HASTA GÜVENLİĞİ VE YAKLAŞIMI

Lorin Güngör
SAYGEL
Published in
2 min readJul 12, 2024

Hasta Güvenliği

Hasta güvenliği, hastaya istemsiz zarar verme veya hastanın olası zarar görme durumundan uzak olması anlamına gelmekte ve sağlık hizmetlerinin kişilere vereceği zararı önlemek amacıyla sağlık kuruluşları ve bu kuruluşlarda çalışanlar tarafından alınan önlemleri kapsamaktadır. Hasta güvenliği, süreçlerdeki basit hataların hasta ve sağlık çalışanlarına zarar verecek şekilde ortaya çıkmasını engelleyecek tasarımlar yapmak ve hataların hasta ve sağlık çalışanlarına ulaşmadan belirlenmesini, raporlanmasını, düzeltilmesini sağlayacak önlemleri almak anlamına da gelmektedir.

Kaynak: İEÜ Medical Park

Sağlık hizmetlerinde Hasta Güvenliği odak ve hedef noktadır. Bu kapsamda tıbbi hataları ve istenmeyen olayları önleyebilmekle ve strateji geliştirmek için tıbbi hatalara yol açma olasılığı bulunan tüm risklerin iyi bilinmesi bir zorunluluktur.

Hastanelerde ortaya çıkan hatalı olayları ortadan kaldırmak üzere kurulacak sistemli yaklaşımda; konuya ilişkin veri toplanması, araştırılması, sistemdeki sorunlara karşı stratejilerin geliştirilmesi ve kurumda hataların korkmadan ve çekinmeden bildirildiği bir hasta güvenliği kültürünün yaratılması yer almalıdır.

Hasta Güvenliği İhlallerinde Kök Neden Analizleri Sonuçları

  • İletişim yetersizliği (%70)
  • Oryantasyon / eğitim eksikliği (%60)
  • Hasta değerlendirmede yetersizlik (%40)
  • İnsan kaynağı eksikliği (%25)

Sonuç olarak; riski azaltmak için düzeltici faaliyetlerde bulunulmalı, bu düzeltmelerin etkinliği izlenmeli ve alınan dersleri belirleyebilmek için kazalar bildirilmelidir. Bu durum, bir hatanın gelecekte tekrarlanma olasılığını azaltacaktır ve bir hata oluştuğunda hastaya zarar gelmesini önleyecektir.

Unutmayalım;

  • Hasta güvenliği sadece tıbbi hata değildir.
  • Hasta güvenliği mesleki yetersizlik değildir.
  • Hasta güvenliği başkasının sorunu da değildir.
Kaynak: Tanfer Hastanesi

Hasta Yaklaşımı

Hasta güvenliği kültürü, hataların önlenmesi ve düzeltilmesi için en önemli faktörlerden biridir. Klasik yaklaşımda, kişiler, yaptıkları hatalardan dolayı sorguya çekilecekleri ve cezaya çarptırılacakları korkusu duyarlar ve bu nedenle de hataların üzeri örtülmeye, yok sayılmaya çalışılır.

Kaynak: TARD

Halbuki, hatalar açık olarak konuşulmalı, tartışılmalı, esas nedenler ortaya çıkarılmalı ve yine hatalar önlenmelidir. Böyle bir yaklaşımda hatalardan herkes bir şeyler öğrenir. Hatanın sistemden mi yoksa kişilerden mi kaynaklandığı ortaya konarak ilgili birim düzeltilir. Eğer hata sistemde ise, sistemde yapılacak düzenlemeler ortaya konur. Kişilerde ise, kişi kaynaklı hataları minimalize edecek yaklaşımlarda bulunulur.

Kaynak: DergiPark
Kaynak: DergiPark

KAYNAKÇA

https://yeditepehastaneleri.com

https://dergipark.org.tr/tr/

https://www.tard.org.tr/

--

--