Tijdens je studie proeven aan ondernemerschap

Student company Keyp wordt derde tijdens landelijke finale

SAM
sambyhan
4 min readJul 1, 2020

--

Studentcompany Keyp, met o.a. Jasper Sanders (tweede van links) en Anne Neve (tweede van rechts)

Een product bedenken dat nog niet bestaat of dat net even anders is dan wat er op de markt is, is niet makkelijk. Het lukte student company Keyp van de HAN. Met hun zelf ontworpen key-organizer werden zij onlangs derde tijdens de finale Beste Student Company van Nederland.

Tekst: Herman van Deutekom
Foto’s: Student company Keyp

Er was een tijd dat de student company erg populair was. Veel HAN-studenten uit diverse opleidingen deden eraan mee. Tegenwoordig zit dit fenomeen ingebed in het curriculum van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Dus ook al is het niet meer zo populair als jaren geleden, toch doen er altijd HAN-studenten mee aan deze slimme manier om tijdens je studie uit te proberen of het ondernemerschap iets voor jou is. Dit jaar gaat het om een kleine 30 studenten die 5 student companies hebben opgericht.

Aandeelhouders
Want wat leer je? Naast het bedenken, ontwikkelen, eventueel zelf maken en verkopen van een product, moet je op zoek naar potentiële aandeelhouders om in jou te investeren. Je moet je idee pitchen om hen ervan te overtuigen geld te geven zodat je het bedachte product kunt ontwikkelen.

3D-ontwerp van de key-organizer…

Startkapitaal
Dat is student company Keyp gelukt. Studenten vragen over het algemeen familieleden en vrienden om een bedrag te investeren, meestal tussen 25 en 100 euro per persoon, om een startkapitaal te creëren. Tijdens aandeelhoudersvergaderingen, die gedurende het studiejaar enkele keren worden belegd, wordt gerapporteerd hoe het met de ontwikkeling en fabricatie van het product gaat en in een later stadium hoe de verkoop verloopt. Aan het eind van het studiejaar wordt er gekeken of er winst is gemaakt en krijgen de aandeelhouders een evenredig deel uitgekeerd.

Laatste voorraad
Directeur Anne Neve en Jasper Sanders, financieel manager van Keyp, hebben dit allemaal meegemaakt. Behalve de uitkering van de (eventuele) winst aan de aandeelhouders. Dat gaat waarschijnlijk in juli gebeuren. En qua winst ziet het er goed uit, laat Jasper weten. “We zijn nu bezig de laatste voorraad weg te werken”, zegt Anne. “Maar misschien verlengen we het leven van onze onderneming nog tot augustus. Dat is afhankelijk van een paar grote orders die er nog aan zitten te komen.”

Sleutelbos
Wat is die sleutel-organizer precies? “De key-organizer houdt de sleutels aan je sleutelbos keurig geordend in een etui. Net zoals die mapjes die je hebt voor bankpasjes, maar dan voor sleutels.” Koen Logtenberg, een van de andere studenten van deze company, kwam op het idee toen hij de wirwar aan sleutels van zijn grote sleutelbos zag. Er zijn mooie leren pasjeshouders, stijlvolle leren smartphone-mapjes, wat nog ontbreekt in deze productlijn is een leren mapje voor je sleutels. Het duurde niet lang voordat Jasper, die mbo-werktuigbouw heeft gedaan, een prototype had ontwikkeld.

…en het eindresultaat

Naamsbekendheid
De studenten waren al trots dat ze de landelijke finale wisten te halen. Net als voor de halve finale kregen ze opdrachten mee om uit te werken. “In de halve finale moesten we een zogeheten SWOT-analyse maken met de sterktes en zwaktes van ons product en wat bedreigingen en kansen voor ons waren voor als we internationaal zouden gaan opereren”, weet Anne nog goed. “Een concurrent met een grote naamsbekendheid bijvoorbeeld”, vult Jasper aan. “In Nederland is er één ander bedrijf dat key-organizers maakt. Maar wij onderscheiden ons door de prijs. Hun key-organizer kost rond 50 euro. Die van ons kost een tientje.” Voor de finale moest het team vragen beantwoorden over hoe zij met de coronacrisis omgaan. Jasper: “Denk daarbij aan bepaalde aanpassingen die zijn gemaakt, zoals het thuis produceren van het product in plaats van op school, of online meetings via teams in plaats van fysieke vergaderingen.”

Online evenement
De finale zou in juni in Amsterdam plaatsvinden, maar nu was het een online evenement. “Normaal gesproken moet je een presentatie geven”, zegt Jasper, “maar door corona moest je een video maken. Daar is de een beter in dan de ander.”
Er stond een presentator op een podium. En toen alle video’s waren geweest en de jury tot een keuze was gekomen, werd de student company genoemd die derde was geworden. “Dat waren wij. Dus opeens was ik op het grote scherm boven het podium te zien. En dan moet je dus wat zeggen namens de company. Dat was even schrikken. Maar wel heel tof. Natuurlijk wil je altijd winnen, maar een derde plek is ook mooi.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen