Studenten hard geraakt door coronacrisis: “Help ons”

Somberheid, financiële problemen en zorgen over de toekomst

SAM
sambyhan
4 min readJan 20, 2021

--

Studenten worden hard geraakt door de coronacrisis. Ze krijgen ‘Netflixonderwijs’, vereenzamen, voelen zich somber, piekeren over de toekomst en ervaren uitzichtloosheid. Tevens wordt hun portemonnee flink geraakt. Financiële compensatie vanuit de overheid is er niet. Onterecht, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Tekst: Olga Helmigh

In een online brainstormsessie, georganiseerd door de LSVb via Facebook op Google Meet, komt naar voren dat de rek er volledig uit is bij studenten. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 studenten het leven een onvoldoende geeft. Ze kampen met sombere of zelfs suïcidale gevoelens, ervaren uitzichtloosheid, voelen zich depressief en maken zich zorgen over de toekomst. Ze zijn veelal hun bijbaan kwijt, worden vanuit de overheid geacht “meer te gaan lenen” om het financiële gat te dichten en bouwen daardoor nóg meer studieschuld op. Hun sociale leven ligt grotendeels stil en het online onderwijs is een slap aftreksel van het fysieke onderwijs dat ze normaliter volgen.

LSVb-voorzitter Lyle Muns (foto: LSVb)

Geen steunpakket
“We zijn al een tijd bezig om aandacht te vragen voor de situatie van studenten in deze coronacrisis”, aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns. “Voor veel mensen is er compensatie vanuit de overheid: ondernemers, bedrijven en zzp’ers worden tegemoet getreden en kunnen rekenen op een steunpakket. Studenten worden daarentegen niet structureel geholpen, terwijl velen van hen hun bijbaan en dus inkomsten kwijt zijn. De sectoren waarin ze werken, zoals de horeca en retail, zijn hard getroffen. De meeste studenten hebben een nul-urencontract en zijn er dus als eersten uitgevlogen.”

Enorme schuld
Dit heeft grote gevolgen: de huur van hun studentenkamer loopt per slot van rekening door, net als het jaarlijkse collegegeld (ruim tweeduizend euro). Een deel van de studenten gaat noodgedwongen terug naar het ouderlijk nest, maar voor veel anderen is dat geen optie. Het advies vanuit de overheid? “Ga maar meer lenen”. Terwijl studenten nu al met een enorme studieschuld de arbeidsmarkt op gaan. Muns: “Ze kunnen straks geen huis kopen en geen kapitaal opbouwen en dat heeft ook gevolgen voor andere levenskeuzes. Het heeft invloed op hun welzijn, hun motivatie én op de toekomstige economie. En dus op de maatschappij, de samenleving, ons allemaal.”

“Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van leegstaande panden? Op die manier heb je meer ruimte om studenten alsnog veilig en verantwoord fysiek onderwijs te geven”

Netflixonderwijs
Online onderwijs vervangt fysiek onderwijs slechts voor een deel; het blijft in veel gevallen een noodgedwongen substituut. Oftewel ‘Netflixonderwijs’. “Maar studenten betalen wel het volle pond aan collegegeld”, aldus Muns. “Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van leegstaande panden? Op die manier heb je meer ruimte om studenten alsnog veilig en verantwoord fysiek onderwijs te geven.” Het nieuws dat er meer gebruik wordt gemaakt van sneltesten om in ieder geval fysiek tentamens af te nemen, juicht het LSVb toe. “Mits dit logistiek goed wordt georganiseerd, uiteraard.”

Vaste plek aan tafel
Carline van Breugel, voormalig LSVb-voorzitter en kandidaat-Kamerlid voor D66, maakt zich tevens zorgen over de onjuiste reputatie die studenten hebben. “Er heerst een onterecht beeld dat studenten alleen maar feesten en lak hebben aan regels. Het lijkt of we van alles eisen: we willen én dit, én dat, én zus en én zo. Maar dat is niet eerlijk. Veel jongeren houden zich gewoon netjes aan de maatregelen, werken keihard aan hun studie en toekomst, zoeken naar oplossingen en stellen zich solidair op. Het is dan fair dat er óók solidair naar ons gekeken wordt: wij betalen straks de rekening, terwijl we nu ook al inleveren. Het zou fijn zijn als er een vaste plek aan tafel komt voor jongeren, in de Tweede Kamer. Zodat onze situatie, belangen en bijdragen ook standaard meegenomen worden.”

Structurele hulp
Wat zou de LSVb namens studenten binnenkort graag zien? Muns: “Aangezien veel studenten te maken hebben met inkomensverlies, noodgedwongen online onderwijs en –in sommige gevallen- studievertraging buiten eigen schuld om, is een compensatie meer dan wenselijk en terecht. Hoe dit exact georganiseerd moet worden, is een volgende stap. De overheid heeft al een aantal keer met ons om tafel gezeten en er zijn gelukkig al compensaties geweest voor een aantal groepen, zoals bijvoorbeeld afstudeerders van afgelopen studiejaar. Maar er is nog geen structurele hulp. Juist dat willen we graag bewerkstelligen, zodat we meer ernstige gevolgen kunnen voorkomen.”

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over iemand anders? Bel 0800–113 of gewoon 113. Of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24 uur per dag, 7 dagen per week.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen