Farvel, komfortsonens kvelertak

Stian Haugland
Karabin Sans AS
Published in
4 min readOct 13, 2020
Photo by Jakub Kriz on Unsplash

Bena blir urolige, nakkehårene reiser seg, kragen strammer, og hjertet banker merkbart hardere. Du blir usikker; dette klarer du ikke, du har ikke erfaringen, du vet ikke fremgangsmåten. Panikken slår inn. Det føles som om du har gått tom for strøm midt i byens travleste kryss. Du er rammet av et alvorlig tilfelle av frykten for å feile.

Mest sannsynlig har du påtatt deg en oppgave du ikke er komfortabel med. Enten det er en ny presentasjon, stort prosjekt eller nytt ansvarsområde. Frykten merkes over hele kroppen.

Alles forventninger ligger tross alt på dine skuldre.

“Det er ikke noe stress, bare se for deg at publikum er naken” — har vi alle hørt før. Motiverende ord er som gammel musikk i det fjerne. Ingen liker å føle seg engstelig, så hvorfor skal du måtte holde ut? Du kan jo bare skylde på influensasymptomer– det er den aller raskeste veien ut av problemet, og ganske enkelt i disse dager.

Ikke gjør det, likevel.

Farvel komfort, hallo ubehag

Faktum er at ytterst få kan bygge seg en solid profesjonell karriere ved å stadig ta snarveier ut av vanskelige situasjoner (utenom Trump, kanskje). Alle støter på slike hendelser på et eller annet tidspunkt i arbeidslivet, eller privat, for den saks skyld. Det er klart at vi må se forskjellen på det å nærme seg personlige grenser skapt av overarbeid og stress — og det å ta en beslutning om å stikke av eller takle utfordringer så godt vi kan.

For folk er forskjellige. Noen får energi av ubehaget som kommer fra tilsynelatende uoppnåelige målsetninger. Andre blir demotiverte og vil helst legge seg nedpå. Og det er greit. Men ikke stikk deg unna.

For uansett hvem du er, så finnes det en universal sannhet; Du kan ikke vokse uten å kjenne et snev av ubehag.

Ingen har sagt dette bedre enn Dr. Abraham Twerski i sin metafor. Der forteller han om hummeren. Et mykt og bløtt dyr som bærer skjelettet sitt på utsiden. Dette skallet vokser ikke. Etter hvert som hummeren vokser, kjenner den ubehag og trykk fra det trange skallet. Da går den under en stein for å beskytte seg mot rovfisk. Der kaster den av seg skallet for å danne et nytt, større skall. Stimuliet som tillater hummeren å vokse, er at den føler et ubehag.

Som hummeren, må vi forlate komfortsonen for å åpne opp for vekst og læring. Og følelsen som indikerer vekst, er følelsen av ubehag.

Slå deg til ro med ubehaget

Det er lett å la fortvilelsen ta over, men det finnes nøkler til å la situasjonen jobbe for deg og ikke mot deg. Her er fem gode, erfaringsbaserte råd for deg med sommerfugler i magen:

1. Det er greit å feile

Aller først — ingen (i sitt rette sinn) setter deg til en oppgave som du aldri har gjort før, og forventer et perfekt resultat fra første dag. Så ikke forvent det selv heller. Alle organisasjoner som dyrker frykten for å feile, vil feile selv som organisasjon. Feil er læring, læring er kunnskap, og kunnskap gir suksess.

2. Pust med magen og løft blikket

Før panikken slår ut i full blomst, senk skuldrene, pust med magen og prøv å få oversikt. Du ser ikke hele bildet. Da stiller du deg selv to spørsmål: “Hva vet jeg? Og hva må jeg gjøre for å finne ut mer om det jeg ikke vet?” Panikk skyldes mangel på kontroll og oversikt. Gå ut og skaff deg det du trenger; få hjelp av gode kolleger, send et par mail, les deg opp. Så skal du se at panikken roer seg.

3. Vær engasjert og still dumme spørsmål

Ta en titt rundt bordet. Hvem stiller spørsmål? Hvem ser ned i fanget og unngår øyekontakt? Hvem har tatt av både video- og lyd i Teams-samtalen? Veldig ofte sitter mange og lurer på de samme tingene, men ingen tør å spørre i frykt av å fremstå inkompetent. Den beste kuren mot dette er å være engasjert, delta i samtalen, og stille “dumme” spørsmål — for det er ikke sikkert at det blir like enkelt senere.

4. Ikke slurv med innsikten

En stor årsak til dårlige resultater er dårlig innsikt. Mangel på kunnskap er også den største driveren for frykt. Ikke baser arbeidet ditt på dine egne eller andres subjektive meninger. Vær pragmatisk, objektiv og nysgjerrig. Desto mer du forbereder deg, desto tryggere står du i oppgaven. Samtidig øker sannsynligheten for at du løser riktig problem på den beste måten.

5. Stol på deg selv

Du har skaffet deg innsikt, handlet etter beste evne, og arbeidet skal leveres. Magen knyter seg. Les punkt 1 igjen, og ta det med ro. Du har gjort det du kan under forutsetningene du hadde — stol på at det er en grunn til at nettopp du har blitt valgt til denne oppgaven. Nå må du bare levere. Så får det briste eller bære, for nå skal det læres uansett hvordan det går.

Komfortsonen tar fort kvelertak på kreativitet, læring og vekst. Det er en null-sone uten form, farge og energi. Ta deg en tur i det ukjente av og til, og se hvor mye du vokser.

--

--

Stian Haugland
Karabin Sans AS

Commercial Director Design & UX Consulting @ Knowit Experience