Vijf vragen voor… Martine Klunder, teamleider Functioneel Beheer

ICT bij de HAN: oog voor wensen én grenzen

Hans Wanningen
sambyhan
3 min readNov 25, 2019

--

Martine Klunder (foto: Ralph Schmitz)

Martine Klunder is Teamleider Functioneel Beheer voor Student Zaken. Haar 25 teamleden pakken elke denkbare ICT-koe bij de hoorns. Op een nieuwe manier nog wel. Leidt dat straks tot blije studentenkopjes?

De afdeling Functioneel Beheer probeert de HAN-gemeenschap — zo’n 40.000 digitale gebruikers — tevreden te houden met de ICT-voorzieningen, ook als het aankomt op veiligheid, privacy en beheerbaarheid.

Waarom moest bij Functioneel Beheer het roer om?
“Onze omgeving is doorlopend in beweging. Dat stelt andere, hogere eisen aan onze benadering en ondersteuning van gebruikers. Applicaties hebben meer in hun mars, zijn intuïtiever; we zijn afhankelijker van wat leveranciers aan functionaliteit bieden; en ga zo maar door. Voorheen was het meer: de gebruiker wil iets; wij maken het zelf op maat en houden het aan de praat. Nu is het: ‘beste gebruiker, zeg ons precies wat je wilt, dan hoor je van ons wat wij van jou nodig hebben om dat te regelen. Weet je overigens zeker dat je dit wilt? En heb je er echt genoeg aan? Dit zijn de voor- en nadelen als je toch meer zou willen.’
Dit vergt meer omgevingsbewustzijn, bij FB én aan de gebruikerskant. De hamvraag is telkens: is wat gevraagd wordt wel wat ten diepste gewenst wordt?”

“Als onze ICT-systemen en -processen op rolletjes lopen, verloopt ook de hele studietijd aan de HAN soepeler en plezieriger”

Wat is anders in jullie aanpak?
“We hebben in ons team een sterkere focus op zaken als werklastbeheersing. Zijn we bezig met de goede dingen? Ook letten we er doorlopend op dat ons kennisniveau op peil is. Hebben we alle benodigde expertise en knowhow in huis?
Daarnaast hebben Functioneel Beheerders tegenwoordig ook de taak van tolk. Programmeurs bij de leveranciers spreken meestal een andere taal dan de opdrachtgever, laat staan de eindgebruiker. Wij dienen te vertalen, te verhelderen, te bemiddelen en te matchen. Van ons mag je verwachten dat wij de technische ins en outs evengoed snappen als de wensen en noden in de organisatie.”

Wat gaan gebruikers, vooral de studenten, merken van de veranderingen bij jullie?
“Stabielere systemen en betere datakwaliteit. Verder zullen studenten hopelijk vaststellen dat apps zoals HAN4ME steeds meer functionaliteiten bieden. Algemeen gesteld: als onze ICT-systemen en -processen op rolletjes lopen, verloopt ook de hele studietijd aan de HAN soepeler en plezieriger. Maar meestal merk je juist heel weinig van ons, als het goed is. Ons vakman- en vakvrouwschap tonen we achter de coulissen, niet op het podium.”

Hoe kijk je tegen de academievorming aan: nog meer werk op jullie bordje of een gouden kans?
“Misschien wel allebei. Bij FB hoeven we ons nooit te vervelen, ook nu al niet. Maar laten we de academievorming vooral aangrijpen als een kans om écht te denken en handelen vanuit ketensamenwerking. Wel in het besef dat alles beheerbaar moet blijven. Wensen stuiten soms op grenzen. Wat is werkelijk nodig, wat heeft prioriteit voor de organisatie? Aan de HAN beginnen we hier steeds meer oog voor te krijgen. Dat stemt me hoopvol.”

Heb je een mooie tip voor al die duizenden gebruikers? Hoe kunnen ze beter gebruikmaken van de ICT-voorzieningen van de HAN?
“Verzin geen sluiproutes en sta niet nodeloos op de rem. Denk en doe mee. Kijk hoe je zinnig kunt bijdragen aan een soepel verloop van het totaal. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van, de studenten voorop!”

--

--