Week van de Stad — hoe ziet Nijmegen er in de toekomst uit?

Herman van Deutekom
sambyhan
Published in
3 min readNov 11, 2019
Enkele toekomstschetsen van Nijmegen, in de Mariënburgkapel.

In Nijmegen is het de Week van de Stad. Nijmegenaren kunnen dagelijks in de Mariënburgkapel een blik werpen op toekomstschetsen van deze stad en ‘s avonds hun oor te luister leggen en meediscussiëren tijdens de drie stadscafés of meedoen met een groene pubquiz!

Daarover later meer. Eerst terug naar de Mariënburgkapel. Daar is namelijk een expositie van toekomstschetsen van Nijmegen te zien. Die expositie is dagelijks te bekijken tussen 13.00 en 17.00 uur. Nijmegenaren worden gevraagd om mee te denken.

Tegelijkertijd is in dit gebouw een expo genaamd Panorama Nederland, waarin de toekomst van Nederland wordt uitgebeeld. Voor bezoekers eventueel een goede gelegenheid om ideeën op te doen voor de toekomst van Nijmegen.

Drie stadscafés
Tegelijkertijd worden er deze week drie stadscafés en gehouden. De eerste, genaamd “Inspirerende visies op een wereld in verandering” vindt vanavond plaats in Brebl, waar Chris Poulissen, architect van de bekende bruggen de Oversteek en de Lentloper en Ruud Veltenaar, Tedx-spreker en filosoof, hun licht over Nijmegen laten schijnen. Ook treedt de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve deze avond op.

Bewegen in de stad
Het tweede stadscafé heeft als thema “Nieuwe manieren van gezond bewegen in de stad” en vindt morgen, 12 november, plaats in de bibliotheek Mariënburg. Sprekers die avond zijn onder anderen Pepijn Sluiter, directeur Architectuurcentrum Nijmegen, Michael Woerdman, initiatiefnemer calisthenics in het Goffertpark en Johan Joren, mede-initiatiefnemer Kwiek beweegroute voor ouderen in Tolhuis.

Walk The Line
Dit stadscafé heeft ook een primeur: Walk The Line is een 2,5 cm brede groene lijn die als een sliert door de stad loopt en culturele hotspots, historische gebouwen, bijzondere uitzichten en gezellige plekjes in Nijmegen verbindt. De route wordt in april 2020 gelanceerd, maar Jan Wieger van den Berg (programmadirecteur Besiendershuis) geeft alvast een sneak preview. Tot slot vat stadsdichter Wout Waanders, die eerder dit jaar nog door SAM is geïnterviewd, de avond samen in een rijmend resumé.

Interview met wethouder Tiemens
Het laatste stadscafé wordt donderdag 14 oktober gehouden, opnieuw in bibliotheek Mariënburg. Thema is: ‘Nijmegen op weg naar 2040: wat voor stad wil je zijn?’
Tijdens deze laatste avond vindt een interview plaats met wethouder Harriët Tiemens over de koppeling van wonen en werken in de stad.

Schetsen en impressies van toekomstige ontwikkelingen.

Daarna worden er vier thema’s gepitcht waarna aanwezigen hier in groepssessies over gaan praten. De thema’s zijn: ‘Wonen, werken en studeren op één plek’, ‘Nieuwe (creatieve) woon-werkvormen’, ‘Starter op de arbeids- en woningmarkt’ en ‘Profiel van de nieuwe woon- en werkstad’. Pak je kans als je invloed wilt uitoefenen over het uiterlijk van Nijmegen in de toekomst.

Groene pubquiz
Voordat dat laatste stadscafé wordt gehouden, vindt er een dag eerder, op woensdag 13 november, in Lux nog een pubquiz plaats over duurzaamheid.

Zowel de stadscafés als de pubquiz duren van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

Bron: gemeente Nijmegen

--

--