Werken voor de HAN in coronatijd (8)

“Studenten die beperkt belastbaar zijn, krijgen het straks voor hun kiezen”

SAM
sambyhan
4 min readMay 11, 2020

--

Astrid Sluis op haar thuiswerkplek

Studentendecaan en supervisor Astrid Sluis hoopt dat we straks de vruchten plukken van de ervaring die we nu opdoen. “Laten we niet vergeten dat we in een bizarre tijd leven en dat niet alles hoeft te gaan zoals voorheen.”

Tekst: Raïssa Soeter
Foto’s: Ralph Schmitz

Tweedelijns studentbegeleiding
Met een achtergrond als psychomotorisch therapeut begon Astrid Sluis in 2005 als HAN-docent bij de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Ze werd al snel senior slb’er en kwam erachter dat ze het persoonlijk begeleiden van studenten boeiender vond dan voor de klas staan. In 2014 solliciteerde ze naar de functie van studentendecaan. Het decanaat van de HAN (in totaal vijf werknemers) is onderdeel van het netwerk HAN Studiesucces. Astrid: “Samen met HAN Studiesucces Training en Coaching, het Studiewisselpunt, studentenpsychologen en -pastors zorgen we voor tweedelijns studentbegeleiding.”

Advies over wet- en regelgeving
Voor elke HAN academie is er één toegewezen decaan; Astrid ontfermt zich over studenten van de Academie Paramedische Studies. “Ik help studenten in bijzondere omstandigheden en geef advies over wet- en regelgeving, financiën, DUO, huisvesting en het inschakelen van externe hulpverlening. Voor psychische ondersteuning kunnen studenten terecht bij een studentenpsycholoog en voor praktische ondersteuning komen ze bij ons, meestal na doorverwijzing van een slb’er. Die hebben een verwijsplicht.” Astrid is naast decaan ook supervisor en coördinator functiebeperking en ondersteuningsbehoefte.

Door de maatregelen tegen verspreiding van covid-19 verlopen sinds vrijdag 13 maart al haar afspraken telefonisch en via MS Teams. “Ik was liever op de campus maar er zitten ook voordelen aan. Het beeldbellen vind ik inmiddels gelukkig wat minder intensief. Terwijl mijn dochter (8) rondscharrelt, bel ik aan mijn keukentafel de hele dag met studenten, collega’s, slb’ers, academiedirecteuren en examencommissies. Grappig om te ontdekken hoeveel er op afstand kan. Ik reis normaal regelmatig naar Arnhem, en nu denk ik, dat kan straks prima via Teams. Maar soms maken studenten heftige dingen mee en dan zit ik weer liever tegenover diegene om meer medeleven te kunnen tonen.”

Corona-gerelateerde zorgen
Elke werkdag spreekt Astrid zo’n vijf studenten — ze kunnen zelf tijd inplannen in haar online agenda, die even vol is als voorheen. Vragen gaan bijvoorbeeld over doorstuderen, mantelzorg, topsport of het profileringsfonds, maar er zijn nu ook veel corona-gerelateerde zorgen. Over stages en afstudeeropdrachten die niet doorgaan, studievertraging en financiële problemen. Astrid: “Ik hoop dat de overheid studenten financieel tegemoetkomt die door corona studievertraging oplopen. Vooralsnog kan ik helaas niet zoveel op dit vlak. Ik wijs studenten op hun rechten en plichten en medewerkers op eventuele verschillen tussen opleidingen in de hoop op meer gelijkheid, maar ik heb geen rol in besluitvorming.”

Druk van de ketel
Voor een deel van de studenten is deze tijd best een uitkomst, vertelt ze. Even wat druk van de ketel en geen sociale activiteiten die je kunt missen. Studenten met een chronische ziekte hoeven nu bijvoorbeeld niet te reizen. Maar weer een ander deel ervaart juist stress. “Denk aan niet-EU-studenten die veel instellingscollegegeld betalen maar nu niet kunnen bijbeunen of naar hun thuisland kunnen afreizen. Of studerende ouders die weinig rust en ruimte hebben, en studenten met ADHD die baat hebben bij meer begeleiding, structuur en contact. Studenten die beperkt belastbaar zijn, krijgen het met een drukke inhaalperiode straks helemaal voor hun kiezen.”

Vruchten plukken
De decaan vervolgt: “Het is bewonderenswaardig hoe het onderwijs in een moordtempo alles in het werk heeft gesteld om online onderwijs aan te bieden en in te spelen op wat studenten nodig hebben. Maar laten we niet vergeten dat we in een bizarre tijd leven en dat niet alles hoeft te gaan zoals voorheen.” Als we straks terug kunnen naar het reguliere onderwijs dan hoopt Astrid dat we de vruchten plukken van de ervaring die we nu opdoen. “Denk aan meer onderwijs op afstand, aangepaste toetsing en het opnemen van hoorcolleges zodat je deze kunt terugkijken. Voor studenten met ADD is dit heel fijn. Ik hoor ook dat studenten het prettig vinden om meer contact te hebben met hun slb’er.”
“Deze tijd heeft ons veel geleerd. Wat we belangrijk vinden in ons werk of wat studenten nodig hebben, maar ook wat er verbeterd kan worden in het onderwijs en de begeleiding.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen