DİJİTAL VE ARTIRILMIŞ İNSAN MODELİ

seda yıldırım
SAYGEL
Published in
2 min readNov 19, 2021

Artırılmış insan, yapay zekânın insanları diskalifiye etmesi yerine, birtakım görevleri gerçekleştirebileceğimiz zaman, yapay zekânın sağlayacağı katkılara ve bizi destekleyici yönüne odaklanan bir yaklaşımdır. Bu noktada konu insan yerine robotların yerimize geçmesi değil, yapay zekânın bizim iş süreçlerimize yapacağı performans ve hayatımızı daha yaşanılabilir kılıp var olan eksiklilerimizi tamamlama desteği ile gücümüzü artırmasına yardımcı olmasıdır. Dolayısıyla insanlığa dair geliştirilen bu teknolojik faaliyetler sonucunda, doğuştan engeli olan insanlar başta olmak üzere hem iş hayatında çalışanların performansını hem de işletmelerin performansını, verimliliğini artırmaya yönelik de katkı sağlama potansiyeli bulunuyor.

Henüz, insan vücuduna eklenmiş bir çip veya daha hızlı algılamamızı sağlayacak teknolojik uzuvlar kullanılmamakta. İşte tam bu noktada artırılmış insana değinecek olursak; sağlık hizmetleri alanında birçok akıllı uygulamalar ve cihazlar geliştirildi. Teknolojik uygulamalarla; 3 boyutlu yazıcıda üretilen organlar, cep telefonundan yüz tanıma özelliği ile kanser hastalıklarının teşhisi, boyutlu yazıcıda üretilen organlar, tele- cerrahi operasyonlar (ameliyatı yapan kişiyle ameliyat olan kişinin fiziksel olarak farklı ortamlarda bulunması), kaç adım attığımızı, kalori hesapları, ateş ve kalp ritmimizi ölçen telefonlar haricinde devrim yaratan bazı protezler, engeli veya ciddi sağlık sorunu olan pek çok insana şifa olmasını destekleyen implant teknolojileri sayesinde arttırılmış insan kavramı ortaya çıkmıştır.

https://www.endustri40.com/artirilmis-gerceklik-augmented-reality/

Örneğin;

* Doğuştan kolu olmayan biri bugün kas hareketlerine göre hareket edebilen uzuvla elini rahatlıkla kullanabiliyor.

* Ayağa takılan robotik iskeletler sayesinde, fabrikalarda işçilerin ağır yük gerektirebilen görevleri kolaylıkla yapabilmelerini sağlıyor. Hyundai’nin geliştirdiği robotik iskelet işçilerin onlarca kiloluk yükleri rahatlıkla kaldırabilmelerini ve evlerine döndüklerinde ailelerine ayırabilecek enerjilerinin olmasını sağlayabiliyor. Aynı teknoloji bugün felç hastalarının yeniden adım atabilmesini, yürüyebilmesini mümkün kılabiliyor.

* Görme yetisini kaybeden veya görme yetisi olmayan kişilerde gözüne yerleştirilen implant ve entegre kamera bulunan bir çeşit gözlük vasıtasıyla görme yetisine tekrar kavuşulabiliyor.

Yakın gelecekte beyin implantları sayesinde hafızamızı geliştirebilecek, düşünceyle komut verebilecek, bazı becerileri çok daha kolaylıkla öğrenebileceğiz. Protezler sadece engellilere deva olmakla kalmayıp, belki bedenimizi daha güçlü, daha esnek, daha aktif kılmak için hepimizin kullandığı teknolojiler halini alabilecek.

Akıllı gözlüklerin bir sonraki aşamasında akıllı lenslerle 24 saat online olabileceğiz. Yakın gelecekte biyonik gözler kullanacak, çok daha ileri görüş becerisine sahip olacağız. Önce robotik protezler, vücudumuza yerleştirilecek mikroçipler, daha ileri aşamada yapay organlar, genetik müdahaleler gelecekte hepimizi birer artırılmış insan yapacağı yönünde. Tabii ki bunların sonucunda da çok daha başka bir yaşam boyutu bizleri bekliyor olacak.

KAYNAKÇA

1.https://www.ibm.com/watson/health/

2.http://www.ibm.com/innovation/in/watson/putting_watson_to_work.html

--

--