Werken voor de HAN in coronatijd (3)

“De studenten vinden het soms moeilijk om bij de online les te blijven”

SAM
sambyhan
3 min readApr 3, 2020

--

Eric Joustra bezig met online lesgeven vanuit zijn huis in Apeldoorn

Na enkele weken van online lesgeven raakt Eric Joustra, hoofddocent Technische Bedrijfskunde, gewend aan deze manier van werken. En dat is van groot belang: “Als alles weer normaal is, hebben de studenten veel in te halen. Wij moeten ervoor zorgen dat die studievertraging zo klein mogelijk is.”

Tekst: Herman van Deutekom
Foto: Marcel Krijgsman

Eric Joustra is hoofddocent Technische Bedrijfskunde. Dat betekent dat hij zich, naast lesgeven, ook bezighoudt met de ontwikkeling van het lesprogramma. Daarnaast is hij zelfstandig adviseur: “Ik geef advies aan bedrijven, onder meer op het gebied van logistiek.” Door de coronacrisis is het op dat vlak een stuk rustiger dan normaal, geeft hij aan. Maar hij heeft nog genoeg te doen met online lesgeven.

Van Skype naar Teams
Het besluit om de scholen te sluiten kwam enkele weken geleden toch als een verrassing, herinnert Joustra zich nog. “Maar het ontwikkelen van online lessen en het communiceren hierover naar de studenten hebben we snel opgepakt. Natuurlijk maak je in het begin nog wat schoonheidsfoutjes: we begonnen te communiceren via Skype maar zijn al snel overgestapt op Microsoft Teams.”
Hij herinnert zich dat hij op 16 maart de eerste les online aanbood: “Mijn klas bestaat uit zo’n 25 studenten en die waren ook zo goed als allemaal ingelogd.” Dat vindt Joustra in principe ook niet zo vreemd: “Als ze al de moeite nemen om met de trein of de fiets naar de HAN te komen, dan is het nog minder moeite om thuis in te loggen.”
Wel merkte hij dat de interactie met de studenten bij online lessen veel minder is dan in een klassikale situatie. “Dat is volgens mij vooral een kwestie van wennen: studenten onderbreken een docent online minder snel met een vraag of opmerking, dan in het leslokaal.”

Feedback
Na de eerste paar lessen besloot Joustra om enkele studenten te vragen naar hun ervaringen met de online lessen: “Ze gaven aan dat ze het moeilijk vonden om bij de online les te blijven. Het vergt nogal wat concentratie. En de thuisomgeving zorgt er ook voor dat je makkelijker even wat anders gaat doen.”
De hoofddocent vroeg zijn studenten ook wat ze ervan zouden vinden als hij tijdens de online les een vraag zou stellen aan een van de studenten. Vooral om wat interactie te krijgen omdat hij soms 10 minuten aan het woord is en hij geen idee heeft of er nog studenten zijn die naar zijn verhaal luisteren. “De reacties waren wisselend. De een vond het geen probleem, de ander leek het gênant om dan als enige antwoord te moeten geven terwijl de rest toekijkt en luistert. Terwijl er niet echt verschil is met het stellen van een vraag als je in de klas zit. Ik denk dat het ook in dit geval een kwestie is van wennen aan de nieuwe situatie.”

Studievertraging minimaliseren
Joustra acht het van belang dat hij en zijn collega’s deze periode zoveel mogelijk lesstof blijven aanbieden: “We proberen het onderwijs snel te herinrichten, op zo’n manier dat we de kans op studievertraging voor onze studenten zoveel mogelijk minimaliseren. Deze week stond eigenlijk een toetsweek gepland. Die willen we ook gewoon laten doorgaan, maar dan online. Een deel van deze toetsen is verzet, en een ander deel wordt nu mondeling gehouden, op afstand natuurlijk. Bij Automotive werken ze met ANS, een online toetssysteem. Daar zijn inmiddels vier toetsen op deze manier gegeven en de resultaten zijn positief.”

Dit is deel 3 in een serie over hoe medewerkers van de HAN omgaan met de coronacrisis. Lees hier deel 2 en deel 1.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen