Kindness Collectief Nijmegen: vriendelijke daden voor onbekenden

“We willen de wereld een beetje mooier maken”

SAM
sambyhan
4 min readFeb 5, 2020

--

Foto: Jacqueline van den Boom

Kindness Collectief Nijmegen bestaat één jaar. We spreken oud-HAN-student en oprichtster Rosalie van Woezik, die recentelijk genomineerd werd voor de verkiezing Nijmegenaar van het Jaar.

Rosalie (29) haalde haar propedeuse Pedagogiek aan de HAN en studeerde vervolgens Psychologie aan de Radboud Universiteit. Ze werkt momenteel bij het Helen Dowling Instituut, een ggz-instelling die psychologische zorg biedt aan mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast is ze druk met het afronden van de research master Behavioural Science én met het Kindness Collectief Nijmegen dat ze een jaar geleden samen met Lerrie Grooten oprichtte.

Lerrie (links) en Rosalie (links onderin)

Hoe het begon
Rosalie leerde Lerrie kennen tijdens een door hem georganiseerde ‘kindness maand’ in de zomer van 2017. Ze was één van de opgetrommelde vrijwilligers die meehielp om duizend vriendelijke gebaren in één maand te realiseren. Denk aan het uitdelen van snoep, rozen, krasloten, kaartjes met een lieve boodschap en free hugs. “Lerrie studeerde Sociologie en was — geïnspireerd door de Amerikaanse ‘happiness expert’ Shawn Achor — al langer bezig met random acts of kindness. Het maakte zo’n indruk op me dat ik me bij hem heb aangesloten.”

Rally’s
Het ‘Kindness Collectief Nijmegen’ bestaat inmiddels uit een groep van zo’n twaalf vrijwilligers die elke maand bij elkaar komen om nieuwe ‘rally’s’ te beramen. Van grote acties zoals stapels kerstkaarten schrijven en bezorgen bij eenzame ouderen, tot incidentele kleine acties als geld verstoppen in boeken, briefjes achterlaten in de trein en koffie vooruitbetalen in een café. Sommige initiatieven worden gesponsord maar er wordt ook veel uit eigen zak betaald. “Dat hebben we er voor over omdat we geloven in wat we doen.”

Vrolijke reacties
De eerste keer dat Rosalie met zelfgebakken cakejes de straat op ging, moest ze wel een drempel over. “Ik wilde mensen niet storen en vond het spannend omdat ik niet wist hoe ze zouden reageren. Een enkeling was wantrouwend, maar meestal konden we op vrolijke reacties rekenen — precies waar we het voor deden.” Mensen even uit de eigen bubbel halen en het gevoel geven dat ze gezien worden en dat ze er toe doen — dat is waar het volgens Rosalie om draait. “Die verbintenis is zo waardevol. Contact met anderen geeft kleur en betekenis aan je leven.”

Rimpeleffect
Volgens de onderzoeksassistente werkt positiviteit en vriendelijkheid aanstekelijk. “Er zijn zo veel redenen om zo maar iets vriendelijks voor iemand te doen. Je geeft niet alleen de ander een goed gevoel, je wordt er zelf ook blij van. Uit onderzoek blijkt dat een vriendelijke daad een langer positief effect heeft op je eigen gemoedstoestand dan wanneer je bijvoorbeeld iets voor jezelf koopt. En de ontvanger zal ook sneller geneigd zijn iets aardigs te doen of te glimlachen naar een voorbijganger.” Dit is volgens Rosalie het rimpeleffect: “Je geeft het door zoals rimpelingen in het water als je er een steen in gooit.”

Nominatie Nijmegenaar van het Jaar
Haar inzet om de wereld een beetje mooier te maken met random acts of kindness, leverde Rosalie een nominatie op voor de verkiezing Nijmegenaar van het Jaar 2019. Haar zus, die ook is aangesloten bij het collectief, gaf haar op. Rosalie: “Ik kwam niet tot de laatste drie kandidaten maar het was alsnog een grote eer. Het was ook mooi dat burgemeester Bruls in de openingsspeech tijdens de nieuwjaarsreceptie veel nadruk legde op het belang van vriendelijkheid en solidariteit.”

Ze hoopt dat het collectief de komende jaren groter wordt en zich uitbreidt naar andere steden. “Tegen iedereen die het omkijken naar elkaar ook wat meer prioriteit wil geven, zou ik zeggen: gewoon doen. Je hebt niets te verliezen en je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met dankmailtjes naar vrienden en familie. Een simpel gebaar kan voor een ander van grote betekenis zijn en het levert je zelf ook wat op: ik ben er niet alleen een bewuster en vrolijker, maar ook een dankbaarder mens door geworden.”

In april wordt er een rally georganiseerd op de HAN, houd de Facebookpagina van het Kindness Collectief Nijmegen in de gaten voor meer informatie.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen