“Wees je als leraar bewust van je macht over leerlingen”

Wijze levenslessen van schrijver Splinter Chabot

SAM
sambyhan
5 min readOct 14, 2020

--

Splinter Chabot (links) in de HAN Educatie Collegetour

Er is werkelijk niets doorsnee aan schrijver en presentator Splinter Chabot (24). Zijn tomeloze energie, extravagante verschijning en zelfs zijn namen zijn bijzonder. In de tweede online editie van de HAN Educatie Collegetour vertelt de uitgesproken multitasker over passie, fantasie en durven afwijken van de rest. “De leraren die je bijblijven, deden het anders dan de rest.”

Tekst: Olga Helmigh

De eerste vraag bij de Educatie Collegetour luidt steevast: “Hoe was je als student?” Splinter, gehuld in opvallend blauw pak met wit kant, buldert direct van het lachen. “Rampzálig. Zo heb ik op dit moment eigenlijk mijn diploma-uitreiking op de Universiteit van Amsterdam, maar die laat ik schieten om hier te zijn. Ik overschrijd ook altijd deadlines en kom heel vaak te laat. Daar staat tegenover dat ik enorm gedreven en gepassioneerd ben.” Splinter is dan ook glansrijk geslaagd voor Politicologie én Theaterwetenschappen, de studie “die ik ernaast heb gedaan”.

“Ik ben van mening dat je alle passies die je hebt, moet onderzoeken. Ga het gewoon dóen. En als iets niet lukt, dan weet je dat ook weer”

Gewoon dóen
Dat de twee opleidingen die hij gevolgd heeft heel verschillend maar toch verwant zijn, is kenmerkend voor Splinters interesses. “Ik ben van mening dat je alle passies die je hebt, moet onderzoeken. Ga het gewoon dóen. En als iets niet lukt, dan weet je dat ook weer. Sowieso is iets nooit voor niets geweest: elke les die je meepakt, heb je toch mooi meegenomen. Je hebt er altijd wat aan.” Zo wordt in de politiek bijvoorbeeld ook veel theater gebruikt, aldus Splinter. “Je staat op een podium, bent je bewust van wat je zegt en wat je aanhebt. Alles draait om het overbrengen van je boodschap en om de overtuigingskracht die je daarbij inzet. Er is meer overlap tussen de studies dan je in eerste instantie zou vermoeden.”

Splinter kijkt zijn kijkers recht aan via de camera

Uit je bubbel
Terwijl Splinter praat, kijkt hij vaak direct in de camera, alsof hij de studenten, die thuis vanachter hun computer meekijken, écht wil bereiken. “Als het even kan, verlaat dan je straatje om het plein op te lopen en te zien wat er nog meer te ontdekken en beleven valt”, drukt hij zijn toehoorders op het hart. “Stap af en toe bewust uit je bubbel.” Een bestuursfunctie raadt de energieke duizendpoot, die zelf twee jaar voorzitter was bij de jongerenorganisatie van de VVD, ook ten zeerste aan. “Je leert over verantwoordelijkheid, samenwerken en hoe je dingen voor elkaar moet krijgen. Het levert je hoe dan ook wat op.”

Voorstellingsvermogen
Terug naar zijn eigen schooltijd. Wat is Splinter vooral bijgebleven? “Ik had een geweldige geschiedenisleraar op de middelbare school. Hij sloeg nooit een lesboek open, maar begon enthousiast en vol energie uit zijn hoofd te vertellen. De hele klas hing dan aan zijn lippen. Verhalen over bijvoorbeeld Napoleon, de Industriële revolutie en de Tweede Wereldoorlog kregen op die manier veel kleur en leven. Ons voorstellingsvermogen werd enorm gestimuleerd.” Ook bij biologie had hij een docent die het anders aanpakte. “We brouwden samen bier in de klas en leerden zo beeldend over het gistproces. De leraren die je het meeste bij blijven, doen het anders dan de rest.”

“Je voelt meteen of iemand gepassioneerd is. De docent is dan moeiteloos een poppenspeler, die precies weet wanneer en hoe hij aan de touwtjes moet trekken”

Juffrouw Trol
Zij die het anders doen, hebben een opvallende eigenschap: oprechte passie voor wat ze doen. “Je voelt meteen of iemand gepassioneerd is”, aldus Splinter. “De docent is dan moeiteloos een poppenspeler, die precies weet wanneer en hoe hij aan de touwtjes moet trekken.” Het tegengestelde is ook waar: je voelt het meteen als de passie ontbreekt. “In groep acht had ik juffrouw Trol, zoals we haar noemden. Ik weet nog dat twee meisjes achter mij in de klas briefjes uitwisselden met onaardige dingen over mij. Ik kreeg het aan de stok met ze. Trol vroeg wat er aan de hand was. Toen ik het uitlegde, zei ze: “Als ik achter jou zou zitten, zou ik dat ook doen.” Dat kun je toch niet zeggen? Zó fout. Je misbruikt je machtspositie. Het laat een stempel achter bij een kwetsbare leerling, die je niet zomaar kunt weg boenen.”

Onderling verbond
Elke opmerking van een leraar, hoe groot of klein ook, heeft meer effect dan gedacht. Maar ook ieder gebaar, weet Splinter, die op zijn achttiende zijn coming out had en dit in Confettiregen, zijn autobiografische boek met fictionele karakters, heeft verwerkt. “We hadden op de middelbare school Paarse Vrijdag. Op die dag kun je iets paars dragen om je support aan de LGBTQ-gemeenschap duidelijk te maken. Het was dan heel bemoedigend en fijn als een leraar een paarse trui aanhad. Alsof je onderling een verbond hebt: jij wordt geaccepteerd zoals je bent. Dat is enorm belangrijk, vooral als je nog aan het begin van dat proces staat. Onderschat nooit hoe groots een klein gebaar kan zijn.”

Boomstronken en valkuilen
In het uur dat is uitgetrokken voor het interview met Splinter komt van alles aan bod. Omdat de geboren verteller zijn razendsnelle gedachten in rap tempo verwoordt, duizelt het soms aan verhalen en ideeën. Zo droomt hij over een school waarin meer ruimte komt voor theater, muziek en kunst. Hij hoopt dat fantasie en creativiteit meer centraal komen te staan in het onderwijs. Dat kinderen en jongeren op de juiste manier aangemoedigd worden om hun angsten te overwinnen. “Het leven is een bos waar je gecontroleerd in verdwaald moet raken”, vat Splinter zijn motto poëtisch samen. “Struin op veel paden, werk hard en ga boomstronken en valkuilen niet uit de weg. Juist die stronken en kuilen vormen je karakter.”

Gouden tip
De Collegetour sluit traditiegetrouw af met een gouden tip van de gast. Splinter: “Op welk moment, waar dan ook: stimuleer fantasie. Sprookjes kunnen, door hard werken, doorzetten en eigenzinnigheid, werkelijkheid worden. En voor alle leraren: wees je bewust van je ‘macht’ over leerlingen. Misbruik die niet, maar wakker passie en fantasie aan bij leerlingen. Druk creativiteit niet de kop in, anders zet je een handrem op iemands ontwikkeling. Dat is eeuwig zonde.”

Wil je deze collegetour met Splinter Chabot terugkijken? Dat kan hier.

De Educatie Collegetour is georganiseerd door de studieverenigingen SV Meesterlijk, Lingua Franca, Pontifex, SV Fabulinus en alummnivereniging Kairos, in samenwerking met de HAN Academie Educatie. Kijk op www.han.nl/collegetour voor meer informatie en aankomende edities.

De volgende gast is Merel van Vroonhoven. Zij was van 2014 tot 2019 voorzitter van het Bestuur van de Autoriteit Financiële Markten en is nu leraar in het speciaal onderwijs. Deze collegetour staat voor 3 december gepland.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen