Voormalig HAN-student peutert 8,5 ton los in populair tv-programma

SAM
sambyhan
Published in
4 min readJun 2, 2020
Roel Bleumer bij een van zijn zonne-aggregaten

Roel Bleumer (25) overtuigde afgelopen zondag alle vijf de juryleden van het populaire tv-programma Dragons’ Den. De voormalige HAN-student showde een door hem ontwikkeld zonne-aggregaat, waarmee op een duurzame manier stroom wordt opgewekt. Hij wil niet alleen de ondernemersharten van de Dragons veroveren, maar ook de wereldmarkt van aggregaten.

Tekst: Daan Appels
Foto’s: Marcel Krijgsman

In het najaar van 2014 rijdt Roel Bleumer langs een winderig bouwterrein tussen Winterswijk en Doetinchem. Het is niet de meest inspirerende omgeving, maar toch wordt hier het eerste zaadje geplant van Volta Energy, een bedrijf in zonneaggregaten. De Westervoorter, net in het bezit van zijn rijbewijs, ziet een benzineaggregaat staan. Dat kan anders, vooral veel duurzamer, denkt de tiener meteen.

In de schuur
Samen met zijn broertje Luc gaat hij aan de slag in de schuur van zijn ouders en ontwikkelt hij een eerste prototype van een aggregaat dat volledig draait op zonne-energie. Het brengt hem bijna zes jaar later bij de opnames van Dragons’ Den, een populair tv-programma van Omroep WNL waarin vijf succesvolle ondernemers (de Dragons) de pitch van startende entrepreneurs beoordelen en erin kunnen investeren.

Vier jaar in drie minuten
Hoewel hij al vaker moest pitchen, gieren de zenuwen door het lijf van de jonge ondernemer: in drie minuten moet hij vier jaar van zijn leven gaan samenvatten. “Het kan voor het oog van heel Nederland ook gruwelijk misgaan, dus er stond wat op het spel. In de uitzending wilden alle Dragons uiteindelijk voor een ton investeren in het product, waarmee ieder tien procent bedrijfsaandeel zou krijgen. Na de uitzending kwamen we er uiteindelijk op uit dat alleen Dragon Shawn Harris in ons ging investeren, voor een bedrag van 850.000 euro. Zij is nu voor veertig procent eigenaar van ons bedrijf.”

Afhakers
Bleumer legt uit hoe dit zo gelopen is. In de uitzending moeten de Dragons in een paar minuten beslissen. Na de uitzending volgt er nog een uitgebreid boekenonderzoek, aandeelhoudersonderzoek en er kijken advocaten en juristen mee, om te controleren of alle info, die aan het programma is doorgegeven, daadwerkelijk klopt. Uiteindelijk vonden Dragons Nikkie Plessen, een mode-onderneemster, en horecatycoon Won Yip dat ze te weinig verstand hadden van zonne-aggregaten. “Ik vind het logisch dat het op deze manier gaat. Je gaat natuurlijk niet blind in een paar minuten een ton weggeven. Ergens is het ook wel fijn dat we nu met slechts één persoon te maken hebben, in plaats van met vijf mensen. Met minder mensen kun je sneller schakelen.”

Technasium
Eigenlijk is het zonneaggregaat voor de helft een product van zijn vader en voor de helft van zijn moeder. Kennis van techniek werd er door zijn vader ‘met de paplepel ingeramd’. Al op zijn tiende krijgt de ex-student van de HAN een lasapparaat in handen. Het lassen, zagen, boren en sleutelen maakt hij zich in de jaren die volgen eigen. Niet voor niets gaat hij naar het technasium, een technische variant van het VWO, gevolgd door een praktische opleiding op de HAN. Zijn moeder omschrijft hij als ‘een hippe geitenwollen sok’. “Zij zorgde ervoor dat ik mijn spreekbeurten op de basisschool niet deed over de hond of de kat, maar over biobrandstof en zonne-energie”, vertelt de enthousiasteling.

De broertjes Bleumer. Op de voorgrond Roel, achter hem Luc

Zwarte Cross
Het succes in Dragons’ Den komt op een goed moment voor de Westervoortse broers. De coronacrisis deelde een forse beuk uit aan de bedrijfsvoering. Alle aggregaten van Volta Energy waren tot september al verhuurd, maar wel aan evenementen die nu niet meer doorgaan, zoals De Zwarte Cross en De Vierdaagse. Daarom moesten de Bleumers supersnel schakelen. “We zijn voor de korte termijn veranderd van doelgroep. Recent verhuurden we ons eerste aggregaat aan een bouwbedrijf, hopelijk volgen er meer.”

Gunfactor
Dat snelle schakelen, een cruciaal onderdeel van het ondernemen, heeft hij dan weer niet van huis uit meegekregen. In tegendeel zelfs. Moeder was leerkracht, vader werkte als technisch manager in een papierfabriek. Eigenlijk was de gunfactor de enige ondernemerseigenschap die Bleumer een paar jaar geleden al bezat. Het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) van de HAN ondersteunt hem daarom sinds 2016.

Het ontbrekende puzzelstukje
Bleumer deed er de minor ondernemerschap en omschrijft het centrum als ‘het ontbrekende puzzelstukje’ in zijn plannen: “Ik kwam als technicus binnen en ging er weg als ondernemer, inclusief registratie bij de Kamer van Koophandel, een businessplan en een begroting. Ook leerde ik hoe ik een pitch in elkaar zet. Er zitten fijne mensen die je helpen bij iedere stap van het starten van je eigen bedrijf.” Nog steeds doet hij met regelmaat een beroep op ze. “Tot op de dag van vandaag hebben we zeker eens in de maand contact. Ik kan het iedere ondernemende student aanraden hierop een beroep te doen, want in de beginfase van je bedrijf heb je echt een klankbord nodig. Ik heb er alles geleerd op het gebied van ondernemen.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen