Aydınlanmacı Bir Hayat: Zen Felsefesi

C. Yasar
Sanat, Felsefe ve Bilim
2 min readMar 17, 2022

Zen, kökeni Hindistan’daki Dhyana okuluna kadar uzanan bir Budist okulunun Japoncadaki ismidir. Zen, aslında Budizm’in bir koludur ve 20. yüzyılın ortalarından itibaren Batı’da bir felsefe, bir yaşam tarzı ve bir sanat akımı olarak yaygınlaşmıştır.

Zen felsefesinin esasında iyi ve erdemli insan olmak vardır.

Zen felsefesi günlük yaşamda nasıl uygulanabilir?

Zen felsefesinin esasında iyi ve erdemli insan olmak vardır. Bu yaşam biçimi, kişilerin bakış açılarını genişletip kişiye farkındalık kazandırmayı amaçlar. Meditasyonla geliştirilen bu bakış açısı, kişilerin iç dünyayı genişletmesi için de fayda sağlamaktadır.

Zen ile hayata bakışını değerli kılmak istiyorsan, mümkün olduğunca fazlalıkları hayatından uzaklaştırıp sadeliğe dönüş yapabilirsin. Evinde, çevrendeki insanlar arasında hatta düşüncelerinde bile sadeliği benimsemelisin. Yapaylıktan uzak, en doğal halinle kalmalısın.

Bugün sosyal medya gibi oldukça etkili bir faktör varken bunu korumak ne derece mümkün tartışılır ama kendin olduğun halin, Zen’in en esas maddesidir.

Yavaşlamak; bir diğer konu ise hayatın çılgın akışında kendine yavaş bir gün yaşat. Bir yere yetişme telaşı olmadan, her şeyden haberdar olma derdine düşmeden kendinle sakin ve yavaş kalacağın bir günü kendine hediye et.

Zaman yönetimin iyi olmalı. Önceliklerini belirledikten sonra zamanını planlayıp hayatını yoluna koyduktan sonra stres yönetimin de kendiliğinden gelişim gösterir.

Ritüellerin var mıdır mesela? Benim sabah kahvaltıdan önce içtiğim bir fincan kahve modumu yükseğe taşımaya tek başına bile yeterli oluyor. Temizlik yapmaktan hoşlanmıyorsan bile araya ufak ritüeller ekleyip o işi kendine eziyet olmaktan çıkarabilirsin.

Meditasyon, Zen felsefesi için esastır ve bunu doğaya yakın, orman içinde bağdaş kurup oturarak yapmak gibi bir koşulu da yok. Yemek yapmayı ya da temizlik işlerini meditasyon olarak görüp sadece bunlara yoğunlaşarak yaparsan hem farkındalığını geliştirebilir hem de gününü değiştirebilirsin.

İşlerin arasına boş zamanlar da ekle. Böylece bir sonraki işine başladığında zihnini boşaltmak için zaman kazanmış olursun. İş yaşamında yoğun tempoda çalışıyorsan bile günlük yaşamında, özel hayatında hatta düşüncelerinde Zen felsefesini kolayca uygulayabilirsin.

Sanat, Felsefe ve Bilim yazarı olmak için tıklayın!

--

--