Jongeren van nu: de Pechgeneratie?

SAM Studentenpanel

SAM
sambyhan
4 min readDec 11, 2020

--

Is dit een tijd om de lakens over het hoofd te trekken? (foto: Alexandra Gorn op Unsplash.com)

Steeds vaker duikt de term ‘de Pechgeneratie’ op. Jongeren, want die zijn bedoeld, zouden veel voor de kiezen krijgen, nog los van corona. Vaste contracten zijn schaars, betaalbare huizen ook, studeren is duur en stressvol, kinderwensen worden uitgesteld en wie weet is straks de pensioenpot leeg. Zien onze HAN-studenten zich ook als pechvogels, of vinden ze dat maar onzin?

Ayla Naebers, vierdejaars Sociaal Pedagogische Hulpverlening:

“Ja, die term is wel degelijk op zijn plaats. Zelf reken ik me ook tot deze niet te benijden generatie — hoewel natuurlijk elke generatie haar eigen uitdagingen kent. Wij, de lichting van nu én de lichting die de afgelopen tijd is afgestudeerd, zijn de eersten die studeren met een lening in plaats van met een basisbeurs. En al die mooie beloftes over kwaliteitsafspraken en daardoor beter onderwijs, ik geloof niet dat wij daar nog veel van gaan profiteren. Om nog maar te zwijgen over de plannen om de basisbeurs opnieuw in te voeren: hoera voor de student van de toekomst, maar eerder een middelvinger naar huidige studenten. Hoe dan ook vallen wij als pechgeneratie telkens tussen wal en schip.”

Luuk Otter, derdejaars Automotive:

“Jongeren worden de laatste tijd steeds vaker bestempeld als de Pechgeneratie. Meestal vanwege de onzekerheid op de arbeids- en huizenmarkt, dreigende pensioentekorten, de niet langer te ontkennen klimaatverandering en uiteraard de Covid-19-pandemie. Maar zijn we echt wel een generatie van tegenslag en tegenwind? Of is dit weer zo’n middeltje van de media om aandacht (en dus geld) te trekken? In de huidige maatschappij ligt de focus sterk op doelen en resultaten. Juist daarom is het zo belangrijk de vaardigheid te ontwikkelen om een stap terug te zetten, je positie in de omstandigheden te zien en stil te staan bij wat jouw eigen waarden zijn. Pechgeneratie? Dat bepaal je zelf!”

Lisa Hewett, tweedejaars Lerarenopleiding Engels:

“Ik zou ons niet per definitie een pechgeneratie willen noemen. Daarvoor groeien we op met te veel mooie kansen en mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld naar alle innovaties in de zorg. Wij profiteren daarvan, de generaties vóór ons hadden die luxe niet. Anders wordt het als je kijkt naar maatschappelijke issues zoals de problemen rond het leenstelsel, de huizenmarkt en de arbeidsmarkt. Dan denk ik zeker dat wij behoorlijk benadeeld zijn. Ook zitten we opgescheept met een klimaatcrisis, doorgeschoven door de voorgaande generaties. Toch zitten zelfs daar weer mooie kanten aan, zoals internationale verbondenheid van jongeren die het klimaat wél serieus nemen. Iets vergelijkbaars zag je afgelopen zomer, met de Black Lives Matter-demonstraties over de hele wereld.”

“De pechgeneratie, dat klinkt in mijn oren alsof je er zelf geen invloed op hebt. Maar dat klopt volgens mij niet”

Louisa Tumiwa, eerstejaars Master Social Work:

“De pechgeneratie, dat klinkt in mijn oren alsof je er zelf geen invloed op hebt. Maar dat klopt volgens mij niet. Wel denk ik dat jongeren nogal onder druk staan. Ze moeten studeren zonder studiefinanciering. Daar komen dan de bijbaantjes en meestal een intensief sociaal leven bij. Velen hebben verder de handen vol aan social media, waar alles altijd maar moet uitstralen dat hun bestaan een-en-al rozengeur en maneschijn is. Bovendien moet je een overtuigend cv opbouwen, via vrijwilligerswerk en andere extra-curriculaire activiteiten. Alleen zo kun je namelijk opboksen tegen al die anderen in deze prestatiegerichte maatschappij die ook op zoek zijn naar een baan.”

Bram Lammers, eerstejaars Pedagogiek:

“Het is te vroeg om jongeren van nu te bestempelen tot pechgeneratie. Wat ik wel vind, is dat wij als jongeren aardig wat op ons dak krijgen. Wij moeten ons maar verhouden tot allerlei zaken waar we soms nog niet echt aan toe zijn. Deze (corona)tijd brengt ontzettend veel op ons pad, ook veel pech. Toch denk ik dat de meesten van ons uiteindelijk erop zullen terugblikken als een goede eyeopener. Kijkend naar de toekomst hoop ik dat alle maatschappelijke ontwikkelingen in de optelsom neutraal of zelfs gunstig zullen uitpakken. Zodat die term ‘pechgeneratie’ niet eens meer voorkomt in ons woordenboek.”

Studeer jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan óók mee aan het SAM Studentenpanel! Lees er hier meer over en meld je aan via sam@han.nl.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen