Waarom we scholieren moeten steunen die actievoeren voor het klimaat

HAN’er Rob Westerdijk ondertekende open brief

Olga Helmigh
sambyhan
3 min readFeb 7, 2019

--

Duizenden scholieren demonstreren vandaag in Den Haag om de politiek op te roepen meer ambitie te tonen voor het klimaat. Rob Westerdijk, HAN-programmamaker Circulaire Economie, is één van de 350 wetenschappers die de open brief ondertekenden om de ‘klimaatspijbelaars’ te steunen.

Drie vragen aan Rob.

1. Hoe is jouw handtekening onder de brief beland?
“Door mijn relatie met Het Groene Brein, een collectief aan wetenschappers die circulaire economie ondersteunen. Directeur Antoine Heideveld benaderde ons of we de brief wilden ondertekenen, om zo steun te geven aan de scholieren die actievoeren voor het klimaat. Ik vond het een spannende vraag, want minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) hadden kort daarvoor aangegeven dat ze vonden dat de scholieren hun actie níet moesten aangrijpen als reden om te spijbelen en dus maar op zaterdag moesten demonstreren. Ik woog dit argument af, maar besloot: het doel heiligt de middelen. So what dat ze er óók een leuk, vrij dagje van maken? Ze staan er wél mooi, op dat Malieveld, te pleiten voor een heel belangrijke zaak. Dáár draait het om.”

2. Hoeveel zorgen maak jij je om het klimaat en wat doe je eraan?
“Ik ben zeer bezorgd. We moeten nú omdenken, oplossingen vinden en vanuit een ander perspectief gaan ondernemen. De uitstoot van CO2 moet omlaag, we moeten op alternatieve manieren energie opwekken en véél collectiever gaan opereren. Het is goed dat bewuste burgers, mijzelf incluis, minder vlees eten, zonnepanelen nemen, afval scheiden en plastic reduceren, maar wat nóg meer zou helpen én effectiever zou zijn is als we dat collectief gaan doen. De overheid speelt daar een enorme rol in: zij steunen individuele acties, maar klimaatverandering moet juist georganiseerd en dus op grote schaal plaatsvinden. Óók jonge mensen vormen de sleutel. De HAN heeft daar uiteraard een ongelooflijk groot aandeel in. Als programmamaker van Valorisatie & Circulaire Economie ben ik als geen ander met de thematiek bezig. Ik heb zelfs een tijdje vrij genomen om na te denken over hoe we het onderwijs anders vorm kunnen geven en bij studenten bewustzijn en oplossingsvermogen kunnen triggeren. Het resultaat is het boek ‘Het OK! model’ voor het onderwijs en een afgeleide daarvan, ‘Toekomstbestendig ondernemen’ voor managers en het bedrijfsleven.”

3. Wat doet de HAN (of moet het doen…) om bij te dragen aan een beter klimaat?
“Wij moeten jonge mensen leren om innovatief en duurzaam te denken: hoe zorg je voor oplossingen voor klimaatbelastende problemen? Wat mij betreft gaan we vol en optimaal inzetten op dat soort onderwijs. Weg met de traditionele, conventionele methodes en de status quo. Alleen nog maar denken in termen van toekomstbestendigheid. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Je moet gewoon nuchter nadenken en rondkijken. Als iets ergens anders wél duurzaam werkt, probeer je dat toe te passen in je eigen domein. Ik moet daarbij altijd denken aan Interface, een tapijtfabrikant die er vroeg bij was met de omslag. Al in 1999 realiseerden ze zich dat ze met hun ineffectieve kunststofproductie het milieu enorm belastten. Vervolgens hebben ze een deal gesloten met vissers: zij visten plastic netten en ander afval uit de zee en daarvan vervaardigde Interface hun tapijten. Vervolgens vervingen ze de chemische (ziekmakende) lijm om de tapijten vast te zetten met een soort zuignappen. Die inspiratie kwam van de gekko, een beestje dat zijn pootjes vacuüm zuigt en zo aan het plafond kan hangen. Zo zie je maar dat je creatief moet denken, maar ook logisch.”

--

--

Olga Helmigh
sambyhan

Journalist met focus op human interest, cultuur, onderwijs en media. Redacteur bij SAM, het journalistieke medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen.