AİLE PLANLAMASI

Naciye Özkan
SAYGEL
Published in
2 min readNov 25, 2021

Aile Planlaması Nedir?

Aile planlaması, ne kadar ailenin çocuk yapma sürecini kısıtlayan bir kavram gibi görünse de aslında durum çiftlerin istedikleri zamanda, istedikleri kadar çocuk yapabilmelerini planlamalarıdır. Aile planlamasında önemli olan anne ve bebeğin sağlığını üst seviyede tutarak onlar için en sağlıklı gebelik öncesi dönem, gebelik dönemi ve gebelik sonrası dönemleri planlamaktır. Aile planlamasının başlıca işlevleri;

  • Çiftlerin çocuk sahibi olmalarını desteklemek,
  • Toplumu sağlıklı üremek konusunda bilgilendirmek,
  • Gebeliklerin planlı bir şekilde olmasını desteklemek,
  • Doğumdan önce ve doğumdan sonra annenin sağlığını korumak,
  • Hamilelikler arasında sağlıklı bir zaman dilimi sağlamak,
  • Aşırı doğurganlık durumunun önüne geçmek,
  • Sağlıklı çocuklardan oluşan bir toplum oluşturmak…

Daha birçok neden sayabileceğimiz amaçlara sahip olan aile planlaması çocuk sahibi olmak isteyen her çiftin bilmesi gereken bir konudur. Bu yüzden bu konu çoğu ülkede okullarda ders olarak verilmektedir. Mutlu bir aile yapısının oluşabilmesi için bunların bilinmesi şarttır.

Aile planlamasına göre her çocuk arasında en az 2 yıl olmalıdır. Çünkü doğumun üzerinden 2 yıl geçmediği durumlarda hem anne için hem de bebekler için örneğin, ölüm, bebeğin düşmesi, önce doğan çocuğun can kaybı gibi fiziksel ve ruhsal sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Uzmanlara göre bu risklerin en az oluşabileceği minimum süre 2 yıldır.

Çocuk sahibi olmak isteyen bireyler aile hekimlerine danışmalı ve bU konuda bilgi almalılardır. Gebelik öncesinde annenin yeme durumu, folik asit alması, anne ya da babada olan zararlı alışkanlıkların bebeğe etkileri gibi konularda bilgilenmesi önemlidir ve bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Anne olmak için önerilen yaş 20 yaş ve 30 yaş aralığıdır. 35 yaştan sonra yumurtaların sayısındaki ve kalitesindeki düşüş nedeniyle tüp bebekle bile ihtimalin düştüğü uzmanlar tarafından belirtilmiştir. 19 yaş öncesi ve 35 yaş sonrası gebeliklerde demir eksikliği, hipertansiyon, diyabet vb komplikasyonlarla karşılaşılabilir bu da hem anne hem de bebek için riskli bir durumdur.

Üreme sırasında iki tarafın da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ya da enfeksiyonlardan korunması da yine aile planlaması içinde işlenen bir konudur. Çiftin bu durumu bilmesi ve korunması gerekir. Ayrıca böyle bir durumda çift tedavisi olmaları gerekir.

Beklenmeyen bir gebelikte annenin gebelik boyunca çeşitli fiziksel ve ruhsal sorunlar olabilir. Aile planlaması sonucunda isteyerek gebe kalma anneyi fiziksel ve ruhsal anlamda rahatlatacak ve rahat bir hamilelik süresi yaşamasını sağlayacaktır.

Aile planlaması modern ve geleneksel yöntemler olarak ikiye ayrılır. Modern yöntemlere; hormonal teknikler, rahim içi araçlar, cilt altı implantlar örnek verilebilir ve koruyuculuk oranlar %98`dir. Geleneksel yöntemlere ise geri çekme yöntemi, takvim yöntemi ve vajinal duş gibi örnekler verilebilir. Bu yöntemlerin koruyuculuk oranları %60 civarındadır.

KAYNAKÇA

https://turkiyehastanesi.com/tr/news/kadin-hastaliklari-ve-dogum/aile-planlamasi-nedir-x554

encard.com.tr/sen-programi/ailen/bebek-yapmak-istiyoruz/anne-olmak-icin-en-ideal-yas-araligi#:~:text=Anne%20olmak%20için%20ideal%20üreme,gebelik%20oranının%20düştüğü%20uzmanlarca

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/g2l7p17aAaoHtNI9gCejaRm9Tax45FMk_v-BkNKiIXEJ-I7E3ieYgKMxEs9bpB89enebN9qisHaXTYy3O9DFY4khc5_im66Bjp1PoYC12eFb_jRFpASioIT_O6RVWy0URKS4R4jc-gHkShs

#Sağlık # aile #SayGel

--

--