Voor een luisterend oor naar TiP

Studenten Toegepaste Psychologie hebben aandacht voor elkaar

SAM
sambyhan
4 min readNov 5, 2021

--

Tara van der Vlist, omringd door de acht TP-studenten die aan de slag gaan als TiP-ers

Je zit niet lekker in je vel, of je maakt je zorgen om de komende toetsperiode. Maar om daar nu mee naar je slb’er te gaan? Je wilt alleen maar je hart luchten. Gelukkig heeft de opleiding Toegepaste Psychologie daar de oplossing voor: Toepassen in Praktijk, een luisterend oor voor en door studenten.

Tekst: Herman van Deutekom
Foto’s: Ralph Schmitz

Bij de opleiding Toegepaste Psychologie (TP) was gisteren de kick-off van Toepassen in Praktijk, kortweg TiP. Een mogelijkheid voor studenten om hun hart te luchten, over studie- of persoonlijke zaken te praten waarvoor je niet meteen naar een slb’er of studentpsycholoog stapt. En het fijne is: je praat er met medestudenten, leeftijdgenoten, die misschien niet meteen een oplossing voor je situatie hebben maar in ieder geval wel aandacht hebben voor jou als persoon.

Coachbureau bij Sport en Bewegen
Kocky van der Eerden, coördinator praktijkbureau (“en nog veel meer”) van Toegepaste Psychologie, kwam op het idee toen ze bij HAN Sport en Bewegen zag dat er een coachbureau was opgericht om studenten te ondersteunen. “Ik dacht: dat kunnen we bij TP ook gebruiken. Zeker ten tijde van corona, waardoor veel studenten met eenzaamheid te maken kregen en tegen andere psychische problematiek aanliepen. Maar ook gewoon, als je niet lekker in je vel zit, of als je met bepaalde dingen zit waarvan je niet zo goed weet wat je ermee moet, is het fijn als je er met iemand over kunt praten zonder dat je meteen met een specifieke vraag naar HAN Studiesucces, een studieloopbaanbegeleider of een studentpsycholoog stapt.”

Afstudeeropdracht
Om te kijken of een vergelijkbaar concept bij TP levensvatbaar was, schakelde Van der Eerden Tara van der Vlist (21) in. Zij is inmiddels afgestudeerd en onderwijsassistent en docent bij TP, maar op dat moment was ze nog student. Tijdens haar stage bleek uit haar onderzoek naar studentenwelzijn bij TP dat deze behoefte er zeker was. “Met name de drempel om om hulp te vragen, was hoog. Liever praatten de studenten met leeftijdgenoten”, was haar conclusie. Ze knoopte haar afstudeeropdracht er achteraan, “en daar is Toepassen in Praktijk het resultaat van”, lacht ze trots.

Toegevoegde waarde
“Daarom bestaan de medewerkers van TiP uit ouderejaars studenten, leeftijdgenoten, die voornamelijk een luisterend oor zijn”, zegt Van der Eerden. “We willen elkaars expertise juist goed benutten”, vervolgt Tara. “Zo weet Studiesucces alles van studievaardigheden en heeft een slb’er weer andere expertises. Met TiP willen we van toegevoegde waarde zijn op plekken waar het nodig is, een sparringpartner voor de student zijn, met hem of haar meedenken.”

Sparren
Bij de start heeft de organisatie acht TP-studenten gestrikt als TiP-er. Deze TiP-ers hoeven overigens niet alleen vanuit een probleemsituatie te worden benaderd: “Je kunt bijvoorbeeld ook de behoefte hebben om met iemand te sparren over hoe je met een nieuwe toetsperiode omgaat”, legt Tara uit.

En wie ondersteunt de TiP-ers?
Om de Tip-ers te ondersteunen in hun eigen ontwikkeling legt Van Eerden uit dat haar collega Liesbeth Stalenhoef, docent en supervisor bij TP, hen supervisie gaat bieden. Van der Eerden: “Zo hebben zij ook een plek waar gekeken wordt naar hun eigen professionele ontwikkeling en kunnen ze reflecteren op datgene wat ze meemaken in de gesprekken met de andere studenten, en wat dit met hen doet. Zo groeien beiden en ontstaat er een win-win situatie.”

Signalerende functie
De TiP-ers hebben volgens Tara ook een signalerende functie: “Ze verwijzen de student in kwestie zo nodig door naar de juiste persoon of instantie, mocht er meer aandacht nodig zijn dan alleen een goed gesprek.”
Van der Eerden is blij met de start van TiP, maar hoopt eigenlijk op meer: “Hoe mooi zou het zijn als TiP uiteindelijk niet alleen binnen TP maar ook voor studenten van alle andere opleidingen van de Academie Organisatie & Ontwikkeling beschikbaar is?”
Vooralsnog is TiP beperkt tot Toegepaste Psychologie. Had Tara van TiP gebruik gemaakt als dit initiatief er was geweest tijdens haar studie? “Absoluut! Ik ben blij dat het er nu daadwerkelijk is en ik hoop dat het voor de studenten snel de normaalste zaak van de wereld wordt om er gebruik van te maken.”

TiP is berikbaar via
Instagram: @han_tipstudentvoorstudent
E-mail: tipstudenten@han.nl

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen