2020–25 İŞ HAYATINDA BİR ADIM ÖNDE OLUN

seda yıldırım
SAYGEL
Published in
2 min readDec 18, 2021
Fotoğraf: https://www.womantv.com.tr/basarili-is-hayati-icin-sahip-olmaniz-gereken-yetenekler-505h.htm

Gelecekte bazı meslek grupları kayboluyorken bazı meslek grupları da kendini teknolojiye uyarlayarak gelişim ve değişim göstermekte. Değişim bu kadar hızlıyken iş dünyası için gereken yetkinlikler de farklılaşıyor. Bir iş pozisyonu son beş yılda bambaşka bir noktaya gelebiliyor, bu pozisyon için aranan adaylarda bambaşka yetkinlikler istenebiliyor. İş dünyasının gelecekte çalışanlarından beklediği yetkinlikler nelerdir? Bu yazıda Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’nun “The Future of Jobs” raporundan ve rapordaki 2020–25 yetkinliklerinden bahsedelim.

1-Eleştirel Düşünme

Günümüzde insan gücünün yerini robotlar ve makineler almışken bu noktada kendimize katmamız gereken şey işlerin geliştirilmesi üzerine eleştirel düşünmek; çünkü robotlar ve makineler henüz bunu yapabilmiş değil. Bu noktada eleştirel düşünme yetkinliğini geliştirmiş iyi beyinlere ihtiyaç duyulacak. Yani sorgulayıcı, araştırıcı, tek bir cevapla yetinmeyerek geniş bakış açısına sahip olabilmekten bahsedebiliriz.

2-Karmaşık Problem Çözme

Gelecek, daha önce hiç yaşamadığınız bir dünyada, daha önce hiç görmediğiniz problemleri getirecek. Bu problemlere doğru çözümler sunmak için kutunun dışında düşünebilmek ve sorunu oluşturan parçaları sürekli düzenleyerek farklı bakış açıları kazandıracak zihinsel esnekliğe sahip olmanız gerekiyor. Bunun haricinde insanlarla beraber bilimsel ve kollektif olarak çözümleme, burada yazılı ve sözlü iletişim, takım çalışması, inovasyon önemli kriterler arasındadır.

3-Yaratıcılık

Ne kadar yaratıcı olursanız, işinizi bir robota kaptırma olasılığınız o kadar düşüktür! O yüzden alanınız hakkında yaratıcı fikirler ortaya koymakta fayda var.

4-İnsan Yönetimi

Bu konu iş hayatında önemli ve öncelikli konulardan biri. Hayatımızda çok farklı kişilik tipleriyle karşılaşabiliyor ve iş birliği içinde çalışmak durumunda kalabiliyoruz. İşte bu konuda önemli olan kişilik analizlerini doğru yapabilmek.

5-Duygusal Zeka

Duygusal zeka, kendi duygularımızı ve başkalarının duygularını anlama kapasitesidir. Duygusal zekası yüksek kişiler mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, korku, öfke gibi duyguları ayırt etmekte başarılıdırlar. Yöneticiler duygusal zekaya sahip bireylerin, daha yüksek çalışma motivasyonunun olduğu, liderlik becerilerini ve takımlar arası daha yapıcı işbirliği içinde olduğunu düşünmektedir. Hangi alanda çalışırsanız çalışın başarılı ve tatmin bir iş hayatından bahsetmek istiyorsanız duygusal zeka yetkinliklerine sahip olmak hayatımızda önemli bir role sahiptir.

Duygusal Zeka Yetkinliklerini Nasıl Kullanabiliriz?

Öncelikle sizden istediğim;

1) son 24 saat içerisinde hissettiğiniz duyguları not edin.

2) son 24 saat içerisindeki davranışlarınızı gözden geçirip not edin.

Ardından bu iki çalışma arasındaki bağlantınızı bulmanızı istiyorum. Dikkatle incelediğinizde sizde göreceksiniz ki davranışlarınızın çoğunda hissettiğiniz duygular var. Duygusal zekanız davranışınızı yansıtır. Başarının ve tatminin tek ve yegane anahtarı duygusal zeka yetkinlikleridir.

6-Çeviklik

Son zamanlarda iş hayatında sıkça duymaya başladığımız çeviklik kavramı, aslında kişilerin duruma, projeye göre en maksimum seviyede doğru karar verebilme becerisi denilebilir. Şirketin stratejiler, organizasyon, teknoloji, çalışanlar, ortaklar, tedarikçiler, dağıtımcılar ve hatta müşteriler gibi iç ve dış parçalarını iş ortamındaki öngörülemeyen olaylara, belirsizliğe ve değişime karşı yeniden yapılandırma ve değiştirme yeteneğidir.

7-Müzakere Yetkinliği

Müzakere iki veya daha fazla tarafın belirli bir konuda kabul edilebilir bir uzlaşmaya varmak için yürüttükleri bireyler arası bir süreçtir. Dolayısıyla müzakere kavramına odaklanmalıdır. Müzakere tekniklerini bilmek avantaj sağlayacaktır.

KAYNAKÇA

  1. https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs

--

--