GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA YÖNETEBİLEN LİDER OLMAK

Büşra Ocak
SAYGEL
Published in
3 min readMar 18, 2021

YÖNETİCİ MİSİN LİDER Mİ?

Sıklıkla karşılaştığımız yönetici ve liderlik kavramlarının benzerliklerini, farklılıklarını, özelliklerini ne kadar iyi biliyoruz? Bir kişi sadece lider veya sadece yönetici mi olmalı? Gelin hep beraber bu kavramları anlamaya çalışalım ve hangi sıfatı taşımak istediğimize karar verelim.

Sözlüğe baktığımızda yönetici; ‘‘ bir kuruluşu yöneten, bir kuruluşta yönetimle uğraşan kimse.’’ şeklinde tanımlanmaktadır. Lider ise; ‘‘ önder, çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan kişi.’’ şeklinde tanımlanıyor.

LİDERİ LİDER YAPAN EN ÖNEMLİ UNSUR

Yönetici ve lideri birbirinden ayıran temel fark iletişim şekliyle karşımıza çıkıyor. Lider, yöneticiden farklı olarak sürecin içinde yer alır ve insanlarla sürekli iletişim halinde olur. Çalışanları harekete geçirir, geri bildirimler alır, onları dinler ve süreci etkin bir şekilde yürütebilir. Arada kurulan iletişim ne kadar sağlıklıysa alınan sonuç da o kadar başarılı olacaktır.

Yönetici ise daha çok sistem odaklı düşünüp karar verdiği ve işin bir an önce yapılması için standartlara bağlı kalmayı tercih ettiği için iletişime gereken önemi vermeyebiliyor.

BU SIFATLARI TAŞIYANLAR NE GİBİ ÖZELLİKLERE SAHİP?

Lider örnek olan kişidir. Yaptığı işle, hal ve hareketleriyle, iletişim şekliyle çalışanlarına örnek olur ve onları peşinden getirmeye çalışır. Kişiler de buna istekli olur çünkü liderin onlara katacağı bilgi ve birikimi almak isterler. Lider de buna ihtiyaç duyar çünkü bu sıfatı taşıyabilmesi için yalnız olmamalı, onu destekleyen ve örnek alan kişilerle beraber olmalıdır. Onlara fikirlerini ve tecrübelerini aktararak, karşı taraftan da fikir alarak verimli bir süreç yaratır.

Yönetici var olduğu konumu koruma içgüdüsüyle bu davranışlardan kaçınabilir. Standart düzeni yönetmek daha kolay gelir kişiye. Bu mevcut durumu koruma ve devam ettirme gayesi içinde olur. Bu yüzden yeni fikir ve düşüncelere daha kapalıdır. Lidere kıyasla risk almayı daha az sever. Oysa bu davranışları sergilemek yerine liderde var olan (asıl olması gereken) davranışları sergilese edindiği konumu kaybetmeyecektir. Aksine kazandığı saygınlık zorakilikten çok içten bir saygınlık olacak, örnek teşkil ettiği sürece onu destekleyen kimseler o konumu korumasına yardımcı olacaktır.

UNUTMAYIN!

Taşınan sıfat ne olursa olsun insanoğlu hata yapmaya açıktır. Yönetici veya lider fark etmez, önemli olan hata yaptığını kabullenmek, eleştirileri dikkate almak ve bunu düzeltmeye çalışmaktır. Aynı şekilde bizi örnek alan insanlar da hata yaptığında, empati kurabilmeli, onların öz güvenini kırmadan hatasını anlatmalıyız. Bu şekilde ancak iyi bir lider/yönetici olabiliriz.

Mazeret üretmek yerine çözüm odaklı olun.

İnsanlara bir şeyler katın.

Örnek olun, ilk uygulayan siz olun.

Davranışları sadece iş hayatıyla sınırlamayın, hayatınıza entegre edin.

YÖNETEBİLEN LİDER

Günümüz dünyasında, özellikle iş hayatında yönetici ve lideri birbirinden ayrı kılmak imkansız bence. Kendi işini yapmadığın sürece bu ayrımdan bahsetmek ne kadar doğru tartışılır. İş dünyasında, bir başkasının işinde yönetici konumundayken sürekli farklılık peşinde koşmak yanlış algılara sebep olabilir. Birçok insan bunu aramaz, kar odaklı düşünür, işim bir an önce hallolsun ister.

Böyle bir ortamda yönetebilen lider olmak belki de en doğrusu olacaktır. Hem işini yapacaksın, hem fark yaratacaksın, hem de standartlara bağlı kalmayıp kalıpların dışına çıkacaksın. Sadece işim hallolsun diyen insan da, ben farklı bir şeyler görmek istiyorum diyen insan da kazanmış olacaktır. Bu şekilde yapıldığı sürece yanlış algı da oluşmaz diye düşünüyorum.

Her lider yönetici olmak zorunda değil ancak her yönetici aynı zamanda bir lider olmalı.

PEKİ YA BİZİM TERCİHİMİZ?

İş hayatına atılacak olan bizler, birbirinden farklı karakterlere sahip insanlarla tanışacağız, birlikte uyum içinde çalışmak için gayret göstereceğiz. Kimi yöneticimiz eski yönetim anlayışına sahip olacak, kimi yöneticimiz ise yönetebilen lider olacaktır. Hangisi olmak istediğimiz, ileride o koltuğa oturduğunda çalışanlara hangi seni göstermek istediğin tamamen sana bağlı.

İşin standart olup olmaması, çalışanların beklentisi elbette bu durumu etkileyecektir ancak bizler iş ne olursa olsun farklı olmaya gayret edelim. Standartların dışına çıktığımızda parlayacağız buna inanıyorum.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk gibi eşsiz bir liderin kurduğu ve yönettiği ülkenin evlatları olarak; onun yaşam tarzını, liderlik vasfının ne kadar güçlü olduğunu bilerek ve dinleyerek büyüdük. Ne kadar şanslıyız ki bu konuda önümüzde eşsiz bir örnek var. Sadece onun hayatını okuyarak yönetebilen lider nasıl olmalı, içten gelen o saygı nasıl kurulmalı anlayabiliriz.

Çok çalışarak, onun kadar iyi olamasak da hepimiz birer yönetebilen lider olabiliriz.

Ne olmak istediğinize karar verdiniz mi?

--

--