Hoe vrij voelen onze onderzoekers zich in het publieke debat?

Platform ScienceGuide onderzoekt vrijheid en veiligheid via enquête

SAM
sambyhan
2 min readJun 22, 2021

--

(foto: Bermix Studio op Unsplash.com)

Vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste verworvenheden binnen onze democratie. Die vrijheid lijkt bij steeds meer landen in het geding te komen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Nederlandse onderzoekers in ons eigen land.

Tekst: Herman van Deutekom/ScienceGuide

Hoe vrij voelen onze onderzoekers zich om zich vanuit hun expertise in het publieke debat te mengen? ScienceGuide, het platform voor hoger onderwijs, wetenschap en de kennissector, roept onderzoekers op om mee te werken aan een uitvoerig onderzoek naar de obstakels die zij ervaren wanneer zij aan het publieke debat willen deelnemen. SAM, het journalistieke medium van de HAN, is een absoluut aanhanger van de vrijheid van meningsuiting en wil graag aandacht schenken aan deze oproep. We vragen dan ook al onze onderzoekers van de HAN om mee te doen aan deze belangrijke enquête en hun ervaringen te delen.

De afgelopen tijd komt steeds vaker aan het licht dat deelname aan het publieke debat voor wetenschappers negatieve reacties, intimidatie en zelfs bedreigingen kan opleveren. De extreme voorbeelden van intimidatie van wetenschappers die zich in het publieke debat mengen, hebben veel media-aandacht gekregen. Naar aanleiding van deze intimidaties komt het kabinet binnenkort met speciale wetgeving om intimidatie middels het verspreiden van privégegevens strafbaar te maken.

Lees meer hierover in het artikel van ScienceGuide met daarin de mogelijkheid om deel te nemen aan de enquête.

Bron: ScienceGuide.nl

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen