Thuiswerken als een pro

Met deze interieurtips van @budgethome

Raïssa Soeter
Sep 26, 2019 · 3 min read

Volgens het CBS werken steeds meer Nederlanders thuis. Vooral bij vrouwen is er de afgelopen jaren een stijging te zien. De voordelen: het scheelt reistijd, filestress en je wordt niet continu gestoord door kletsgrage collega’s. Fijn natuurlijk, mits je thuiswerkplek goed is ingericht. We vroegen interieur influencer Desiree de Vreede om advies.

Wil je het thuiswerken professioneel aanpakken zodat je lekker productief aan de slag kunt? HAN Pabo-docent en eigenaresse van @budgethome Desiree de Vreede deelt do’s en don’ts voor de ultieme thuiswerkplek.

  1. Een fijne werkplek begint uiteraard met een comfortabele stoel en een degelijke tafel. Hét uitgangspunt bij het inrichten van je werkplek is de bureaustoel: stel de hoogte in door je voeten plat op de grond te zetten en je knieën in een hoek van 90 graden te buigen. Zorg ervoor dat je rug goed wordt ondersteund. Het is ook belangrijk dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte staat. Een laptopstandaard is geen overbodige luxe.
  2. Het werkt het prettigst als je beeldscherm loodrecht staat en er schuine lichtinval is. Een raam voor of achter je scherm kan ervoor zorgen dat je het beeld minder goed kunt zien, met vermoeide ogen als resultaat. Werk je ook weleens ’s avonds, dan is het belangrijk dat het licht in je werkkamer de juiste sterkte heeft, een plafond- én bureaulamp is hierbij een goede combinatie.
  3. De kleuren in je kamer hebben deels invloed op je humeur en concentratievermogen. Wil je vooral goed geconcentreerd aan het werk, kies dan voor geel. Wil je de creativiteit prikkelen, kies dan voor oranje of turquoise. Liever een rustgevende werkplek? Ga dan voor de kleuren blauw of groen. Groen bevordert een harmonieuze en frisse energie. Welke kleurkeuze je ook maakt, doop niet héél de ruimte in één kleur, meng niet teveel verschillende kleuren en let ook op de intensiteit.

4. Planten in een kantoor dragen bij aan een positieve gemoedstoestand en leiden tot meer tevredenheid onder medewerkers, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Environmental Research. Planten produceren zuurstof, verhogen de luchtvochtigheid en fleuren bovendien de boel op. Een grote kamerplant naast je bureau is al een goed begin, bijvoorbeeld een sansevieria, rubberboom of philodendron.

5. Waarschijnlijk heb je een hoop papieren, mappen en boeken die je nodig hebt voor je werk. Chaos op mijn bureau betekent bij mij ook chaos in mijn hoofd. Zorg daarom ook thuis voor een ‘clean desk policy’ en ruim iedere avond alles op zodat je werkplek overzichtelijk blijft.

6. Er bestaan handige opbergers met ingebouwde telefoonopladers, zogenaamde docking stations. Deze ruimen niet alleen je bureau op, maar laden ook draadloos je telefoon op. Ofwel; geen rondslingerende kabels op je bureau. Bovendien kun je deze bureau-organizers gebruiken voor het opbergen van pennen en andere kantoorartikelen, zoals memoblaadjes, paperclips en een nietmachine.

7. Een inspirerende ruimte werkt toch net wat prettiger dan een saai kantoor. Ik word daar in ieder geval een stuk blijer van! De muur boven je bureau kun je opleuken met wanddecoratie, of je geeft de muur gelijk praktisch nut. Als je de muur met krijtverf behandelt kun je er aantekeningen op maken. Met magneetverf kun je er inspirerende quotes en foto’s ophangen en een wand van kurk zorgt voor een levensgroot prikbord.

8. Het grote voordeel van thuiswerken is dat je het in een sfeer kunt doen waar jij je prettig in voelt. Houd je van een industriële, landelijke, moderne, Scandinavische of juist eclectische stijl? Alles mag, het is jouw feestje! Kijk voor meer interieurinspiratie op mijn Instagramaccount @budgethome, blader door woonbladen en ga ouderwets knippen en plakken, of maak borden aan op Pinterest.

Raïssa Soeter

Written by

sambyhan

sambyhan

SAM is het online journalistieke medium van de HAN voor studenten en professionals

More From Medium

More on Students from sambyhan

More on Students from sambyhan

Werken voor de HAN in coronatijd (2)

SAM
Mar 30 · 3 min read

More on Students from sambyhan

More on Students from sambyhan

Samenzwering (column)

SAM
Mar 30 · 3 min read

1

More on Education from sambyhan

SAM
Mar 27 · 4 min read
Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade