beeld willen brengen.

Marciano en Jesse in actie voor beeldmateriaal van de promovideo van ‘Net op tijd’.

Filmproductiebedrijf
Tijdens de minor Veldwerk en Landschap besloten ze om als studieopdracht samen een documentaire te maken. Jesse heeft namelijk samen met zijn broer Lars een filmproductiebedrijf, genaamd Expolared. Hij heeft een aantal natuur- en muziekprojecten op zijn naam staan en hielp als assistent-cameraman mee aan de docu ‘Levende rivier’ van Vroege Vogels TV (NPO). Marciano heeft een mbo-diploma Toerisme op zak en fungeert in de documentaire als interviewer. De studieopdracht ging vanwege het negatieve reisadvies in verband met corona niet door, maar de studenten lieten het idee niet meer los.

Alpenweide

Het tij keren
“Er wordt veel gepraat over klimaatverandering maar het daadwerkelijk zien van de gevolgen maakt volgens ons meer indruk,” zegt Marciano. “We willen het tastbaar maken om bij te dragen aan bewustwording. We vertellen mensen niet wat ze wel of niet moeten doen, maar laten zien hoe mooi het landschap is, wat er verandert en wat daar de gevolgen van zijn voor mens en dier. Wie weet wil men door het zien van de documentaire meer doen om deze prachtige natuur, op slechts acht uur rijden, te behouden voor zover dat nog kan.”

Draaiboek
Na een jaar aan voorbereidingen is het eindelijk zover, de documentaire wordt deze zomer opgenomen. Jesse: “Alles is tot in detail uitgewerkt, we hebben een strak programma. We spreken onderzoekers op het gebied van gletsjers en flora en fauna, we gaan met een berggids op pad en een boer neemt ons met zijn vee mee de alpenweides op. We brengen in beeld wat klimaatverandering doet met mensen die hier wonen, werken, onderzoeken en recreëren.” Daarnaast krijgt ook de Rijn, die ontspringt in Zwitserland, een prominente rol in de documentaire vanwege het effect in Nederland. Met alle antwoorden trekken de studenten uiteindelijk één conclusie en geven antwoord op de vraag: zijn we nog op tijd?

Marciano en Jesse met de elektrische Volkswagen ID.3

Crowdfunding
Om een gedegen documentaire te kunnen maken, zijn de studenten op cinecrowd.com een crowdfunding gestart en is er €5.585,- opgehaald. Daarnaast worden ze gesponsord door autobedrijf Zijm met een elektrische Volkwagen ID.3, zodat ze enigszins klimaatneutraal naar en door de Alpen kunnen reizen. “We gaan laten zien dat de actieradius goed is en dat je ook langere afstanden kunt rijden met een elektrische auto.” Vandaag, op 2 juli, vertrekken ze samen met Jesse zijn broertje Lars (dronebestuurder en cameraman) en alle filmapparatuur in twee etappes richting Zwitserland.

Foto: Lars Dercks

Première
Marciano en Jesse hopen dat NPO, Netflix, filmhuizen en filmfestivals na de zomer interesse hebben in de documentaire. “We zijn jonge filmmakers wat het bemoeilijkt om de documentaire op voorhand te verkopen maar we gaan er alles aan doen om hun belangstelling te wekken. We organiseren ook een première voor sponsoren, een aantal donateurs, familie, vrienden en medestudenten.”

Wil je meer weten over hun avontuur en hoe de Alpen er over 20 á 30 jaar uitzien? Volg dan het Instagram account ‘Net op tijd’ of check de Facebookpagina.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen