1 op de 5 vrouwen en 1 op de 16 mannen in Nederland hebben seks tegen hun wil meegemaakt. Waaronder ook veel studenten. Vaak houden zij deze nare seksuele ervaring uit angst of schaamte voor zichzelf. De Rijksoverheid hoopt met de campagne ‘Wat kan mij helpen’ de drempel te verlagen om hulp te zoeken.
“Na afloop van een studentenfeestje waren er niet genoeg slaapplaatsen. Ik wilde niet moeilijk doen dus liet met tegenzin een jaargenoot in mijn bed toe. Dat hij vervolgens handtastelijk werd, vond ik mijn eigen schuld.”
“Op klaarlichte dag werd ik in een café door een onbekende oudere jongen in mijn kruis gegrepen. Ik was zo in shock dat iemand zoiets kon doen dat ik niks heb gedaan. Daar heb ik nog altijd spijt van.”
“Tijdens het uitgaan werd ik vol op mijn mond gezoend terwijl ik dat helemaal niet wilde.”
“Een medestudent maakte een seksistische opmerking over mij en iedereen vond het grappig, behalve ik.”
“Mijn ex stuurde een pikante foto van mij door naar twee vrienden nadat het op een vervelende manier uit ging. Het werd me lacherig medegedeeld, ik kon wel door de grond zakken. Ze zeiden dat ze de foto hebben verwijderd maar ik ben nog altijd bang dat dat niet zo is.”
Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je je daarna bang of verward voelen. Misschien schieten er allerlei gedachten en vragen door je hoofd, maar vind je het lastig om hulp te zoeken. Of het nu in de afgelopen week gebeurd is of langer geleden, weet dat er hulp voor je is. Blijf er vooral niet alleen mee zitten.
Op de HAN kun je in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld (zowel fysiek als psychisch) terecht bij een vertrouwenspersoon. Eric Oostdijk is één van die vertrouwenspersonen en legt uit wat er gebeurt als iemand zich bij hen meldt. “Wij bieden in de eerste plaats een luisterend oor en brengen samen in kaart wat er aan de hand is. Vervolgens kijken we waar behoefte aan is of wat er nodig is. Dat kan aangifte zijn, een officiële klacht, maar ook een gesprek tussen de melder en degene die grensoverschrijdend is geweest of het zoeken van psychologische hulp.”
Uiteraard zijn er ook andere opties of aanvullende mogelijkheden:
Bel gratis (en anoniem) naar 0800–0188 of kijk op voor meer informatie op www.centrumseksueelgeweld.nl. Je kunt op deze website ook anoniem chatten met een hulpverlener.
Op www.watkanmijhelpen.nl lees je onder meer over mogelijke emoties, gedachten en lichamelijke reacties als PTSS, freeze, victim blaming en schuld- en schaamtegevoelens, en wat hulp voor anderen heeft betekend. Maar ook wat je kunt doen om iemand in je omgeving te steunen.
Voor iedereen die een vervelende seksuele ervaring heeft meegemaakt is er het Instagramaccount Sam_is_er. Sam_is_er deelt verhalen, spreekt zich uit tegen grensoverschrijdend gedrag en laat zien dat jouw gevoel telt.