Werken voor de HAN in coronatijd (5)

“Met name studieachterstand zien te voorkomen”

SAM
sambyhan
4 min readApr 9, 2020

--

Menno Pistorius in een vrijwel lege kantine van het K33-gebouw aan de Nijmeegse Kapittelweg.

Na een wat onwennige online start van het Crisis Management Team (CMT) is het inmiddels een goed geoliede machine, die de eerste crisisweken dagelijks online bijeenkwam. Ja, ook de weekenddagen. Maar wat doet dit CMT precies? We praten hierover met CMT-lid Menno Pistorius, die ook directeur Academie Paramedische Studies is.

Tekst: Herman van Deutekom
Foto: Marcel Krijgsman

De meeste HAN-medewerkers kennen Menno Pistorius als voormalig directeur van de Faculteit Educatie en als huidig directeur van de Academie Paramedische Studies. Wat niet iedereen weet, is dat hij vóór zijn functie als faculteitsdirecteur ook instituutsdirecteur van Paramedische Studies is geweest. “Mijn achtergrond is de zorg”, zegt hij. “Ik ben van huis uit fysiotherapeut. Dus ik heb altijd affiniteit gehad met de paramedische studies.” Tijdens zijn functie als faculteitsdirecteur was hij vooral bestuurlijk bezig. Het leuke van zijn nieuwe functie is dat hij weer dichter bij het onderwijs staat, zegt hij: “Ik ben meer met de inhoud bezig, en ik ken een groot aantal mensen nog. Wat ik mis, is het bestuurlijke werk dat ik als faculteitsdirecteur had. Maar het kan niet allebei.”

Academieplan in de koelkast
Pistorius is begin januari in zijn nieuwe functie begonnen, en toen kwam de coronacrisis voorbij, om voorlopig niet weg te gaan: “Het inwerken had ik net achter de rug. Ik was begonnen met mijn kennismakingsronde buiten de deur toen we met corona te maken kregen. We waren concrete plannen aan het maken om met medewerkers, studenten én het werkveld samen met het academieplan aan het werk te gaan. Dat staat nu in de koelkast. We zijn nu met andere zaken bezig.”

CvB heeft initiërende rol
Onder meer met het Crisis Management Team, waar Pistorius lid van is. “In het begin was het tijdens de bijeenkomsten nog even zoeken naar de juiste manier, maar inmiddels hebben we daar onze draai in gevonden.” Het team is zo’n zes weken geleden begonnen. Het CvB heeft hierin een initiërende rol en levert de CMT-voorzitter aan: Yvonne de Haan. Verder is er een veiligheidsadviseur: Daan van den Tillaar, met Bram Maertens als ondersteuner. Andere leden zijn enkele academiedirecteuren, naast Pistorius onder andere Gisela Albers, Aly Smelt en Gerrit Averesch en directeur Services, Henk Stomphorst. Daarnaast zijn de directeur marketing & communicatie, Inge Wessels, en Rian van den Hout als communicatieadviseur betrokken.

“Vandaag bespreken we of we de introductie van het nieuwe studiejaar, in augustus, laten doorgaan”

Bureaustoel op de thuiswerkplek
De eerste weken had het CMT elke dag contact, ook op zaterdag en zondag. “Inmiddels is de noodzaak niet meer zo hoog”, zegt Pistorius. “De frequentie is teruggeschroefd tot drie keer per week.” Een overleg duurt gemiddeld twee uur. Om een inkijkje te geven, noemt Pistorius enkele agendapunten van een overleg eind maart: “Het delen van landelijk nieuws, onderwijs- & tentamensplanning, overleg over het laten doorgaan van summercourses komende zomervakantie en de behoefte van medewerkers aan een goede bureaustoel en beeldscherm op hun thuiswerkplek. Dat was drie weken geleden. Om het wat actueler te maken: vandaag bespreken we of we de introductie van het nieuwe studiejaar, in augustus, laten doorgaan.”

Menno Pistorius in overleg met andere CMT-leden

Online toetssysteem
Het CMT houdt zich natuurlijk ook bezig met het omgaan met online onderwijs en toetsen. Dat is immers hun core business. Het team biedt handvaten en richtlijnen voor het omgaan met online onderwijs en toetsen en ondersteunt het collectieve leren en innoveren, laat Pistorius weten: “Met name om studieachterstand zien te voorkomen. Daarvoor proberen we online door te laten gaan wat door kan gaan.” De verschillende academies zijn bijvoorbeeld op zoek naar andere toetsvormen die online te doen zijn. “In dit kader worden nu pilots gestart met een online toetssysteem en die ogen zonder twijfel betekenisvol.”

Beste beentje
Tot slot wil Pistorius nog stilstaan bij het functioneren van de medewerkers en studenten: “Ik vind het ongelooflijk om te zien hoe goed iedereen het doet. Iedereen probeert echt zijn allerbeste beentje voor te zetten om de studenten op wat voor manier dan ook te helpen. De loyaliteit van de HAN-medewerkers is grenzeloos. Daarom willen we het liefste niet gaan morrelen aan de vakanties. Die rustperiodes heeft iedereen nodig om bij te tanken.”

Iedereen moet aanpassen
“Wat de studenten betreft”, vervolgt hij, “proberen we zo snel mogelijk te reageren op hun vragen. Zij zitten ook in onzekerheid, willen naar school en missen het sociale contact met medestudenten en docenten.” Helaas kan het CMT niet over alle vragen snel helderheid bieden. Maar Pistorius merkt dat de studenten de uitzonderlijkheid van deze situatie begrijpen: “Ze snappen dat docenten zich ook moeten aanpassen. Dat gezegd hebbende, doen wij ons best om waar mogelijk maatwerk te leveren voor studenten. Dat probeer je zo goed mogelijk in te richten voor de ander, niet voor jezelf.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen