Minorstudenten ontwikkelen onkruidrobot

Kruisbestuiving tussen kennis en kunde

Olga Helmigh
sambyhan
4 min readJan 28, 2019

--

Het lectoraat Smart Business heeft sinds kort een samenwerkingsverband met Innoveins. Dit bedrijf brengt plant en techniek samen en stimuleert innovatie. Zo ontwikkelen ze nu onder meer een onkruiddetector voor blauwebessentelers. Twee studenten van de minor Smart Industry onderzoeken mee.

Het gaat harder dan ooit met technologie, concurrentie en innovatie. Als bedrijven achterblijven op vernieuwing is dat funest. De toekomst is ‘smart’: multidisciplinair samenwerken, slim en duurzaam investeren en relevantie creëren. “Het speelveld is volledig veranderd ten opzichte van vroeger en dat is rap gegaan”, vertelt Maarten van Gils, lector Smart Business. “Waar je voorheen alleen te maken had met lokale competitie, is nu de hele wereld je concurrent.” Zoals we allemaal weten heeft het internet grotendeels gezorgd voor die vergroting van opties en verkleining van moeite. Van Gils: “Daarnaast spelen robotica, mechanica en duurzaamheid eveneens cruciale rollen: je moet als bedrijf niet alleen omzetten, maar je ook bewust zijn van de impact op je omgeving.”

“Veel mkb’ers worden overspoeld door een golf nieuwe, jonge ondernemers die wél smart werken.”

Herdefiniëring
In de vrij nieuwe minor Smart Industry leren studenten technologische innovaties en digitale verbindingen vertalen naar economische kansen. Van Gils en zijn studenten houden zich vooral bezig met midden- en kleinbedrijf-organisaties (mkb): hoe kunnen zij slimme technologie toepassen om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen en implementeren? “Veel mkb’ers worden overspoeld door een golf nieuwe, jonge ondernemers die wél smart werken. De gevestigde orde blijft vaak achter en loopt daarmee het risico uiteindelijk te verdwijnen”, aldus Van Gils. Een bedrijf doorloopt namelijk een aantal stadia: van start en groei tot bestendiging. “Vaak zie je dat ze in bestendiging blijven steken: alles loopt lekker en draait als een machine. Totdat het ineens níet meer goed gaat, en het besef intreedt dat er vernieuwd moet worden. Maar hoe? Het ontbreekt vaak aan kennis, kunde, tijd en geld om een herdefiniëring van visie en missie te bewerkstelligen.” Gevolg? Financiële problemen en/of faillissement. “Door ontwikkelingen in je vakgebied te volgen, kun je op tijd een omslag maken. Als dat niet lukt, moet je hulp inschakelen.”

Pim Deuling (Innoveins) en Maarten van Gils (Lector Smart Business)

Uitdagingen in vakgebied
Innoveins helpt bedrijven in de sector agrofood en high tech om te vernieuwen. Dit doen ze middels het principe van een ‘ecosysteem’. Binnen dit ecosysteem zijn nu zes ‘clusters’ actief. Elk cluster is een samenwerkingsverband van drie tot vijf jaar tussen Research & Developmentbedrijven die elkaar versterken. Zij innoveren, co-creëren en richten zich op een specifiek innovatievraagstuk. Minorstudenten Jamie van Brienen en Mieke van Corven zijn aan het werk bij Blueberry Innovators, één van de clusters. Ze zijn bezig met het ontwerp van een robot die onkruid herkent (en uiteindelijk bestrijdt) wanneer deze over de landbouwgronden rijdt. Mieke: “Twaalf Europese blauwebessentelers hebben zich verenigd om uitdagingen in hun vakgebied het hoofd te bieden. Je moet daarbij denken aan duurzaamheid, bio- en bodemdiversiteit, gewasbescherming en water- en productkwaliteit. En dus ook het onkruidprobleem. Chemische bestrijding wordt de das omgedaan, gelukkig, maar daardoor moeten er andere oplossingen worden gevonden.” De robot die ze ontwerpen hoeven ze niet zelf te bouwen: het gaat erom dat ze de mogelijkheden en benodigdheden in kaart brengen. “Maar daarna wordt gekeken hoe zo’n robot succesvol op de markt geïntroduceerd kan worden.”

“De overgang naar Smart Industry (of ‘Industry 4.0’) is naar mijn mening níet te missen.”

Impact op de samenleving
Jamie studeert Industriële Automatisering aan Avans Hogeschool in Den Bosch en Mieke volgt de opleiding Bedrijfskunde aan de HAN. Jamie koos voor de minor Smart Industry om te leren over nieuwe innovatietechnieken en het toepassen daarvan. “Tijdens voorgaande stages heb ik gemerkt dat bedrijven graag willen vernieuwen, maar hier geen tijd of kennis voor hebben. Met deze minor hoop ik bedrijven meer te bieden als ik straks het werkveld inga.” Mieke beaamt dit. “Als bedrijfskundige is het erg belangrijk om mee te gaan met de ontwikkelingen in de praktijk. De overgang naar Smart Industry (of ‘Industry 4.0’) is naar mijn mening níet te missen. Het heeft impact op hoe wij als samenleving werken, binnen iedere branche. Nu vroeg instappen en de basis begrijpen vind ik essentieel.” Mieke hoeft niet per se zélf nieuwe smartproducten te ontwikkelen. “Ik vind het vooral belangrijk om te begrijpen waar het over gaat en mee te kunnen denken. Dat zijn inzichten en vaardigheden die altijd van pas komen in mijn toekomstige carrière.”

Toekomst
Pim Deuling, met zijn bedrijf Blue Hub één van de grondleggers van Innoveins, is blij met de samenwerking. “De studenten brengen een creatieve, frisse en vernieuwende wind. Uiteraard is er ook onervarenheid, maar in de praktijk leer je al snel hoe de vork in de steel zit.’
Hoe gaat het nu verder met het project en de minor zelf? Deuling: “Elk half jaar gaat een nieuwe groep minorstudenten verder met het werk van de vorige groep. Zo ontwikkelt het product zich gaandeweg. Natuurlijk is dat spannend, en heeft dat voor- en nadelen, maar we zijn vooral geprikkeld door de creativiteit en innovativiteit van de studenten. Zij vormen de toekomst: smart, flexibel en multidisciplinair.”

--

--

Olga Helmigh
sambyhan

Journalist met focus op human interest, cultuur, onderwijs en media. Redacteur bij SAM, het journalistieke medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen.