Hospiteren: de do’s en don’ts

7 tips die ervoor zorgen dat je die kamer bemachtigt!

SAM
sambyhan
4 min readNov 10, 2021

--

De komende weken besteedt SAM aandacht aan de woonsituatie van (ex)studenten. Dit keer: hospiteren.

Misschien weet je er alles van, of heb je er juist nog nooit van gehoord, maar als je hospiteert, ‘solliciteer’ je naar een vrijgekomen kamer in een studentenhuis. Het is bedoeld om te kijken of het klikt met de bewoners en of je het zelf ook ziet zitten om er te wonen. SAM geeft je 7 tips.

Tekst: Olga Helmigh en Raïssa Soeter

Stel: je hebt gereageerd op een advertentie voor een vrijgekomen studentenkamer en wordt uitgenodigd voor een ‘hospiteeravond’. Wat kun je dan verwachten? Meestal ben je niet de enige: je komt met meerdere gegadigden kennismaken met de zittende huisgenoten.

Soms spreken ze de kandidaten één voor één, achter elkaar ingepland. Maar vaker zetten ze iedereen bij elkaar, stellen ze allerlei vragen om erachter te komen wie je bent en kun jij andersom ook vragen stellen. Klinkt dat als één van je grootste nachtmerries? Dat kan: niet iedereen vindt het tof om zichzelf te presenteren in een bomvolle kamer, met als doel in de smaak te vallen bij een groepje mensen. Anderen vinden het geen enkel probleem om zo’n clubje met een vlotte babbel te overtuigen van de juiste match.

Hoe dan ook, SAM zet voor je op een rij wat je beter wel en niet ‘moet’ doen als je gaat hospiteren.

1.Bereid je voor
Bedenk voordat je gaat wat je zult antwoorden als ze je vragen stellen over je hobby’s, je rare gewoontes, wat je grappig vindt, welke serie je graag kijkt, waarom je voor je studie hebt gekozen, ga zo maar door. Niet dat je een ingestudeerd, perfect antwoord moet kunnen opdreunen, maar voorkom dat je met je mond vol tanden staat.

2. Neem iets lekkers of leuks mee
Zelfgebakken koeken, een grappige gadget, een bijzondere fles drank: je kunt er een statement mee maken. Het zegt iets over wie je bent, wat je interessant vindt of wat je kunt. Uiteraard kun je ook een goedkope fles wijn, krat bier of zak chips meenemen, al ben je dan waarschijnlijk de zoveelste die dat doet en val je niet op. Overigens hoeft het niet, iets meebrengen. Doe wat goed voelt en wat bij je past.

3. Wees jezelf
Het klinkt als een dooddoener, maar ga je niet anders voordoen dan je bent. Als je luid verkondigt elke avond de sterren van de hemel te koken, glashard beweert dat schoonmaken je hobby is en roept dol te zijn op spelletjesavonden, terwijl het tegenovergestelde waar is, dan val je enorm door de mand als je de kamer uiteindelijk krijgt.

4. Laat je van je beste kant zien
Huh? Net moest je nog jezelf zijn en nu moet je ineens je best doen? Ja, natuurlijk: wees jezelf. Maar ook weer niet zó erg dat je niet duidelijk benoemt wat jou zo leuk en uniek maakt. Probeer je sterke kanten te profileren en laat zien wat jou interessant of gezellig maakt en waarom ze je erbij MOETEN hebben in huis.

5. Ga niet over je grenzen
Krijg je vooraf een mail dat iets meebrengen ‘verplicht’ is? Kom je binnen en blijken er 25 andere uitgenodigde kamerzoekers te zijn? Lijkt het alsof de huisbewoners er vooral op uit zijn gratis bier in te slaan of voor de lol mensen te bevragen of een feestje te bouwen? Stellen ze vragen aan je of willen ze dingen van je die ongepast zijn? Pak dan je biezen en vertrek. Dat heeft niets met hospiteren te maken.

6. Stel vragen
Het is belangrijk om te weten waar je eventueel terechtkomt. Hoeveel huisgenoten zijn er? Eten ze altijd samen, of af en toe? Zijn er huisactiviteiten? Is er een schoonmaakrooster? Een huisrekening? Hoe hoog is de huur? Komt daar nog iets extra’s bij? Is er een wasmachine? Zo krijg je een goed beeld van hoe het reilt en zeilt en ontdek je meteen of dat bij je past.

7. Ga af op je gevoel
Nog zo’n cliché, maar als het niet goed voelt: niet doen. Stel dat je verkozen wordt, maar je vindt de bewoners niet bij je passen, of je vindt de kamer minder leuk dan verwacht of zelfs ronduit vreselijk: luister dan naar dat gevoel en doe het NIET. Dat kan lastig zijn, omdat je wellicht wanhopig op zoek bent naar een kamer en alles wilt aangrijpen dat voorbij komt. Maar bedenk: als je er eenmaal woont, dan heb je er last van. Want het belangrijkste is dat je je thuis voelt op je nieuwe stekkie.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen