Sanat, Felsefe ve Bilim: Yayın Çerçevesi

Sanat, Felsefe ve Bilim
Sanat, Felsefe ve Bilim
4 min readMar 1, 2022

Çevremizi sorgulamak, incelemek ve bunun sonucu ortaya çıkanları farklı karakteristik özelliklerin harmanlanması ile dışa vurmak, insanlığın evrimi süresince sürekli yapılagelmiştir. Varlığın en temel parçasının merak edilmesiyle başlayan bu süreç, mevcut bilimsel birikimimizi de ortaya çıkarmıştır. Birbirini besleyen bilim ve felsefe, yaratıcı ruhlu kimselerin hayal dünyasıyla ve hisleriyle birleşince, bir diğer insanlık mirası alanını yaratarak sanatı meydana getirmiştir.

Merak, sorgulamaya neden olarak felsefeyi; inceleme ve gözlem sonucu edinilen bilgi felsefeyle harmanlanarak bilimi ve tüm bu süreç içerisinde yaratıcılık ile gözlemlenenin içselleştirilmesi de sanatı meydana getirmiştir. Dolayısıyla felsefeden bağımsız bir bilim, bilimden ayrık bir sanattan söz edersek, eksik kalmış oluruz. Sanat, felsefe ve bilimin birbirinden ayrılması mümkün değildir.

Kaynak: Possessed Photography | Unsplash

Elbette çağlar değiştikçe sanat, felsefe ve bilim de dönüşüme uğramış ve günümüzdeki halini alması mümkün olmuştur. Böylelikle sanat değerlendirmeleri, popüler bilim çalışmaları, şahsi felsefi çıkarımlar ve incelemeler de dijital ortamda yer edinmeye başlamıştır. İşte Sanat, Felsefe ve Bilim tam da bu noktada kıymetli yazar ve okurlarına bu alanlarda nitelikli içeriklerin derlenerek fayda sağlaması maksadıyla bir ortam yaratmak gayesiyle ortaya çıkmıştır.

Stoacı Filozof Seneca’ya atfedilen “Öğretirken, öğreniriz” mottosuyla yola çıkarak Medium platformunda yer alan sanat, felsefe ve bilim alanındaki göreli olarak nitelikli yazıları tek bir çatı altında toplamak ve düzenli bültenler oluşturarak okurlarımıza eriştirmek temel hedefimizdir. Eserler ve yazarlar arasında bir harmoni yaratabilmek ve aynı zamanda okunurluğu kolaylaştırabilmek adına bir “Yayın Çerçevesi” hazırlamanın gerekliliği de bu noktada ortaya çıkmaktadır.

Yayın Çerçevesi

1. İçeriğinde hakaret, küfür, cinsiyetçilik, ırkçılık vb. toplumsal düzeni zedeleyecek nitelikte ifade(ler) barındıran yazılar kabul edilmemektedir.

2. Değerlendirilmeye gönderilen yazılar; yazara ait olmak ve Medium platformunda başka bir yayın içerisinde paylaşılmamış olmak kaydıyla, başka web sitesi veya yayın organlarında paylaşılabilir. Tercihen, diğer yayınlarda paylaşılan yazılara yayınımıza yönlendirici bağlantı eklenebilir.

3. Yazı içeriğinin Türkçe olması tercih edilmekle beraber, yabancı kavramların elzem görüldüğü noktalarda aynıyla aktarımı bir sorun oluşturmamaktadır.

4. Yazarlarımızın herhangi bir yazı gönderme kotası bulunmamaktadır. Ancak devamlılığın sağlanabilmesi adına haftada en az 1 yazı gönderilmesi önem arz etmektedir.

5. Yazılar sanat, felsefe ve bilim uğraşlarının kapsayıcılığı altında birçok alt başlığı konu alabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Sinema
  • Film İncelemeleri/Önerileri
  • Sanat Tarihi
  • Mimarlık
  • Edebiyat İncelemeleri
  • Varlık Felsefesi
  • Din Felsefesi
  • İslam ve Tasavvuf
  • Budizm
  • Kitap Önerileri / Değerlendirmeleri
  • Modern Teknoloji
  • Programlama ve Programlama Dilleri
  • Veri Bilimi
  • Popüler Bilim

6. Akıcılığın sağlanması ve okunurluğun kolaylaşması adına görsel kullanımı oldukça mühimdir. Ancak görsel-metin dengesine dikkat edilmesinde de fayda vardır. Bununla birlikte görsel sanatlara yönelik eserlerin paylaşılmak istendiği yazılarda konuyla ilgili kanaat yazara bırakılmaktadır.

7. İçeriklerde kullanılan dilin sadeliği ve okunurluk gözetilmeli, aynı şekilde yazım ve imla hatalarına olabildiğince dikkat edilmelidir. Redaksiyon işlemi gerektirecek kadar fazla hatayı barındıran yazılar, yazar tarafından tekrar değerlendirilmek üzere bekletilir.

8. Yazarın diğer eserlerine atıf veya sponsorluk niteliği taşımayan (örnek: kitap incelemesi) yazılar haricinde reklam içeren içerikler kabul edilmemektedir.

Okunurluk Önerileri

Yazıların 3–6 dakika okuma uzunluğunda olması, okuyucunun ilgisini çekmek ve dikkatinin toplu kalmasını sağlamak adına ortalama süre aralığıdır.

Yazıya ilişkin görsellerin kullanılması ve özellikle görselin kullanıldığı aralıkta yer alan paragrafla ilgili olması, yazının zihinlerdeki etkisinin kalıcılığını arttırırken okuma kolaylığı da sağlayacaktır. Ancak bu bağlamda yazıyı görseller ile boğmamaya da özen gösterilmelidir.

Ele alınan konunun niteliği ve ana başlıklarımızın kapsayıcılığı bağlamında sansasyonel başlık ve ifadelerin kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Örneğin “O Yazarın Hiç Bilinmeyen 3 Eseri” gibi popüler habervari ifadeler, yazının kalitesini zedeleyecektir.

Yazılarda Türkçe kurallarına uyulması veya içeriğin içerisinde farklı dilde bir bölüm yer alıyorsa, o dilin kurallarına uyulması, akıcılığın sağlanması adına önemlidir.

Kurulacak tümce ve paragrafların uzunluğu, okuyucunun içeriği okurken yorulmadan devam edebilmesi için dikkat edilmesi gereken unsurlar niteliğindedir. Birbiri ardına gelen tümceler aynı konu/alt-konu seyrinde gittiği sürece ortak paragrafta yer alabilir. Farklı bir noktaya değinilmesi halinde yeni bir paragraf oluşturulması gerekmektedir.

Konuyla ve yayınla ilgili soru, öneri ve eleştirileriniz için sanatfelsefebilim@gmail.com adresi üzerinden moderasyon ekibimize erişebilirsiniz.

--

--