İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Nedir ?

Havva Özlem KÖZ
SAYGEL
Published in
2 min readNov 3, 2023

İnsan Kaynakları Yönetimi, insan kaynakları yönetimi, işletme, psikoloji, sosyoloji ve hukuk gibi disiplinleri bir araya getiren bir bölümdür. Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, işletmelerin insan kaynakları işlemlerini planlama, geliştirme ve uygulama konusunda bilgi ve beceri kazanırlar.

İnsan kaynakları yönetimi kapsamında yer alan maddeler çerçevesinde incelendiğinde fonksiyon bakımından İKY şu maddelere ayrılır. İş yaşantısında da İnsan Kaynakları Departmanları aşağıdaki fonksiyonlara göre birimlere ayrılırlar:

· İnsan kaynakları planlaması

· İş gören bulma ve seçimi

· İnsan kaynağı geliştirme

· Değerleme ve ödüllendirme

· Endüstriyel ilişkiler

· Güvenlik ve sağlık

1- İnsan Kaynakları Planlaması

İnsan kaynakları planlaması, örgütsel amaçlara ulaşılabilmesi için gereksinim duyulan insan gücünün tespit edilmesi anlamına gelmektedir. İnsan kaynakları planlaması aracılığıyla örgütün amaç ve hedeflerine uygun mevcut ve gelecekteki personel ihtiyacı, sayısal ve niteliksel olarak belirlenmektedir.

2-İş Gören Bulma ve Seçimi

İnsan kaynakları yönetimi süresince personel seçme, yetenekleri, becerileri, eğitim düzeyi ve potansiyeli örgütün ihtiyaçlarına en uygun olan iş gören adaylarının belirlenmesi amacıyla yürütülen sistematik faaliyetleri ifade etmektedir.

3-İnsan Kaynakları Yönetimi Sürecinde Eğitim ve Geliştirme

Personel eğitimi ve geliştirme, örgüt çalışanlarının gereksinim duydukları bilgi ve becerileri edinmelerine, kendilerini gerçekleştirmelerine ve örgütsel verimliliğe katkıda bulunulacak şekilde faaliyet göstermelerine olanak sağlayan eğitim ve kariyer geliştirme etkinliklerine ilişkin kararlardır.

4-Performans Değerleme ve Ücretlendirme

Performans değerleme, personelin işine gösterdiği başarı derecesinin saptanmasıdır. Performans değerleme, başarılı ve başarısız personeli birbirinden ayırmak amacıyla yapılır. Ayrımdan amaç, performansı yüksek personeli ödüllendirmek ve diğerlerine örnek olmasını sağlamaktır.

Performans değerleme, bir yöneticinin önceden saptanmış standartlarla karşılaştırma ve ölçme yoluyla iş görenlerin işteki performanslarını değerlendirme sürecidir.

5- İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Yönetimi

İş güvenliği ve işçi sağlığı işlevi; çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışan sağlığına duyarlılık gösterilmesi ve iş güvenliği için gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin faaliyetler bütünüdür.

6-Çalışma İlişkilerini Düzenleme ve Endüstriyel İlişkiler

Endüstriye ilişkiler, çalışma yaşamında işçi ve işveren kesimlerinin karşılıklı istek ve gereksinimleri sonucunda gündeme gelen tüm konuları kapsayan ilişkiler bütünüdür. İşçi, işveren ve devlet endüstriyel ilişkiler sisteminin taraflarını teşkil etmektedir.

#saygel108

--

--

Havva Özlem KÖZ
SAYGEL
Writer for

İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Yönetimi İngilizce 4. sınıf öğrencisiyim. Anadolu üni. insan kaynakları y. okuyorum ve kendimi ik bölümünde geliştiriyorum