Dilancetin
SAYGEL
Published in
2 min readOct 29, 2023

--

www.iienstitu.com

İLETİŞİM-SAĞLIKTA İLETİŞİM

Hayatımızın hemen her alanında iletişim kurarız. O halde sürekli hayatımızın bir parçası olan iletişimi tanımlayalım.
İletişim: Duygu, düşünce ve bilgilerin çeşitli yollarla başkalarına aktarılmasıdır. Sözlü, sözsüz, yazılı ve görsel iletişim olarak üçe ayrılır.
İletişim; kaynak (gönderici) -alıcı (hedef)-ileti (mesaj)-bağlam (ortam)-dönüt (geri bildirim)-kanal (gönderme biçimi) olarak 6 temel ögeden oluşur.

İyi bir iletişim çoğu kapıyı açabilir, çoğu sorunu çözüme kavuşturabilir ancak tam tersi yanlış bir iletişim hayatımızı olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden iletişim becerilerimizi geliştirmemiz gerekir. Sağlıklı, güzel, doğru bir iletişim kurabilmek için öncelikle kendimizi doğru bir şekilde ifade edip karşı tarafın bizden ne beklediğini bilmemiz gerekir. İletişim kurabilme yeteneğimiz sayesinde karşımızdaki kişinin duygularını, düşüncelerini, bilgisini, gereksinimlerini, beklentilerini anlayabilir, iletişimimizi daha anlamlı bir hale getirebiliriz.

İletişim her alanda olduğu gibi sağlık alanında da çok önemlidir ayrı bir hassasiyet gerektirir. Çünkü söz konusu insan hayatıdır. Sağlık kurumlarında oluşabilecek bir iletişim hatası bir insanın hayatına mâl olabilir, eksik ve başarısız iletişim hastaların yanlış yönlendirilmesine sebep olur.

Örneğin; bir hemşirenin hastası hakkında diğer bir hemşireye eksik veya yanlış bilgi vermesi ya da iletişim araçlarını doğru kullanmaması o hastanın sakat kalmasıyla veya ölümle sonuçlanabilir.
Sağlık kurumlarında hasta ile iletişime geçilirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar;

• Hastayı dikkatle dinlemek
• Hastadan alınan cevapları doğru bir şekilde kavramak
• Hastaya konuyla alakalı sorular sormak
• Hastaya anlayışlı ve içten davranmak
• Hastanın mahremiyetine önem vermek
• Hastanın verilen bilgileri anladığından emin olmak
• Hastaya karşı kibar olmak

Etkili iletişim kurmanın en iyi yollarından biri iki tarafında birbirini doğru anlayabilmesidir. Bu durum sağlık kurumlarında da böyle olmadılır. Hastalarında sağlık çalışanlarıyla doğru, hoş bir üslup içinde iletişim kurmaları beklenir. İki taraf da olması gerektiği gibi davranırsa iletişim kopukluklukları, sorunlar ortadan kalkar.

KAYNAKÇA

•www.iienstitu.com

•tr.m.wikipedia.org

--

--