İŞLETMELERDE KRİZ YÖNETİMİ

İşletmelerde Kriz Yönetimi Nedir? Nasıl yönetilir? Gelin birlikte bakalım…

Serifeguzel
SAYGEL
2 min readNov 20, 2021

--

Kriz, bir işletmenin uzun veya kısa vadeli amaçlarını gerçekleştirmek için yapılan işlerde aksaklığa yol açan, işletmenin hedeflerini, imajını ve varlığını tehdit eden beklenmedik bir şekilde gerçekleşen sorunla bütününü ifade eder. Krizlere genel olarak dış faktörlerin sebep olduğu düşünülse de bu bazen kurum içi yaşanılan problemlerden de kaynaklanabilir. Bu kriz anını en sağlıklı şekilde atlatabilmek için kriz yönetimi planlaması yapılarak hızlı bir şekilde uygulanmaya konulmalıdır. Peki nedir bu aşamalar?

https://anatolianpr.com/wp-content/uploads/2018/12/kriz-yonetimi-ornekleri.jpeg
https://seodizayn.com/seo/

Kriz Yönetimi Aşamaları

  • Kriz sinyalinin alınması
  • Krize hazırlık ve korunma
  • Krizin denetim altına alınması
  • Normal duruma geçiş
  • Öğrenme ve değerlendirme
  • Kriz sinyalinin alınması: Krizler genelde tahmin edilemez olur ama bazı işletme içi veya dışı etkenler bize bir krizin kapıda olduğuna dair ipuçları verebilir. Bu daha çok yöneticilerin ileri görüşlülüğü veya durum analizlerindeki başarılarına bağlıdır.
  • Krize hazırlık ve korunma: Bir işletme durumların istediği şekilde gerçekleşeceğini düşündüğü gibi, işlerin kötüye gidebilme ihtimalini de düşünerek işletmenin yaşayabileceği olası krizler için önlemler alması gerekir ki böylesi bir kriz anında işletme bunu sıfır zararla veya en az zararla atlatabilsin.
  • Krizin denetim altına alınması: Kriz ortaya çıktığı andan itibaren kriz tespit edilip önceden belirlenmiş kriz stratejileri veya o an geliştirmiştir stratejiler devreye sokularak durumun kontrolü ele alınmalı ve sıkı bir şekilde takip altına alınıp kriz atlatılıncaya kadar denetim yapılması gerekir.
  • Normal duruma geçiş: Kriz anı yapılan veya planlanan stratejilerin sonucunda nihayet atlatılıp işletmenin normal işleyişine geri dönmesidir.
  • Öğrenme ve değerlendirme: Her zaman en iyi öğretmen tecrübe olmuştur kuşkusuz. İşletmelerde ortaya çıkan kriz anları iyi bir şekilde atlatıldıktan sonra işletme için sebep olduğu zararlar kadar -ki iyi yönetildiği takdirde fırsata da dönüştürülebilir- bu süreç işletmeye bir takım profesyonellik de katacaktır. Hatta çoğu işletme personelleri ve yöneticileri bu kriz anlarında gerçek performansını ortaya koyar ve atlatılan her krizde bilgi, tecrübe ve işe hakimiyet gibi konularda giderek profesyonelleşir. Nihai bir gerçektir ki ilerlemek için en iyi yol, en zor olanıdır her zaman. Şartların zorlaşması işletmenin yada kişilerin sahip olduğu bilgi birikim ve yeteneklerinin artmasına ve var olan yetkinliklerin ortaya çıkmasına sebep olur. İyi bir işletme, iyi bir yönetici yaşanılan krizlerden ders çıkararak kendi bünyesine yeni kazanımlar sağlar.

Unutmayın! Kriz belki tahmin edilemez ama buna rağmen fırsata dönüştürülebilir.

Kaynakça;

  1. https://www.safakkeklik.com/kriz-yonetimi-asamalari.html
  2. https://anatolianpr.com/kriz-yonetimi-nedir/

--

--