Uitputtingsslag om voor coronapatiënten beademingsmachines te produceren

“Het besef van het enorme belang houdt ons op de been”

SAM
sambyhan
4 min readApr 22, 2020

--

Medewerkers van Demcon macawi respiratory systems zetten beademingsapparaten in elkaar.

Wat doe je als de overheid je in deze coronatijd vraagt om zo snel mogelijk 500 beademingsmachines te produceren? Dan ga je als een dolle aan de slag om deze apparaten zo snel mogelijk af te leveren. Het privéleven van voormalig HAN-student Pieter Bijleveld en zijn collega’s bij Demcon komt even on hold want er staan levens op het spel.

Tekst: Martin van Zaalen
Foto’s: Demcon

Inmiddels is Pieter Bijleveld weer op adem gekomen. Op het camerabeeld dat via Skype vanaf zijn werk binnenkomt, maakt hij een relaxte indruk. Niet dat ze op de achtergrond te zien is, maar het is de dag dat koningin Máxima zijn bedrijf met een bezoek vereert, uit erkenning voor de grote inspanning die er geleverd wordt. Ook door Pieter. Want de afgelopen paar weken waren verre van relaxt. “In drie weken tijd heb ik 250 uur gedraaid. Zeven dagen in de week, 17 uur per dag.”

IC-capaciteit uitbreiden
De grote inzet van de software engineer — in 2006 aan de HAN afgestudeerd in Technische Informatica — was nodig vanwege een zeer grote order van de Nederlandse overheid. Die heeft 500 beademingsmachines besteld bij zijn werkgever, Demcon macawi respiratory systems te Enschede. Deze machines moeten — vanzelfsprekend — zo snel mogelijk worden uitgeleverd zodat de Nederlandse ziekenhuizen tijdig hun IC-capaciteit kunnen uitbreiden. Een grote uitdaging, niet alleen om in korte tijd zoveel apparatuur te moeten produceren, maar ook omdat een deel van de machine nog ontworpen moest worden.

Pieter Bijleveld was drie weken lang, zeven dagen in de week, 17 uur per dag bezig met ontwerp en ontwikkeling van beademingsapparatuur voor ziekenhuizen.

Heel veel ontwerpwerk
“Wij fabriceren normaal gesproken alleen het hart van het apparaat, de beademingsmodule”, legt Bijleveld uit. “De randapparatuur eromheen, de batterij, het beeldscherm, het alarmsysteem, et cetera, dat laten we aan onze klant, die ook zorgt voor de certificering en het vermarkten. Nu, in deze noodsituatie is het van groot belang dat wereldwijd alle capaciteit voor het bouwen van beademingsapparatuur wordt benut. Vandaar dat de overheid ons vroeg complete systemen te leveren. Maar dat vergde wel heel veel ontwerpwerk. Van de grafische omgeving, van de besturing, van alles dat zorgt voor een goede interactie tussen de modulen en zo zorgt voor een veilige beademing van de patiënt.”

Vermoeidheid en irritaties
“Deze klus, waar normaal gesproken vele maanden voor staat, wist Demcon klaar te spelen in tweeënhalve week. “Daar zijn we allemaal heel trots op. Natuurlijk was ik soms moe. Vanzelfsprekend waren er wel eens irritaties. Dat kan niet anders als je zo lang zo nauw samenwerkt terwijl je er ook nog eens voortdurend op moet letten niet te dicht bij de ander te komen. Maar het is wel een supervet project. Het besef van het enorme belang van ons werk, dat heeft ons op de been gehouden.”

Multidisciplinair team
In de eerste week heeft hij zijn werk nog vooral vanuit huis kunnen doen. “Maar om de zaken goed afgestemd te krijgen, moesten we daarna toch samen in het bedrijf aan de slag. Zo’n klus is een inspanning van een multidisciplinair team. Daarin bewaakt de systeemarchitect de grote lijn, terwijl specialisten als ik onze inbreng hebben én meedenken met het werk van de andere disciplines. Zo komen we samen tot oplossingen.”

Voorbeeld van een beademingsapparaat van Demcon

Feedback van ziekenhuizen
Inmiddels is de grootste werkdruk verschoven naar de productieafdeling van Macawi. “Ik ondersteun ze daarbij. Soms heb ik iets geprogrammeerd op een manier die mij handig lijkt, maar heeft de productie-engineer het toch liever net anders. Dan passen we dat samen aan.” Omdat intussen de eerste testsystemen in ziekenhuizen zijn geplaatst, komt daar nu ook de feedback van binnen. “Dan geven ze bijvoorbeeld aan dat bij een lage vraag naar zuurstof de toevoer niet optimaal is. Ik onderzoek dan samen met productiemensen wat nodig is om de apparatuur nog beter te kalibreren.”

Weer tijd voor vrijwilligerswerk
Die support leveren zorgt echter niet voor overwerk. Dus kan Pieter Bijleveld zich nu weer wijden aan zijn vele vrijwilligerswerk. Zo is hij diaken van zijn kerkgemeenschap, levert hij hand- en spandiensten aan voedselbanken en organiseert hij ‘vrijwilligersvakanties’ voor de stichting World Servants. “Ik kon niet anders dan dat een paar weken echt on hold zetten, maar daarom heb ik het er nu dubbel zo druk mee. Ik ben onder andere bezig met het organiseren van een reis naar Bangladesh om daar deze zomer met een groep jonge vrijwilligers een Lepracentrum te gaan bouwen. Ja, het is maar helemaal afwachten of dat door kan gaan.”

Uit erkenning voor de grote inspanning die Demcon heeft geleverd, bracht Koningin Maxima een bezoek aan het bedrijf. Bekijk de film hier.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen