Deniz Eskinova
SAYGEL
Published in
4 min readMar 26, 2023

--

Eforaik.com

Herkesin de bildiği gibi pandemi hayatımıza girdiği andan itibaren online işlemler daha da arttı. Bu durum işletmelerde işe alım süreçlerini de etkiledi. Gelin bu duruma hep beraber bir bakalım.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

www.sodexoavantaj.com

Bahsettiğimiz gibi tüm dünyada pandeminin de etkisiyle her alanda gerçekleşen değişim, çalışma yaşamında da hem hızlı hem de güçlü bir biçimde etkisini hissettirmektedir. Bu değişim süreci içinde yer alabilme ve rekabet ortamında varlığını koruyabilmekte birçok işletmenin insan kaynakları yönetim anlayışına yöneldiği görülmektedir (1).

İnsan kaynakları yönetim anlayışı, insanı yatırım yapılacak en önemli kaynak olarak değerlendirmiştir. İnsan kaynakları yönetim anlayışı, yaratıcılığını sürekli geliştiren ve bilgi ve teknolojiyi etkin olarak kullanabilen nitelikli işgücünün yaygınlaşmasını amaçlamaktadır. Teori ve uygulamada insan kaynakları yönetim anlayışı pek çok açıdan eleştirilmektedir buna rağmen işgücü ve yönetim arasındaki ilişkilerde birçok değişimi de beraberinde getirmiştir. Bu değişimlere örnek olarak; teknolojik alanda meydana gelen değişimler, uluslararası rekabetin artışı, üretim tekniklerindeki gelişmeler, işletmelerin mevcut insan kaynağını en iyi şekilde değerlendirmeye yönelik girişimleridir (1).

İNSAN KAYNAKLARINDA E-DÖNÜŞÜM

Enformasyon teknolojileri, hemen her alanda olduğu gibi İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) alanında da iş yapma şekillerini önemli ölçüde etkilemektedir. İKY süreçlerinde gereksinim duyulan enformasyonlar elektronik ortamlarda saklanmakta, ihtiyaç halinde işlenmekte ve iletilmektedir. Bu şekilde, kurumdaki orta kademe ve üst kademe yöneticiler, insan kaynakları yöneticilerini de içlerine alarak, kararlarını daha sağlam temellere dayandırmakta ve gerekli kararların en kısa zamanda alınması mümkün kılınmasını sağlamaktadır. Başka bir ifadeyle enformasyon teknolojilerinin İKY bağlamındaki temel fonksiyonları şu şekildedir(2):
• Kararlar için gerekli olan enformasyonların saklanması,
• Analiz edilmesi,
• Farklı özellikteki raporlar üzerinde bir araya getirilmesi
• İlgili bölümlere iletilmesi

Bu teknolojilerde kaydedilen ilerlemeler sayesinde, sunulan enformasyonların konuyla ilgili olması, doğruluğu ve tamlığı kısacası kalitenin sağlanması için ihtiyaç duyulan insan gücünün sağlanmasına, yetiştirilmesine, geliştirilmesine yönelik stratejilerin oluşturulmasına ve uygulanmasına yöneliktir. Günümüz ekonomik koşullarında, değişimi öngörebilmenin ve ona uyum sağlayabilmenin vazgeçilmez gereklilikler haline gelmiştir. Bu durumu göz önünde bulundurulduğunda, planlama sürecinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır (2).

Planlama işlevinin temel hedefi, kurumun gelecekteki insan kaynakları gereksiniminin, nitelik, para, zaman gibi kriterler temelinde en uygun şekilde karşılanmasına yönelik planların oluşturulmasıdır. Bu planlar, stratejik kararlardan önemli ölçüde etkilenmektedir. İnsan kaynakları planlamasının en kapsamlı ve doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi, farklı türdeki enformasyonlara ulaşılmasını, bunların bir araya getirilmesini ve analiz edilmesini gerektirmektedir. Söz konusu enformasyonlara genel olarak aşağıdaki unsurlar bağlamında ihtiyaç duyulmaktadır (2).

• İş ihtiyaç analizleri,
• Çevresel koşullar,
• Yasal yükümlülükler,
• Bütçe planları,
• Stratejik kararlar,
• Kurum içi insan kaynakları,
• Eğitim programları ve
• Verimlilik

DİJİTAL İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI NELERDİR?

www.d-teknoloji.com

İnsan Kaynaklarının işe alım süreçlerinde, insan kaynakları bilgilerinin derlenmesi ve değerlendirilmesi gibi çeşitli hizmetleri ve süreçleri dijital insan kaynakları uygulamaları üzerinden gerçekleştirilmektedir.(3)
Dijital insan kaynakları uygulamaları; işe alım süreçlerinde, oryantasyon süreçlerinde, performans ve eğitim yönetimi süreçlerinde etkili rol oynamaktadır (3).

İşe Alım ve Oryantasyon Süreçlerinde Dijital İK:

Dijital İK uygulamaları, işe alım ve oryantasyon süreçlerinde etkin rol almaktadır. İşe alım süreçlerinde gerekli olan belgelerin uygulamaya yüklenmektedir. Ek olarak, işe alım süreçlerinde ön görüşme sınavları gibi değerlendirme verileri de uygulama sayesinde gerçekleşmektedir. Online ortamda gerçekleşen bu hizmetler hem çalışana hem de yeni başlayacak olan adaya birçok kolaylık ve avantaj sağlamaktadır. Dijital İK uygulamaları ile daha hızlı ve verimli bir süreç gerçekleşmektedir(3).

Performans ve Eğitim Yönetimi Süreçlerinde Dijital İK:

Performans yönetimi uygulamaları çeşitli sistemleri içermektedir. Performans yönetimi uygulaması ile elde edilen bilgiler düzenlenerek değerlendirilmektedir. Geri dönüşler ve bilgiler doğrultusunda çalışanların beceri ve tutumlarına göre uygulamalar belirlenir. Bu şekilde, çalışanların becerilerini öne çıkaracak çözümler ile performanslarına doğru bir yaklaşım sağlanır. Diğer taraftan, çalışanların kişisel ve kariyer gelişim süreçlerinde yeni yetkinlik kazandırılmasında etkin rol oynar. Eğitim yönetimi süreçleri, çalışan yetkinliği ile şirketin hedefleri doğrultusunda hazırlanmaktadır(3).

İletişim Süreçlerinde Dijital İK:

İnsan kaynakları departmanı, şirket içinde çalışan her kişinin güçlü bir iletişim kurmasını sağlamaktadır. Dijital İK uygulamalarında; öneri, fikir ve duyurular daha hızlı bir şekilde paylaşılmaktadır. Bu sayede, çalışan öneri ve düşüncesi hızlı çözüme ulaşmaktadır, bu da çalışan memnuniyetinin artmasını sağlamaktadır(3).

KAYNAKÇA

1. GÜLER, E.Ç., (2006), “İşletmelerin E- İnsan Kaynakları Yönetimi Ve E-İşe Alım Süreçlerindeki Gelişmeler”, Ege Akademik İnceleme, 6(1):17–23

2. Yılmaz, Y., (2007), “İnsan Kaynakları Yönetiminde E-Dönüşüm”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 9 (1): 159–168

3. https://www.d-teknoloji.com.tr/tr/blog/dijital-ik

--

--

Deniz Eskinova
SAYGEL
Editor for

Ankara Üniversitesi-Sağlık Yönetimi, SayGel