Studentenrestaurant Happietaria Nijmegen verkoopt voorraad online

“Het was kort maar krachtig. We hebben wel genoten”

SAM
sambyhan
3 min readMay 20, 2020

--

Foto van het Nijmeegse Happietaria studententeam (gemaakt voor de coronacrisis).

Pech voor het studententeam van Happietaria Nijmegen. Na maandenlang voorbereiden moest het pop-up restaurant door de coronamaatregelen na drie weken al dicht. De ingekochte voorraad wordt nu online aangeboden.

Tekst: Raïssa Soeter
Foto’s: Antrude Oudman

Ilse Vader, voorzitter van Happietaria

Happietaria is een jaarlijks terugkerend fenomeen in verschillende steden. Studententeams zetten van a tot z een tijdelijk restaurant op en runnen dit met vrijwilligers. De opbrengst gaat naar een goed doel. In Nijmegen is het de elfde keer dat Happietaria kon neerstrijken. Voorzitter en tweedejaars Medische Hulpverlening Ilse Vader: “Het is niet makkelijk om een locatie te vinden. We waren heel blij dat we terechtkonden in restaurant Le Souk D’Orient [red: gesloten in wintertijd], bij de ingang van Museumpark Orientalis. Een ideale locatie vanwege alle voorzieningen en de oosterse sfeer die ook nog eens perfect aansloot bij ons goede doel.”

Boeren in Syrië
De 22-jarige voorzitter en haar team van HAN- en RU-studenten hoopten in zes weken tijd 25.000 euro op te halen voor boeren in Syrië. “Dit was een van de projecten van ontwikkelingsorganisatie Stichting Tear, initiatiefnemer van Happietaria. Boeren in een door oorlog verscheurde regio worden gedurende een jaar ondersteund om opnieuw zelfredzaam te zijn. Ze krijgen bijvoorbeeld zaden van gewassen die ze voorheen verbouwden, maar ook vee en irrigatiemateriaal. Het project is in een ander dorp succesvol gebleken. Het sprak ons aan dus we wilden hier zoveel mogelijk geld voor ophalen.”

Mezze
In september 2019 is het studententeam begonnen met voorbereidingen en op 18 februari 2020 opende het pop-up restaurant de deuren. Gasten konden genieten van Syrische gerechten zoals lamsstoof, linzensoep, mezze (kleine hapjes) en Syrische toetjes en koffie, maar ook van het klassieke Happie-hamburger menu. “Keukencoördinator en HAN-student Inge Winters heeft veel geëxperimenteerd met Syrische eten waardoor we een mooie menukaart konden samenstellen. Ook kregen we hulp van de Syrische koks die normaal kookworkshops geven in Le Souk D’Orient.”

100 vrijwilligers
Helaas sloeg het corona-noodlot toe: op 15 maart moesten alle restaurantdeuren, dus ook die van Happietaria, dicht. “We hebben enorm gebaald. Het team heeft maanden intensief samengewerkt en veel voorbereid en er waren wel honderd vrijwilligers betrokken. Elke avond hielpen 10 tot 15 vrijwilligers in de bediening en de (spoel)keuken. Het was een domper voor ons allemaal, maar het is niet anders.” Het team mocht niet meer samenkomen, maar moest nog wel alle spullen uit het pand halen en een nieuwe opslag voor de voorraad zoeken.

Webshop
Ilse: “Tot nu toe is er 8.780 euro opgehaald. Het streefdoel halen we niet maar we willen er wel het beste van maken.” De afgelopen weken is er dan ook gewerkt aan een webshop om de houdbare producten te verkopen. Denk aan sauzen, wijn en frisdrank, maar ook ingevroren vlees en patat. “Het kan met iDeal betaald worden en we bezorgen het vanaf 25 mei bij Nijmegenaren persoonlijk thuis.” De studenten hopen dat ze er binnen twee weken een eind aan kunnen breien. “We zijn allemaal druk met onze studie, dus het houdt wel een keer op.”

Door het coronavirus zal er pas over twee jaar een nieuwe poging gedaan worden om Happietaria Nijmegen weer op te zetten. Het huidige studententeam zal het nieuwe team daarbij helpen. “Ondanks de moeilijkheden hebben we enorm genoten. Op de avond van de opening was iedereen dolgelukkig en elke avond was een feest. We hebben samen gestreden voor het goede doel en daar zijn we trots op. Ik hoop dat we bewustwording hebben gecreëerd dat iedereen wat kan doen aan onrecht in de wereld.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen