In 15 uur van Arnhem een aantrekkelijke studentenstad maken

Student City Challenge geeft Arnhem een innovatieve boost

SAM
sambyhan
4 min readJun 1, 2021

--

(foto: Bart Ros op Unsplash)

Een kleine veertig Arnhemse studenten beleefden afgelopen vrijdag een waanzinnige dag. Met hulp van business coaches en inspirerende workshops werkten zij op vijf thema’s ideeën uit om het leefklimaat voor studenten in Arnhem te vergroten. Ook bijzonder: het evenement vond fysiek plaats op de HAN.

Tekst: Hanneke Sizoo
Foto’s: Florencia Jadia

“Het resultaat was geweldig, maar wat was ik moe”, zegt HAN-student Social Work Daphne Niessen de volgende dag. Samen met drie studenten van Van Hall Larenstein en de HAN werkte Daphne aan een business case gericht op studentenwelzijn. “De dag zelf is natuurlijk intensief en extreem lang, maar ik merkte ook dat ik nauwelijks meer gewend ben fysiek onderwijs te volgen. Tegelijkertijd was het zo fijn om weer andere mensen te ontmoeten.”

Pressure cooker
Een ‘pressure cooker’ noemde de organisatie het. In vijftien uur van idee naar ontwerp, uitgewerkt in een innovatieve business case. De beste ontwerpen worden aan het eind van de dag gepresenteerd aan een jury. Niet alleen het thema studentenwelzijn krijgt de aandacht, ook vraagstukken op het gebied van de studentencampus, studentenhuisvesting en lokaal geproduceerd voedsel worden uitgewerkt. Naast de HAN en Van Hall Larenstein zijn ook Artez en het ROC vertegenwoordigd.

Aan het begin van de lange dag legt een van de organisatoren uit wat de bedoeling is.

Denkpatronen doorbreken
Na een toelichting op de thema’s en kennismaking met de businesscoaches volgen de studenten workshops op het gebied van Social Design (ontwerpen waarbij de omgeving, maatschappij en menselijk gedrag centraal staan) en Biomimicry (kortgezegd: de natuur als inspiratie om problemen in de maatschappij op te lossen). Ook nemen de studenten deel aan sessies over de methode Creative Inventive Thinking en Focus. Daphne: “Je werd echt uitgedaagd om je vaste patronen van denken te doorbreken. Ook heb ik geleerd om met Business Model Canvas te werken. Voor mij helemaal nieuw, maar het was zo gaaf om je eigen plan op die manier concreet en inzichtelijk te maken.”

De stad leren kennen
Daphne en haar ploeggenoten krijgen de volgende opdracht: ‘Bedenk een oplossing om een bijdrage te leveren aan het welzijn van studenten in de breedste zin van het woord’. Daphne was vanuit haar opleiding al eerder bezig geweest met dit thema. Vandaar dat haar docent Miriam Jager haar vroeg mee te doen aan de challenge. Voor Daphne speelde er ook een persoonlijke motivatie: zes jaar geleden kwam zij zelf in Arnhem wonen en kende zij de stad totaal niet. “Bijna vergelijkbaar met een internationale student heb ik mijn weg moeten vinden, ik wist nauwelijks waar ik beginnen moest. Dus ik vind het heel gaaf dat ik, door mee te doen, andere studenten help.”

Student Social Work Daphne Niessen: “Door mee te doen, andere studenten helpen”

Ambassadeurs tijdens HAN Intro
Het groepje van Daphne richtte zich vooral op the gap of knowledge. Daphne: “Als nieuwe student, of je nou internationaal bent of niet, wil je weten wat er in een stad als Arnhem te doen is, waar de supermarkt zit, waar je kunt eten, waar je goede biertjes kunt halen. Waar vind je een huisarts? Wat is een BSN-nummer en hoe krijg je die? We hebben een plan uitgewerkt waardoor de nieuwe student beter zijn weg moet kunnen vinden. Het doel is onder andere voor de aanstaande introductieweek in september zichtbaar en vindbaar te zijn als ambassadeurs. We staan bij de scholen, lopen in de stad, delen welkoms-boxen uit met daarin basisinformatie en leuke tips. We zijn herkenbaar door gele shirts en hoodies. Daarnaast maken we de groep ambassadeurs groter en geven we trainingen en informatie. De keypoint is dat we een support-netwerk vormen, dat we overal zijn en dat je ons kunt bereiken.”

Creatieve sprint
Daphne is onder de indruk van de plannen die andere groepjes maakten. Het buddyproject dat een plan voor een app ontwikkelde, bijvoorbeeld. “We zouden het zelfs samen kunnen merchen,” zegt ze. Ook was er een groep met een baked potato–idee, in samenwerking met lokale boeren. “Met behulp van de coaches is er echt goed nagedacht, we werkten verschillende scenario’s uit. De plannen die er liggen zijn concreet en geven houvast. En, we weten waar het geld vandaan moeten komen. We maakten een creatieve sprint: aan het eind van de dag was het ‘gewoon’ gelukt: ons doel was bereikt.”

Daphne met haar teamgenoten in overleg

Fijn om fysiek bij elkaar te zijn
Uiteindelijk oordeelde de jury dat het plan van baked potato de derde plaats verdiende, het buddy project werd tweede en de ‘green housing’ won de challenge. Daphne is blij dat ze heeft meegedaan. Niet in de laatste plaats omdat ze het fijn vond om weer eens fysiek bij elkaar te zijn, samen te werken, nieuwe contacten te maken en te genieten van een goed verzorgde dag. Ze heeft er alle vertrouwen in dat het door haar groepje ontwikkelde plan uiteindelijke echt vorm zal krijgen. “Ook al is er maar één school die straks van ons bestaan weet, dan ben ik al blij.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen