Online toetsen maken, het kan

Academie International School of Business werkt met online schriftelijke toetsen

SAM
sambyhan
4 min readNov 17, 2020

--

Foto: Glenn Carstens-Peters op Unsplash.com

In deze tijd van online onderwijs volgen veel studenten hun lessen op afstand. Toetsen worden zoveel mogelijk fysiek op school gemaakt. Maar hoe doe je dat als de studenten duizenden kilometers weg wonen? Ook online. En ja, dat kan zonder fraude.

Tekst: Herman van Deutekom
Foto’s: Marcel Krijgsman

Lessen online volgen en toetsen op school maken, dat werkt niet voor alle opleidingen. Bijvoorbeeld bij de Academie International School of Business, met de 2 Engelstalige opleidingen Communication en International Business. Vlak voor de lockdown in maart zijn veel buitenlandse studenten terug naar huis gevlogen. De lessen worden online aangeboden en over de hele wereld gevolgd, van Finland tot Zuid-Afrika en van Vietnam tot Venezuela.

Toetsperiode uitgevallen
Hoe maken studenten toetsen op afstand? Bij ISB hebben ze dat als volgt aangepakt. In totaal volgen 1600 studenten de 2 genoemde opleidingen. Vijf keer per jaar zijn er toetsperiodes. Maar door de lockdown als gevolg van corona is voor schriftelijke toetsen een van die periodes uitgevallen. “Dat was voor de studenten een ramp”, zegt Martin Bos, docent International Business. “En voor de docenten ook.” Om verdere studievertraging te voorkomen, moesten de schriftelijke toetsen op zo’n manier worden aangepast dat ze tijdens een lockdown ook online gegeven kunnen worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Martin Bos, docent Academie International School Of Business

Toetsapplicatie Cirrus
“Vóór corona had onze academie twee toetsen die online werden gemaakt, maar wel gewoon op school”, legt Bos uit. “Studenten gingen naar een computerlokaal en maakten daar hun toets. Maar dat zouden ze in principe ook thuis moeten kunnen doen, dachten we.” Dus werd er een klein team fanatiekelingen samengesteld dat alle toetsen ging invoeren om online te kunnen maken. Dat gebeurde in de online toetsapplicatie Cirrus.
Dit is een co-productie van 5 docenten en 3 onderwijskundigen”, benadrukt Bos. Want bij het maken van online toetsen komt fraudegevoeligheid al snel om de hoek kijken. “Als hogeschool moeten we voorkomen dat de resultaten van een online toets anders zijn dan die van een op school gemaakte toets. Dat verwachten de studenten ook van ons.”

Opdracht in plaats van toets
“Van ons team zou je kunnen stellen dat de docenten zich bezighielden met de inhoud en de onderwijskundigen met de kwaliteit”, zegt Bos. Kim Willemsen-van Zeeland, een van de drie betrokken onderwijskundigen, is het met hem eens. “Het doel was in eerste instantie om te zorgen dat studenten zo min mogelijk studievertraging oplopen en de kwaliteit van ons toetsprogramma blijven borgen. Als onderwijskundigen zijn we al eind maart met het Management Team en de Examen- en Toetscommissie om de tafel gaan zitten. We keken in eerste instantie of het mogelijk was om sommige schriftelijke toetsen formatief aan te bieden, of samen te voegen, of om te zetten naar een andere vorm, bijvoorbeeld geen schriftelijke toets maar een casusopdracht. Dat lukte bij enkele toetsen, maar niet elke toets is hiervoor geschikt.”

Randomiseren van vragen
Na een eerste verkenning besloot het team aan te sluiten bij de systemen die ze al in huis hadden, waaronder het eerdergenoemde Cirrus. “Verder hebben we met de Examen- en Toetscommissie onderzocht welke betrouwbaarheidsmaatregelen we in deze systemen konden nemen die passend zijn bij onze toetsen om fraude te voorkomen”, vervolgt Willemsen-van Zeeland. Het team heeft daarbij onder meer ingezet op vrije navigatie en het randomiseren van vragen. Daarnaast werd studenten, voorafgaand aan een toets, gevraagd om een integriteitsverklaring te ondertekenen waarin ze duidelijk aangeven dat ze tijdens de toets niet zullen frauderen.

Kim Willemsen-van Zeeland, onderwijskundige bij de Academie International School Of Business

Beperkt gefraudeerd
“Na een periode van hard werken kunnen alle 80 toetsen online worden gemaakt”, zegt Bos met gepaste trots. In juni zijn deze toetsen voor het eerst online aangeboden. Bos: “We merkten, met de tools die we op dat moment tot onze beschikking hadden, dat er beperkt werd gefraudeerd. Zo beperkt dat dat niet van invloed was op het eindresultaat. De meeste mensen deugen. Dat geldt ook voor studenten”, lacht Bos. Bij sommige studenten die fraude pleegden, bleek dat ze de stof duidelijk niet hadden geleerd en dat ze ongeacht de copy-paste-fraude toch al een onvoldoende hadden gehaald.

Proctoring
“Sinds oktober maken we voor onze studenten in het buitenland ook gebruik van proctoring”, vervolgt Willemsen-van Zeeland. “Dit zorgt ervoor dat studenten, die een online toets maken, op hun scherm alleen de toets kunnen zien en verder geen schermen kunnen openen. Daarnaast worden de studenten en hun scherm tijdens de toets gefilmd waardoor je hun gedrag kunt zien. Op deze manier wordt fraude grotendeels beperkt.”

Verbonden met studenten
De afgelopen periode was dus pittig voor Bos, Willemsen-van Zeeland en hun collega’s. Maar ze hebben er geen spijt van. Bos: “Ik heb me in deze hele coronaperiode sterk verbonden gevoeld met studenten die opeens in lockdown moesten of hals-over-kop naar huis zijn gevlogen en hun studietijd door hun vingers zagen glippen. Ik ben blij dat we op deze manier iets terug hebben kunnen doen.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen