JCI AKREDİTASYONU VE TÜRKİYE

Cemreatalar
SAYGEL
Published in
4 min readOct 26, 2023

JCI( Joint Commission International )

Öncelikle bu araştırma yazısında anlatmak istediklerim ve göstermeye çalıştıklarımdan bahsetmek isterim. Etkin, sistematik ve teknoloji ağırlıklı sağlık hizmetleri sunan Türkiye için, kaliteyi ve güvenceyi arttırmak adına belli kalite yöntemleri elbette vardır. Ben bu yöntemlerden biri olan ve eğitim sürecim başladığından itibaren aşina olup bende merak konusu olan JCI kuruluşu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. JCI nedir? , amaçları, vizyonları, misyonları, kalkınma hedefleri, akredite kavramı, JCI kurumunun Türkiye’deki yeri, beklentileri, avantajları, standartları ve bu konu hakkında araştırmalarım sonucunda kendi yorumlarımla yazıyı sonlandıracağım. O zaman fazla uzatmadan ve merak uyandırmadan konuya başlamak isterim.

Konuya öncelikle JCI kurumunun ayrılmaz bir kavramı olan akreditasyon kavramından başlamak isterim. JCI kurumunu daha iyi anlamamızı ve asıl hedefimizi gösterecektir.

AKREDİTASYON NEDİR?

Akreditasyon; sağlık hizmetleri organizasyonlarının, bakım kalitesini artırmak için tasarlanmış bir dizi standardın gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını saptamak üzere, bağımsız bir kurum tarafından değerlendirilmesi sürecidir.

JCI NEDİR?

Sağlık hizmetlerinin kalitesini ve güvenliğini artırmaya odaklanmış, kâr amacı gütmeyen Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations (JCAHO) kurumunun, uluslararası akreditasyon hizmetleri için oluşturulmuş birimidir. Joint Commission’ın uluslararası kolu olan Joint Commission International (JCI), 1994 tarihinden bu yana 80 ülkede sağlık kuruluşları, sağlık bakanlıkları ve küresel organizasyonlarla çalışmaktadır. JCI, akreditasyon ve sertifikasyon hizmetleri yoluyla hasta bakımının güvenliğini geliştirmeye odaklanmıştır. Sağlık hizmetleri kalitesi ve hasta güvenliği konusunda tanınmış bir dünya lideridir. JCI Birleşmiş Milletler bünyesinde özel danışman statüsünde yer alan ilk sivil toplum kuruluşudur.

JCI MİSYONU, VİZYONU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Misyonu: “Sağlık kuruluşlarını değerlendirerek ve onlara en yüksek kalite ve değerde güvenli ve etkili bakım sağlama konusunda başarılı olmaları için ilham vererek, diğer paydaşlarla işbirliği içinde, halk için sağlık hizmetlerini sürekli olarak iyileştirmek.”

Vizyonu: Dünyanın önde gelen genç LİDERLER ağı olmak

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Küresel sorunların tek başına hareket ederek çözüme kavuşturulması mümkün değildir. JCI 100’ü aşkın ülkede Birleşmiş Milletlerin partner kuruluşu olarak, BM Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine yönelik projeleriyle yaşadığı toplumun ve dünyanın karşılaştığı sorunların çözümü için katkıda bulunmaya devam etmektedir.

JCI LOGOSUNUN ANLAMI

JCI logosunda yer alan kalkan sembolü ‘koruyan ve savunan kişiyi’ temsil etmektedir. Genç liderler olarak, JCI üyelerinin kendi toplumlarını koruyan ve kollayan kişiler olması beklenmektedir.

JCI KALKAN LOGOSU

JCI AKREDİTASYON AMAÇLARI

  1. Bakım alanlar ve bakım verenler için riski azaltan güvenli bir ortam temin edilmes
  2. 2) Kalite ve hasta güvenliği için ölçülebilir kıyaslama kriterlerinin sunulması

3) Güvenilir bir süreç kullanılarak sürdürülebilir iyileştirmenin ortaya konulması

4) Akredite edilen hastanelerin başarılarının ve mükemmeliyete adanmışlıklarının kamuoyu nezdinde tanınmasının ve kabul görmesinin sağlanması

5) Hasta memnuniyetinin iyileştirilmesi

6) Verimliliğin artırılması

7) Standardize bakım sayesinde maliyetlerin düşürülmesi

Peki, bu amaçlara uygun olarak JCI Kurumu akredite ettiği hastanelerden neler bekler biraz bundan bahsedelim.

