Olga Oordeelt -Mathilde’s Mysterie (podcast)

Was het zelfmoord of toch moord?

SAM
sambyhan
4 min readFeb 10, 2021

--

Muze en society-diva Mathilde Willink (screenshot)

In deze recensierubriek hemelt redacteur Olga Helmigh iets op of ze brandt het af. Iets er tussenin gebeurt zelden.

Tekst en screenshots: Olga Helmigh

Nu we allemaal vierkante ogen en houten konten hebben van het thuiswerken, thuisonderwijs, thuiszitten en nonstop Netflixen, is het tijd om je oren en vergeten hersendelen ‘ns goed de kost te geven. Zet je tablet, tv en laptop uit, pak je telefoon en zet een podcast aan.

Luister tijdens het wandelen in de sneeuw, afwassen, opruimen of chillen naar vermakelijk geouwehoer, leerzame beschouwingen, grappige gesprekken, persoonlijke verhalen of -mijn persoonlijke favorieten - true crime-zaken en onopgeloste mysteries. In laatstgenoemde genre voert Mathilde’s Mysterie nu de Nederlandse hitlijsten aan. En terecht, want het is een boeiende nagelbijter.

Carel Willink schildert zijn muze Mathilde (screenshot)

In de jaren zeventig woonde in Amsterdam een soort voorloper van Lady Gaga: Mathilde Willink. De in bijzondere creaties gehulde Mathilde viel op door haar dikke, lange, blonde manen en aparte kapsels, excentrieke make up en voorliefde voor kunst en haute couture, met name van modeontwerpster Fong Leng. Ze pakte in de jaren vijftig als jonge meid de trein van het saaie Zeeland naar het spannende Amsterdam, viel al vlug op in de kunst- en uitgaansscene en trouwde uiteindelijk met de veel oudere, bekende kunstenaar Carel Willink. Ze wordt zijn muze en het opmerkelijke koppel is lievelingsvoer voor de pers en roddelbladen.

Tot 1975. Het huwelijk gaat kapot en daarmee ook Mathilde. De welbespraakte, intelligente maar gebroken en verloren icoon begeeft zich steeds meer in foute kringen, heeft hysterische en ronduit agressieve buien, loopt met haar ziel onder haar arm rond door de hoofdstad en papt kort voor haar dood aan met cocaïnehandelaar Gerard Vittali. Op 25 oktober 1977 wordt ze door Vittali dood gevonden in haar kale, kille appartement, dat ze expres tegenover het atelier van haar ex-man en zijn nieuwe vrouw had gekocht.

De doodsoorzaak: een kogel door haar hoofd, zelf afgevuurd. Zelfmoord, dus. Maar klopt dit wel? Waarom heeft ze met haar rechterhand door haar linkerslaap geschoten? Waarom had ze twee gebroken ribben en krassen en schrammen in haar hals? Waarom lag ze naakt en onopgemaakt in haar hemelbed met een stapel bontjassen over zich heen, terwijl ze in meerdere interviews riep dat áls ze de hand aan zichzelf zou leggen, ze zou sterven in vol ornaat? Het pistool dat ze had gebruikt, bleek afkomstig van berucht wapenhandelaar ‘Pistolen Paultje’ en was in een eerdere moordzaak gebruikt. En hoe zit het met een verdwaalde kogel in de vloer naast haar bed? En een opengebroken kastje waar haar ‘geheimpjes’ inzaten?

Bekend was dat Mathilde zich bedreigd voelde, vlak voor haar dood. Veel vrienden geloven dan ook niet in een zelfgekozen einde. En hoe zit het met de rol van roddeljournalist Henk van der Meijden, die (onder de neus van de politie!) acht zakjes cocaïne bij Mathilde’s dode lichaam zou hebben weg gesmokkeld? Zelfs oud hoofdcommissaris Gerard Toorenaar van de Amsterdamse politie maakte er geen geheim van te twijfelen aan de officiële lezing van zelfmoord.

NPO Radio 1 en AVRO/TROS brengen Mathilde’s Mysterie

Podcastmakers Lammert de Bruin en Babs Assink gaan voor NPO Radio 1 en AVRO/TROS maar liefst 43 jaar na haar dood op zoek naar antwoorden. Ze spreken vrienden en kennissen van Mathilde, graven samen met twee cold case-rechercheurs door het politiedossier en weten op die manier een aantal mythes door te prikken en nieuwe inzichten te vergaren. Je hoort interviewfragmenten met Mathilde zelf, waarin ze niet schroomt om zelfmoord als mogelijk einde van haar leven te noemen. Het is dus niet ondenkbaar, maar de manier waarop het uiteindelijk gebeurt, lijkt dat wel.

Ik heb ademloos geluisterd en vlóóg door de zes afleveringen heen. En hoewel er inderdaad een paar verhelderende antwoorden komen op een aantal prangende vragen, zal uiteindelijk alleen Mathilde weten hoe het écht is gegaan. Of is er heel misschien nog één ander iemand? Ik sluit het nog steeds niet uit…

Beluister de podcast Mathilde’s Mysterie op onder meer Spotify, Apple Podcasts en de website van Radio 1.

In deze podcast wordt gesproken over zelfmoord. Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over iemand anders? Bel 0800–113 of gewoon 113. Of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24 uur per dag, 7 dagen per week.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen