Module maakt van studentenkamer een elektronica-lab

SAM
sambyhan
Published in
2 min readApr 22, 2021
De blauwe module, Adalm2000. Het witte plaatje eronder is een breadboard. De grote doos links is de componentenkit met toebehoren

De HAN-opleiding Elektrotechniek gaat in het nieuwe studiejaar haar eerstejaars studenten voorzien van een module met toebehoren. Daarmee kunnen ze hun studentenkamer omtoveren tot elektronica-lab.

Tekst: Herman van Deutekom
Foto’s: Peter Brouwer

Een oscilliscoop, een functiegenerator, een networkanalyzer, slechts enkele functies van het bijzondere pakket dat eerstejaars studenten krijgen als ze hun opleiding Elektrotechniek bij de HAN beginnen. “Het gaat vooral om dit blauwe apparaatje, de Adalm2000 Active Learning Module”, zegt hoofddocent en teamleider Peter Brouwer. “Dit apparaat heeft de functionaliteit van apparatuur die normaalgesproken in een lab staat. Als je het aansluit op je laptop, verandert je kamer in een elektronica-lab.”

Ook voor hobbyisten
Het idee is voortgekomen uit de beperkte mogelijkheden van praktijkles tijdens corona. “Maar ook om jonge mensen te stimuleren om in een hobbyachtige setting met elektronica bezig te zijn”, stelt Brouwer. Vroeger gebeurde dat veel meer dan tegenwoordig, aldus de docent. “Met hulp van de module in combinatie met een laptop kun je thuis veel makkelijker aan de slag.”

De componentenkit. De onderdelen worden waarschijnlijk nog aangepast.

Aanschafkosten
Er zijn wel kosten aan verbonden. “De prijs van een paar boeken”, zegt Brouwer met een glimlach. “Maar met de module kun je veel meer. 150 euro voor het apparaat, en dan komen er nog wat toebehoren bij. Dat witte plaatje bijvoorbeeld, dat is een breadboard. Daar kun je schakelingen op testen. Dat krijg je erbij, evenals een componentenkit, een doosje met chips, snoertjes en andere onderdelen om proeven mee te doen.”

Thuis en op school
Maar het is niet de bedoeling dat studenten deze elektronicaset alleen thuis gebruiken. Sinds de organisatieverandering is Elektrotechniek ondergebracht in de academie Engineering en Automotive. Engineering verhuist daarom naar het Automotive-gebouw. Daar is veel minder plek voor praktijkruimtes, zegt Brouwer. “We moeten heel wat vierkante meters inleveren, net als Automotive. Maar de module is een klein apparaat. Die stop je zo in je tas. Dan kun je er op school ook mee werken en ben je minder afhankelijk van de lab-ruimtes.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen