Protestactie voor meer fysiek onderwijs

Studenten organiseren demonstratie op 2 oktober in Amsterdam

SAM
sambyhan
4 min readSep 23, 2020

--

Foto: Nathan Dumlao op Unsplash

Ben je ook klaar met die online lessen? Mis je ook je studievrienden, en misschien zelfs wel een paar leraren? Joshua de Roos gaat daar iets aan doen. Deze master-student organiseert met enkele vrienden de protestactie “Ik Wil Naar School”. Die wordt op vrijdag 2 oktober gehouden op het Amsterdamse Museumplein. Wil je ook meer fysieke lessen? Sluit je dan aan.

Tekst: Herman van Deutekom
Foto’s: Marcel Krijgsman

Joshua de Roos is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en volgt sinds kort een master bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Het coronavirus heeft veel bij mensen losgemaakt. Bij Joshua zijn actiebereidheid. In mei, middenin de coronapandemie, was er namelijk sprake van dat de overheid afspraken wilde maken om ervoor te zorgen dat studenten niet meer in de spits mochten reizen. “Ik zag al voor me dat dit de mogelijkheid om fysiek les te krijgen flink zou beperken.”

Essentieel
Volgens Joshua, en velen met hem, is fysiek onderwijs essentieel voor een goede opleiding. Daarom heeft hij met een paar bevriende studenten de organisatie “Ik Wil Naar School” opgericht en zijn ze een petitie gestart. “Veel andere groeperingen sloten zich bij ons aan of lieten ook hun ongenoegen horen, waaronder alle rectoren van de Nederlandse universiteiten. De regeling is uiteindelijk van tafel gegaan. Ik zeg niet dat dat door onze petitie kwam, maar ik denk wel dat het heeft bijgedragen.”

Joshua de Roos mist fysiek onderwijs

Respect
Na een periode van vooral online lessen voor én na de zomervakantie vindt Joshua dat het zo niet langer kan. “Even voor de duidelijkheid: toen de lockdown een feit was, kregen we een week later al online colleges. Ik vind het erg knap en heb veel respect voor de docenten en de organisatie van de universiteit dat ze dat allemaal zo snel hebben geregeld, zodat voor ons de lessen gewoon doorgingen. Maar we merken nu al een tijdje dat slechts 10 tot 30 procent van de lessen fysiek wordt gegeven.”

Onderwijskwaliteit
Joshua vindt dat hierdoor de kwaliteit van het hoger onderwijs achteruit gaat, studenten zich minder goed kunnen ontwikkelen en het sociale contact verloren gaat. Volgens hem is het voor docenten een enorme uitdaging contact te maken met studenten en hun lessen te digitaliseren. “Het kabinet moet het onderwijs daarom prioriteit geven en middelen beschikbaar stellen om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken.”

Sterk signaal
Door maatregelen als anderhalve meter afstand is het moeilijk om nog fysiek les te geven, zeker aan grotere groepen studenten. “Wij vinden dat we een sterk signaal moeten afgeven aan de overheid, dat fysiek onderwijs nodig is om goed les te krijgen”, zegt hij uitgesproken. Dat geldt niet alleen voor colleges: “Ook als je bijvoorbeeld in een werkgroep zit, dan is het online heel lastig om goed te communiceren. Je kunt nauwelijks met elkaar in discussie. Of even tussendoor een vraag stellen aan een docent.”

Joshua wil het aantal online lessen drastisch verminderen

Oplossing
Door de hele situatie voelt Joshua zich minder betrokken bij de studentengemeenschap, en dat zorgt voor minder motivatie om de opleiding verder te volgen. Dus tijd voor actie.
“We willen op 2 oktober niet alleen laten weten dat we meer fysiek onderwijs willen, we komen die dag ook met een oplossing voor het ruimtegebrek waar bijna alle onderwijsinstellingen mee te maken hebben”, vertelt de student: “Zeker in Amsterdam en andere grote steden worden grote ruimtes als concertzalen, theaters en bioscoopzalen door corona weinig tot niet gebruikt. Waarom niet in die ruimtes collegelessen geven? De hele kunst en cultuur-sector zit ook in zwaar weer. Dan verdient zo’n concertzaal of evenementengebouw daar ook nog wat geld mee. Ik noem het een win-winsituatie.” Maar wie moet dat betalen? “De onderwijsinstellingen hebben daar geen geld voor, dus willen we de overheid vragen om hier geld voor vrij te maken.”

Logistieke operatie
De protestactie wordt mede georganiseerd door ASVA Studentenunie en SRVU Studentenbond. “Zo’n protestactie is een grote logistieke operatie. We willen ervoor zorgen dat deze demonstratie op een veilige en verantwoorde manier wordt gehouden.” De bijeenkomst stond eerst gepland op de Dam in Amsterdam, maar na overleg met de politie is de organisatie uitgeweken naar het Museumplein. We verwachten dat er maandag 2 oktober om 13.00 uur zo’n 500 mensen aanwezig zullen zijn. Maar hopelijk worden het er veel meer.”

Meer informatie op de facebookpagina Ik Wil Naar School.

Vragen of reacties kun je mailen naar ikwilnaarschool@outlook.com

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen