Van idee naar plan in een etmaal

Startup 24 in Arnhem

Start van de Startup

Wat krijg je als je een grote groep ambitieuze studenten 24 uur samen ‘opsluit’ in één gebouw? Een heleboel mooie ideeën voor nieuwe start-ups.

Tekst en foto’s: Maaike van Helmond

Althans… dat is de achterliggende gedachte achter Startup 24. Een gedachte die ook blijkt te kloppen wanneer afgelopen zaterdag maar liefst zeventien businessplannen worden gepitcht tijdens Startup 24 bij Artez in Arnhem.

Vrijdagmiddag druppelen de studenten een voor een binnen bij de Hogeschool voor de Kunsten aan de rand van het Arnhemse centrum. “Welkom allemaal”, opent ‘voorzitter’ Marije Wielenga de 24 uur. Of liever “welcome to you all” aangezien zeker de helft van de aanwezigen bestaat uit internationale studenten. Na het welkomstwoord gaat iedereen vol goede moed aan de slag met het formeren van teams, het uitwerken van ideeën en het formuleren van de eerste pitches die ’s nachts al op de planning staan.

Student Essential
Zo ook Student Essential, een van de teams bestaande uit studenten van de HAN. “Ons idee hebben we al langere tijd”, vertelt Ahmad Waseen, eerstejaars International Business. ‘We zochten alleen nog een platform om het verder uit te werken.” Vandaar dat hij zich samen met drie studiegenoten heeft aangemeld voor Startup 24. “Het mooie van ons idee is dat het heel dicht bij ons zelf ligt. Ons team bestaat namelijk voor driekwart uit internationale studenten — zelf kom ik uit Pakistan, twee anderen komen uit Engeland en Kazachstan — en wij hebben dan ook persoonlijk ervaren hoe moeilijk het is als internationale student om hier woonruimte en werk te vinden. Het eerste half jaar dat je in Nederland bent, wordt er vanuit de HAN woonruimte geregeld, daarna moet je het zelf doen. Maar hoe?”

HAN-team Student Essential

Geen werk- en woningstress
“Dat ‘maar hoe’ hoorde ik van heel wat van mijn studiegenoten”, vertelt Seth Ost, het enige Nederlandse lid van team Student Essential. De start-up van dit enthousiaste viertal moet hier een eind aan maken. “We willen een platform creëren waarbij de HAN fungeert als ‘contactpersoon’ tussen de verhuurders van woonruimte en de internationale studenten die op zoek zijn naar onderdak. Daarnaast willen we ook een buddy-systeem opzetten waarbij Nederlandse studenten gekoppeld worden aan internationale studenten om hen te helpen bij het vinden van een baantje.” Ahmad: “Dit systeem zou het voor ons een heel stuk makkelijker maken om te studeren in Nederland waardoor we ook het maximale uit onze studie kunnen halen zonder dat we hoeven te stressen om zaken als woonruimte en werk.”

Leerzaam en leuk
Een idee met potentie, althans volgens het viertal. Seth: “Maar of we nu winnen of niet, het zijn in ieder geval 24 zeer leerzame uren. De workshops waren nuttig, net als de feedback van de coaches. Onze volgende stap is het gesprek aangaan met de HAN om te zien wat de mogelijkheden zijn.” Die 24 uur blijken overigens niet alleen heel leerzaam, maar ook nog eens ontzettend leuk. Ahmad: “Geslapen hebben we alleen niet echt. Tot midden in de nacht hebben we zitten praten met andere studenten, verhalen uitgewisseld en Seth heeft rond een uurtje of twee zelfs nog een yogales gegeven. Dus ook 24 uur vol verbinding.”

Pitchen aan de strenge jury

En de winnaar is…
De tweede dag — zaterdag — laat in de middag, komt een eind aan de 24 productieve uren. Alle zeventien ideeën worden voor de laatste keer gepitcht voor de deskundige jury waarna de top vier dit voor alle aanwezigen nog één keer op het podium mag overdoen. Helaas behoort Student Essential niet tot deze top vier. Wel Heartprint, een ‘piece of art’ voor de opslag van dierbare herinneringen; Gifts, een initiatief dat het geven van cadeautjes weer leuk wil maken door het geven van de juiste geschenken in samenwerking met kunstenaars; Plantastic, dat een alternatief biedt voor plastic verpakkingsmaterialen in de vorm van een honderd procent afbreekbaar en eetbaar product op basis van zeewier; als laatste team Älska, dat de seksuele voorlichting opnieuw en beter vorm wil gaan geven. 
Uiteindelijk gaat Gifts er met de hoofdprijs vandoor. Maar eigenlijk is iedereen een winnaar, want ideeën, adviezen en contacten rijker, en dat in slechts 24 uur. Volgend jaar weer?!

En het winnende team: Gifts