HASTANELERDE STRATEJİK YÖNETİM TEKNİKLERİ

Beyza Hatice Tan
SAYGEL
Published in
2 min readOct 22, 2023

Strateji terimi Fransızcadan dilimize geçmiş olup, belirlenen bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve uygulanan yöntemdir. Stratejik yönetim ise; işletmelerin giderek değişen zamana ve çevresel koşullara uyum sağlamak amacıyla, işletmenin ne yapması gerektiği ve nereye gitmesi gerektiği üzerinde bir dizi karar verme sürecidir.

Özel sektör yatırımcıların sağlık sektörüne yönelmesiyle bu sektördeki rekabet gittikçe artmıştır. Bu doğrultuda doğru stratejik yöntemi belirlemek yöneticilere yol gösterici olacaktır. Kullanılmakta olan bazı yönetim teknikleri ise şu şekildedir:

1. Dengeli Puan Kartı (Balanced Scorecard)

Dengeli puan kartı veya strateji odaklı performans ölçüm sistemi, Robert Kaplan ve David Norton tarafından geliştirilmiş bir tekniktir. Bu teknik bir işletmenin faaliyetlerini stratejisi ve vizyonuyla uyumlu hale getirmeye yardımcı olan stratejik bir planlama ve yönetim sistemidir. Ayrıca organizasyonel performansın izlenmesine ve şirketin iç ve dış sistemlerinin iyileştirmesine katkıda bulunur.

2. Kıyaslama (Benchmarking)

En basit şekliyle, ölçülebilen ve gözlemlenebilen şeylerin bu yönteme temel olabileceğinden hareketle, en iyi uygulamanın araştırılması ve işletmelere uyarlanması sürecidir. 1996 yılında, İngiltere’de sağlık

hizmetlerinde iyileştirmeler sağlamak ve sağlık hizmetlerini geliştirmek için “Ulusal Sağlık Servisi(National Health Service-NHS) Kıyaslama Kulübü” kurulmuştur.

3. Değişim Mühendisliği (Business Process Reengineering)

Günümüz işletme yönetimlerinin, küreselleşen iş dünyasında başarılı olabilmeleri için değişim olgusunu doğal kabul edip, çok iyi özümsemeleri gerekmektedir.

4. Küçülme (Downsizing)

Yeniden yapılandırma stratejilerinden birisi olan küçülme, bir tasarruf stratejisidir. Satışların yetersiz olduğu, karlılığın düştüğü, yeni teknolojilere uyum sağlayabilecek yeterli kaynak bulunmadığı veya başka alanlarda daha iyi yatırım imkânlarının doğduğu durumlarda başvurulması önerilen bir stratejidir.

5. Dış Kaynak Kullanımı-DKK (Outsourcing)

En basit anlamıyla “Ürün ya da hizmetlerin örgüt dışı kaynaklardan tedarik edilmesi” olarak tanımlamaktadır. Sağlık işletmelerinin organizasyon yapısı göz önüne alındığında, tanı ve tedavi gibi öz yeterliliklerinin dışında kalan yemek, temizlik, güvenlik, hastane bilgi sistemleri, teknik hizmetler gibi destek hizmetlerin DKK ile sağlanması esneklik, hız, maliyet ve hizmet kalitesi açısından oldukça önemlidir.

6. Tedarik Zinciri Yönetimi-TZY (Supply Chain Managament)

Tedarik zinciri yönetimi (TZY), üretimde kullanılan üretim faktörlerinin bir araya getirilerek üretim yerlerine, oradan da nihai tüketiciye en yüksek tatmin ve en uygun maliyetler ile sunulması sürecini kapsamaktadır.

Bunlar gibi stratejik yönetim teknikleri kullanılarak rekabet edilen ortamda bir satranç oynuyormuş edasıyla hamleler yapılarak kurumun iyileştirilmesi, memnuniyet ve zamanın iyi yönetilmesi sağlanır.

https://startup.capital.com.tr/kose-yazarlari/burak-buyukdemir/satranc-oynuyormus-gibi-yapmak.html

KAYNAKÇA

1- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/612483#:~:text=Stratejik%20y%C3%B6netim%2C%20%E2%80%9CStratejik%20planlama%E2 %80%9D,Parlak%2C%202011%3A%20268 ).

#SAYGEL#SAYGEL95#SAĞLIK YÖNETİMİ

--

--

Beyza Hatice Tan
SAYGEL
Writer for

Medipol üniversitesi Sağlık yönetimi 2. Sınıf öğrencisiyim.