JCI’NIN AKREDİTE ETTİĞİ HASTANELERDEN BEKLENTİLERİ NELERDİR?

JCI, kapsamlı bir denetimden sonra akredite ettiği kuruluşların tıbbi ve yönetsel performansını sürekli izlemektedir. Hastaneden aşağıda sıralanan JCI standartlarının ana başlıklarına yönelik klinik ve yönetsel performans göstergeleri belirlemesini istemekte ve bu göstergelere yönelik sürekli veri toplanmasını, analiz edilmesini, raporlanmasını ve iyileştirme süreçlerinin etkin olarak hayata geçirilmesini istemektedir. Akredite olan hastanelerden belirli periyodlarda bu analiz sonuçlarını istemekte ve denetlemektedir. Aynı zamanda JCI, akredite ettiği hastanelere habersiz denetimler düzenleyebilmektedir. Bu denetimlerde de JCI standartlarına tam uyum sağlanmasını beklemekte ve bunu kontrol etmektedir. Akreditasyon kararı verilen hastanenin tüm süreçleri, akreditasyonun 3. yılında yeniden, tüm standartlar ve kriterler ölçüsünde, yerinde titizlikle değerlendirilmektedir. Bu denetim neticesinde akreditasyon kararının devamlılığına ya da sonlandırılmasına karar verilmektedir.

JCI (Joint Commission International) Standardı’nın Ana Başlıkları:

-Hasta Odaklı Standartlar

  1. Uluslararası Hasta Güvenliği Hedefleri
  2. Bakıma Erişim ve Bakımın Sürekliliği
  3. Hasta Odaklı Bakım
  4. Hastaların Değerlendirmesi
  5. Hastaların Bakımı
  6. Anestezi ve Cerrahi Bakım
  7. İlaçların Yönetimi ve Kullanımı

-Organizasyon Odaklı Standartlar

  1. Kalite İyileştirme ve Hasta Güvenliği
  2. Enfeksiyonların Önlenmesi ve Kontrolü
  3. Yönetişim, Liderlik ve Yönlendirme
  4. Tesis Yönetimi ve Güvenliği
  5. Çalışan Nitelikleri ve Eğitimi
  6. Bilgi Yönetimi

JCI’NIN AVANTAJLARI

· Tüm hastanelerde aynı seviyede kalite standardı oluşturmak

· Sürekli denetleme, düzenleme ve gözlemleme

· Tedavi hizmetlerinde multidisipliner bir bakım planı oluşturulmasını destekler.

· Olası riskler azalır.

· Etkin iletişim ve koordinasyon

· En yüksek kalite ve ekipman.

Peki, JCI Akreditasyonunu Tüm Türkiye’de Uygulamak Mümkün Mü?

Bu başta kulağa çok masraflı bir uygulama gibi gelse de Türkiye’de JCI belgesi alan sağlık kurumları toplamda 44 sağlık kurumundan oluşmaktadır. Türkiye, dünyada akredite olan kurumlar sıralamasında ilk üçte yer almaktadır. Bu sıralama çok iyi bir orana sahip olsa da dikkatimi çeken bir nokta oldu. JCI belgesi alan hastaneler yalnızca büyükşehirlerde ve sayılı şehirde bulunmaktadır. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana gibi şehirler 44 hastaneyi oluşturmaktadır.

Fakat ülkemizde 567 tane özel hastane varken sadece 44 hastanede olması, oranın gözümüzde kayda değer şekilde düşmesine sebep oluyor. Bu uygulama daha fazla teşvik ve belki de devlet eli sayesinde uygulamaya dökülen ve standartlarımızı dünya devi haline getirecek sayılara ulaşmamızı sağlayan uygulamalardır.. Bu konu başta da söylediğim üzere eğitim hayatım boyunca ilgimi çeken bir konu olmuştu. İlerde yüksek standartlara ulaşmak için bu uygulamayı ülkemizin her hastanesinde yapmış olan kişiler neden bizler olmayalım?

KAYNAKÇA

https://npistanbul.com/jci-joint-commission-international-akreditasyonu

#SAYGEL98#SAYGEL#SAĞLIK YÖNETİMİ#JCI

--

--