Wat zijn de gevolgen van Brexit voor de HAN?

Verenigd Koninkrijk stapt ook uit Erasmus-programma

SAM
sambyhan
3 min readJan 13, 2021

--

Als gevolg van de Brexitdeal doet het Verenigd Koninkrijk niet meer mee aan Erasmus+, een beurzenprogramma waarmee Europese studenten een periode in het buitenland kunnen studeren. Wat houdt dit precies in voor de HAN?

Tekst: Olga Helmigh

“We weten nog niet precies álle consequenties”, aldus Ben Bartels, Erasmuscoördinator op de HAN, “maar duidelijk is dat het lastiger wordt om studenten uit te wisselen.” Niet per direct, want alle huidige gelden zijn nog besteedbaar tot 2023. De reden dat er nu nog geld is, komt deels door corona. Bartels: “Een geluk bij een ongeluk. Er is door de pandemie natuurlijk minder mobiliteit dan normaal, en dus worden er minder kosten gemaakt. Maar na 2023 zal het zeker anders zijn.”

Visumplicht
Bartels doelt daarmee niet alleen op de financiële gevolgen, maar ook op de visumplicht, inreisprocedures en bemoeilijking van de uitwisseling van kennis, ervaringen en interpersoonlijke relaties. “Gelukkig hebben de meeste van onze partneruniversiteiten in Engeland aangegeven dat ze er alles aan willen doen om de banden warm te houden en de academische samenwerking voort te zetten.”

Ook uitwisseling docenten
Ter opfrissing: het Erasmus-programma werd in 1987 opgericht, nota bene in Engeland, met als doel Europeanen met elkaar te verbinden en kennis en ervaringen uit te wisselen. Door de Erasmusbeurzen kunnen studenten een paar maanden lang een aantal vakken volgen in een ander Europees land. Verder leidt het programma ook tot uitwisseling van docenten en promovendi. In 2018 gingen 30.218 Nederlandse studenten op uitwisseling, waarvan 2.309 naar het Verenigd Koninkrijk.

Vervangend programma
“Premier Boris Johnson heeft aangegeven dat er een vervangend programma zal komen, maar de verwachting is dat deze heel eenzijdig zal zijn”, aldus Bartels. “Het zal Britse studenten de mogelijkheid geven om “aan de beste universiteiten ter wereld te studeren”, zoals Johnson aangaf, maar ze zullen zelf weinig studenten ontvangen. Bovendien is het collegegeld aanzienlijk hoger in het VK, wat buitenlandse studenten ontmoedigt om een volledige studie of master in Engeland te doen.”

Isolatie
Toch ziet Bartels ook kansen. “Natuurlijk is het teleurstellend en jammer dat het VK niet meer aan het Erasmusprogramma meedoet. Desalniettemin biedt een ‘schone lei’ ook kansen om op andere manieren samenwerkingsverbanden aan te gaan. Bovendien heeft het uiteindelijk meer gevolgen voor het VK, die met zijn eilandmentaliteit meer risico op isolatie loopt dan de rest van Europa.”

Geen acuut probleem
Vooralsnog is er dus geen acuut probleem. De komende tijd zal meer duidelijk moeten worden over alle exacte gevolgen, de precieze details, maar ook de nieuwe mogelijkheden. “Het is in ieder geval prettig dat het merendeel van onze partners de intentie heeft om onze band en academische samenwerking niet verloren te laten gaan”, aldus Bartels. “Dat stemt hoopvol.”

Voor meer informatie en updates over de gevolgen van Brexit op het Erasmusprogramma, klik hier.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen