Schone waalstranden? Zou het dan toch?

HAN IPO-studenten ontwerpen speciale prullenbakken voor gemeente Nijmegen

SAM
sambyhan
3 min readJun 15, 2020

--

Ontwerp gemaakt door IPO-studenten voor het project ‘Blikvanger’ van HAN Green Office.

Het is een doorn in het oog voor iedereen die ook maar een beetje van natuur houdt: de hoeveelheid vuilnis op het Nijmeegse Waalstrand. IPO-studenten werkten in opdracht van HAN Green Office aan prototypen voor prullenbakken om dit hardnekkige probleem te bestrijden.

Eline van Tooren, één van de IPO-studenten die meewerkte aan het project ‘Blikvanger’ (privéfoto)

“We komen niet uit Nijmegen, dus toen we deze opdracht kregen, zijn we eerst naar het Waalstrand gegaan. Het werd meteen duidelijk hoe groot het probleem is, en dan zagen we de strandjes op dat moment alleen nog maar in de winterperiode,” vertelt Eline van Tooren, één van de vier studenten Industrieel Product Ontwerpen (IPO) die meewerkte aan het project ‘Blikvanger’. “De frustratie bij de gemeente is groot. Er is veel geprobeerd, maar zelfs dagelijks vuilnisprikken levert niet genoeg op. Een groot deel van het vuilnis, dat veelal door jongeren wordt achtergelaten, waait de natuur in. Het zwerfafval zorgt ook voor gevaarlijke situaties voor dieren die in het natuurgebied leven.”

Online enquête
Het was een student die het probleem aankaartte bij HAN Green Office, waar vervolgens een studieopdracht (‘Living Lab’) voor de opleiding IPO uit voortvloeide. “Werken aan een bestaand probleem motiveerde ons nog meer,” zegt Eline. “We zijn begonnen met een online enquête om te begrijpen wat de gedragsverandering in de weg zit. De vragenlijst is ingevuld door 74 jongeren en de conclusie is kortgezegd: vuilnis wordt niet weggegooid uit luiheid of door een gebrek aan faciliteiten. Ofwel, de prullenbak is te vol of te ver weg. De oplossing zit dus deels in het plaatsen van meer containers.”

Pakket van eisen
Samen met medestudenten Indra van Holland, Carlin Scholten en Gijs van Essen ontwierp de tweedejaarsstudent verschillende prototypen van prullenbakken, waar er uiteindelijk twee van gekozen zijn: een groot en een klein model, die dan meerdere keren geproduceerd zullen worden. “We hebben gevraagd naar de wensen van de gemeente, Staatsbosbeheer en de DAR. In een grote afvalbak moest bijvoorbeeld 1100 liter kunnen, wil het genoeg zijn voor een drukke dag. De bak moest ook afgesloten en gemakkelijk te legen zijn. Verder is het uiteraard belangrijk dat er duurzame materialen gebruikt worden en dat de container opvalt, maar tegelijkertijd subtiel in het natuurgebied past.”

Het tweede ontwerp van het project ‘Blikvanger’ van HAN Green Office.

Extra stimulans
Naast afvalcontainers zijn de ontwerpen ‘chillplekken’. “Op het grote ontwerp zouden vijftien mensen kunnen zitten, zonder last te hebben van vuilnis of stank. Je wilt op het strand vaak even schoenen aan- of uitdoen, een tas inpakken of uitrusten. Het is een extra stimulans om gelijk rotzooi weg te gooien.” Door de coronamaatregelen zit de geplande presentatie op het gemeentehuis er momenteel niet in, maar HAN Green Office onderhoudt contact in de hoop dat één van de ontwerpen in productie gaat. “Het is maar een prullenbak, maar we hopen dat het wezenlijk verschil gaat maken voor natuur, mens en dier.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen