Her şirketin her kurumun her oluşumun her projenin başarısı iyi yönetilmesine bağlıdır. Yöneticilik; anlık karar alma, planlama, organize etme, liderlik etme, motivasyonu yükseltme, değişimi anlama ve yönetme işidir.
Yöneticilik görevi sadece bu işlerle de sınırlı değildir. Mintzberg her yöneticinin on temel rol üstlendiğini söyler. Her yönetici, sorumlulukları çerçevesinde bu rolleri üstlenmek zorundadır.
Bu roller, kişiler arası, bilgiye dayalı ve karar temelli roller olmak üzere üçe ayrılır.
1- Kişiler Arası Roller
Temsilci, lider ve birleştirici özellikler olarak öne çıkar. Bu rol modelde her yönetici, çalıştığı birim ve alanı ne olursa olsun kişiler arası ilişkiyi kurmak ve yönetmekle yükümlüdür. Her yönetici konumu itibariyle, çok sayıda farklı amaçla, pek çok farklı kişi ve kurumla ilişki kurar. Doğru kişileri doğru kişilerle tanıştırır; insanların beraber çalışmalarına imkan sağlar. Yöneticiler kendilerine bağlı çalışanlara hem rehberlik hem liderlik yaparlar. Ve de bu şekilde çalışanlara rol model olurlar (1).
2- Bilgiye Dayalı Roller
Gözlemci, bilgiyi toplayan ve yayan, sözcü özellikler olarak öne çıkar. Şirketin içinden ve dışından bilgiler yöneticilere ulaşır. Her yöneticinin bu konumunun bilincinde olması ve bilgi yönetimini etkili bir şekilde yapması gerekir. Bilgi toplamak, bilgiyi ilgili çalışanlara iletmek yöneticinin önemli rollerinden biridir. Yönetici elde ettiği her tür bilgiyi en iyi şekilde kullanmak ve kullandırmaktan sorumludur. Vereceği bilgileri çalışanlarına açıklayıcı bir şekilde aktarabilmek, önemli rollerindendir. Ve bu bilgileri çalışanların iş becerilerine nasıl aktarabildiklerini gözlemleyebilmelidir (1).
3-Karar Temelli Roller
Girişimci , problem çözücü , kaynak dağıtan , müzakereci özellikler olarak öne çıkar. Her yönetici sorun çözme ve karar almaktan sorumludur. Yöneticilik, sonuç alacak etkili karar almak demektir. Alınan kararları uygulayabilmek ve bir problemi çözüme kavuşturmak önemli bir rolü üstlenmektedir. İnişli-çıkışlı halleri, kriz yönetimini ve buna benzer sorunsal kısım ile de yakinen ilgilidir. (1).
Yöneticilik sadece bilgi, kontrol, yönlendirme, ilişki ve iletişim işi değildir. Bir yönetici aynı zamanda kendinin ve ekibinin hem ruhsal hem zihinsel hem de fiziksel enerjisini koruma yükümlülüğündedir.
Her kademedeki yönetici insanları eğitme, ödüllendirme, motive etme, uyarma, ikna etme, ilham verme; yoldan çıkan işleri düzeltme, krizleri yönetme; pazarlık etme, arabuluculuk yapma, zayıflayan iletişim bağlarını sağlamlaştırma işlerinden sorumlu olduğu gibi, strateji geliştirme, kaynak yaratma, genel akışı kontrol etme gibi görevleri yerine getirme sorumluluğunu da üstlenir.
Yönetici, ast ve üstleri harici çevre-çıkar grupları ile ilişkidedir. Örgüt bütünü veya kendi birimi arası bağlayıcı unsur yerine getirir. Yöneticiler, bu ilişkileri kişisel bilgi kaynakları geliştirmede kullanırlar. Her kademedeki yönetici insanları eğitme, ödüllendirme, motive etme, uyarma, ikna etme, ilham verme; yoldan çıkan işleri düzeltme, krizleri yönetme; pazarlık etme, arabuluculuk yapma, zayıflayan iletişim bağlarını sağlamlaştırma işlerinden sorumlu olduğu gibi, strateji geliştirme, kaynak yaratma, genel akışı kontrol etme gibi görevleri yerine getirme sorumluluğunu da üstlenir (2).
Mintzberg’e göre, olay ve hallerin ancak ve kısmen kontrolü mümkündür. Dolayısıyla yöneticiler, olay ve hallerle çıkan şekillerle ilgilenirler. Denge kurarak koordineli bir şekilde yönetim algı ve işleyişini yerine getirirler. Buna göre yönetmek ve yönetici olmak sadece göz önünde bulunan, işleyişin sağlandığı rol ve rollerden ibaret olmamakta, ruhani ve duygu yönetiminin de desteklediği bir rolleri de kapsamakta ve bu şekilde oluşumu sağlamaktadır.
Hastanede ise yönetici, hastanedeki çalışmalarının düzenlenmesinden ve yürütülmesinden, bölümlere gerekli personel araç ve gerecin sağlanmasından, bütçe hazırlığından ve hasta bakım hizmet ücretlerinin saptanmasından sorumlu nitelikli kişidir. Hastane yöneticisinin yönetsel rollerinden birincisi, iş yöneticisi, ikincisi ise koordinatör rolüdür. Bu yüzden iş akışının düzenli bir şekilde ilerleyebilmesi için bu rolleri uygulamak zorundadır (2).
KAYNAKÇA
1-) https://www.temelaksoy.com/yoneticinin-rolleri/
2-) https://www.bilgiustam.com/isletmelerde-yonetici-rolleri/