Olga Oordeelt — Erik in de Verdeelde Staten (Videoland)

RTL-correspondent Erik Mouthaan maakt zich zorgen

SAM
sambyhan
4 min readOct 1, 2020

--

Amerikacorrespondent Erik Mouthaan

Al sinds de oerknal zijn geweld, oorlogen, armoede en gedoe vaste prik op deze aardkloot, maar we bevinden ons nu op een zodanig dieptepunt, dat de geschiedenisboeken van de toekomst behoorlijk deprimerende kost worden. Een bizarre pandemie, snoeiharde verdeeldheid onder bevolkingsgroepen en een total batshit Amerikaanse president vormen momenteel de top 3 aan ellende.

Want Nederland verbleekt natuurlijk bij de politieke en maatschappelijke waanzin die zich nu in de USA afspeelt. Dat bleek maar weer eens extra na het absurde debat van eergisteren tussen Trump en presidentskandidaat Joe Biden, ook wel omschreven op social media als ‘shitshow’, ‘kroeggevecht’ en ‘gênante schertsvertoning’. De twee bejaarde mannen stonden te kiften en schelden als oude viswijven.

Erik Mouthaan, bekend correspondent van RTL Nieuws in de VS, ziet met pijn in zijn hart hoe het land waar hij al veertien jaar verslag van doet, meer verdeeld is dan ooit tevoren. Trump heeft in de vier jaar dat hij aan de macht is het land tot op het bot vergiftigd met zijn haatdragende, polariserende retoriek. Dat heeft er niet alleen voor gezorgd dat groepen mensen (links/rechts, zwart/wit, jong/oud) agressiever tegenover elkaar zijn komen te staan, maar ook dat mensen journalisten volledig wantrouwen. ‘Fake news’ is de term waarmee Trump mensen heeft geïndoctrineerd, en met succes. Zowel aan de Republikeinse als Democratische kant worden mainstream media vergruisd en buitengesloten.

Waar halen de meeste Amerikanen hun feiten en nieuwsgaring dan vandaan? Bij zenders die hun eigen mening bevestigen en bij eigen gevormde nieuwsvoorzieningen en bronnen, zoals bijvoorbeeld freelancejournalisten die ter plekke livestreamen en niet knippen in de beelden. Hiermee voorkomen ze volgens eigen zeggen “beeldvorming en stemmingmakerij door bevooroordeelde montage”. Uiteraard belandt dat ongefilterd op social media, zonder context. Mouthaan laat zich over dit fenomeen informeren in de eerste aflevering van zijn nieuwe serie ‘Erik in de Verdeelde Staten’, nadat hij met zijn cameraploeg bij zowel Trump-aanhangers als Trump-tegenstanders vijandig wordt weggestuurd. Hij probeert uit te pluizen hoe dat precies komt, aangezien hij dit in al zijn jaren als correspondent niet eerder meemaakte, en al helemaal niet in verkiezingstijd.

Bijna niemand wil er met hem over praten. De veelal fascistische Trumpfans niet omdat “mainstream media niet deugen” en anti-Trump-protesteerders omdat ze bang zijn om door uitgezonden beelden herkend en opgepakt te worden door de politie, met mishandeling tot gevolg, “Je weet wat ze met zwarte mensen doen”, aldus een Afro-Amerikaanse demonstrant. “Daarom willen we niet gefilmd worden.” Vooral een rondje langs Trump-supporters is om te janken: ze beweren dat Joe Biden een pedofiel is, dat journalisten altijd liegen over Trump, dat Democraten satanisten zijn (sorry, wat?) en dat de Black Lives Matter beweging bestaat uit anarchisten die een gevaar vormen voor het voortbestaan van Amerika. Het gevolg: overal kortzichtige bubbelvorming, nul fact checking, nul nuances, geen argumenten op basis van feiten en dus nóg verdergaande polarisatie.

Mouthaan somt op wat er voor zorgt dat het extra grimmige tijden zijn in Amerika: het coronavirus, de dood van George Floyd en het protest tegen politiegeweld en racisme tot gevolg, en een president die zich niet expliciet uitspreekt tegen racisme en overduidelijk alleen zijn achterban vertegenwoordigt, in plaats van het hele land (wat natuurlijk de taak is van een zittend president). Nu waren de Verenigde Staten nooit een toonbeeld van saamhorigheid en eensgezindheid, maar het is nog nooit zó hard tegen hard gegaan. Mouthaan maakt zich grote zorgen en zal de komende afleveringen door Amerika reizen om met eigen ogen te zien en ervaren wat er met zijn geliefde correspondentieland aan de hand is.

Een eenduidig antwoord zal er waarschijnlijk niet komen, maar de zoektocht biedt in ieder geval enige context om bepaalde gebeurtenissen te plaatsen en impasses bloot te leggen. Het is een interessante inkijk in een zwaar verdeeld land, waar in feite sprake is van een heuse morele burgeroorlog. In de aanloop naar de verkiezingen is deze serie een must see. Nu maar hopen dat Trump niet voor de tweede termijn blijft, al vrees ik, net als Mouthaan, het ergste.

Bekijk hier de trailer:

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen