Zo houd je de studiemoed erin

6x tips om mentaal fit te blijven in quarantaine-tijd

SAM
sambyhan
4 min readApr 6, 2020

--

Zit je door de omstandigheden veel alleen op je studentenkamer, dan is het niet gek dat je daar een beetje somber van wordt. HAN studentenpsycholoog Bavo van den Mooter geeft handvaten om mentaal gezond te blijven en je te weren tegen een psychische dip.

Ook studentenpsycholoog Bavo van den Mooter werkt sinds 13 maart thuis. “Mijn vriendin is arts en we hebben twee kinderen, dus mijn werkdagen zijn er echt anders uit gaan zien. Het contact met studenten verloopt nu telefonisch of via Microsoft Teams, wat gelukkig verrassend goed gaat. Een aantal studenten heeft de hulpvraag geparkeerd in afwachting van de hele situatie, maar er zijn ook studenten die juist nu aan de bel trekken.”

“De verspreiding van het coronavirus heeft voor iedereen verregaande gevolgen, in eerste instantie medisch, maar ook als het gaat om onze mentale gezondheid,” zegt Van den Mooter. “De noodzakelijke maatregelen hebben een grote impact op ons leven en kunnen leiden tot psychische klachten. Gevoelens van eenzaamheid en isolatie, maar ook angst, prikkelbaarheid en onzekerheid.” Maar volgens de studentenpsycholoog moeten we niet bij de pakken neer zitten en passief wachten tot de crisis voorbij is. Hij geeft zes concrete tips om vat te krijgen op je situatie.

#1 Maak een dagplanning
Routine en structuur zorgen voor houvast. Je dag wordt voorspelbaar en dat geeft je minder ruimte voor piekergedrag. Werk je dagplanning uit op een whiteboard of een A4’tje, en hang deze op met washitape. Plan niet alleen dingen die moeten, maar maak ook ruimte vrij voor ontspanning. Schrijf voor een gezond dagritme tevens op hoe laat je opstaat, eet en naar bed gaat. Als je planning visueel en zichtbaar is, ben je sneller geneigd je er aan te houden.

#2 Nek de verveling
Trainingen, sportwedstrijden, feesten en activiteiten met je studentenvereniging — álles is geannuleerd. Maar die lege agenda is niet alleen maar zuur en ellendig; je hebt eindelijk (zeeën van) tijd voor nieuwe dingen. Bestrijd het rusteloze en nutteloze gevoel door iets creatiefs te doen en je hersens te kraken. Kleur mandala’s in, ga potjes schaken met je iPad, lees een boek of maak fotocollages — zolang je er maar plezier in hebt en wordt uitgedaagd.

#3 Houd contact
Sociale verbinding is een basisbehoefte van de mens, we kunnen niet zonder. Eenzaamheid valt zo’n beetje in dezelfde categorie als dorst en honger hebben. Dus zoek het contact op. Spreek regelmatig met familieleden, ga met studiegenoten lunchen via FaceTime, maak een wandeling met een vriend of organiseer een digitale spelletjesavond. Wees open over hoe je je voelt en steun elkaar. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

#4 Blijf in beweging
Dat lichamelijke beweging niet alleen goed is voor je lichaam maar ook voor je geest, is geen newsflash. Het is, vooral voor degene die een teamsport beoefent, moeilijker om aan je gebruikelijke portie lichaamsbeweging te komen, maar er zijn genoeg alternatieven. Ga wandelen, hardlopen en fietsen of richt een deel van je kamer in voor krachttraining of yoga. Misschien staat er nog een oude hometrainer in de schuur. Wat je ook doet, beweeg elke dag minimaal een half uur intensief.

#5 Beheers je nieuwsconsumptie
Uit onderzoek blijkt dat mensen in crisissituaties, en zeker mensen in quarantaine, het gevoel krijgen dat ze niet voldoende of niet de juiste informatie krijgen. Dit kan leiden tot onduidelijkheid, verwarring en achterdocht. Door angst kun je de neiging hebben om eindeloos te zoeken naar informatie op social media en nieuwssites. Gevolg: nog meer verwarring. Probeer je nieuwsconsumptie daarom te beperken tot één of twee betrouwbare informatiebronnen (zoals RIVM en NOS) en check deze maximaal drie keer per dag. De richtlijnen van het RIVM wijzigen vaak, het is belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven.

#6 Boycot afleiding en pauzeer bewust
Merk je tijdens het studeren dat je maar moeilijk je aandacht erbij kunt houden? Misschien is het dan tijd voor een korte pauze. Neem na elke 45 tot 60 minuten studeren even een moment om je benen te strekken, thee te zetten of een frisse neus te halen. Eindeloos achter je scherm zitten maakt niet dat je efficiënter werkt, integendeel. Heb je überhaupt moeite om aan de slag te gaan dan kan het helpen om, als stok achter de deur, met studiegenoten samen te studeren via MS Teams. Creëer jouw ideale studieomgeving: met of juist zonder muziek, een volledig opgeruimd bureau, goede ventilatie en je telefoon op stille modus.

Ben je een HAN-student en voel je de behoefte om te praten met een studentenpsycholoog? Kijk hier voor meer informatie.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen