KÜRESELLEŞEN DÜNYADA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK MÜMKÜN MÜDÜR ?

merveozcandan
2 min readJun 2, 2023

--

Küreselleşen dünyada şirketler hızlı bir değişim süreci yaşamaktadır. Ekonomik ve teknolojik alanlardaki gelişmeler şirketleri yeni stratejiler geliştirmeye zorlamaktadır. Kurumların başarısı artık ticari kriterlerin yanında topluma ne oranda katkı sağladıklarıyla da ölçülmektedir. Bu noktada ortaya çıkan “kurumsal sosyal sorumluluk” kavramı şirketlerin devamlılığını sürdürmesi ve markanın bilinirliğinin arttırılması yanında hedef kitlelerinin de çıkarlarını düşünülmesini zorunlu kılmaktadır. Çünkü günümüz tüketicileri etik ve sosyal yönü daha ön plana çıkan şirketlerin ürünlerini tercih etmektedir (Akıncıoğlu, 2005: 269).[1]

Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı ilk kez 1953’te basılan Howard Bowen imzalı Social Responsibilites of the Businessman adlı kitapta yer almıştır. Bowen‟e göre iş adamının sosyal sorumlulukları bazı yükümlülüklerin toplamından oluşuyordu. Bu yükümlülükler arasında ise halk için arzu edilebilir politikaları takip etmek, kararları almak, eylemleri takip etmek sayılıyordu (Aydede, 2007: 23).

Howard Bowen (https://economics.illinois.edu/)

Philip Kotler ve Nancy Lee “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” adlı kitaplarında kurumsal sosyal sorumluluğu şu şekilde tanımlamaktadırlar (Kotler ve Lee, 2008: 16). “Kurumsal sosyal sorumluluk, isteğe bağlı iş uygulamaları ve kurumsal kaynakların katkıları aracılığıyla toplumun refahını iyileştirmek için üstlenilen bir yükümlülüktür. Mohr, Webb ve Haris ise, kurumsal sosyal sorumluluğu “şirketin toplum üzerindeki her zararlı etkiyi en aza indireceği veya ortadan kaldıracağı ve uzun vadeli faydaları azami seviyeye çıkaracağının taahhüdü” olarak tanımlamaktadır.[2] Tanım, şirket faaliyetlerinin şirketle doğrudan alakası olsun olmasın herkes üzerindeki etkisini hesaba kattığını vurgulamaktadır (Aktan ve Borü, 2007: 13). Diğer bir tanımda ise, kurumsal sosyal sorumluluk, işletmelerin topluma olan etkilerini iyileştirmek amaçlı bir yaklaşımla ticari politika ve uygulamalarına sosyal ve çevresel konuların entegre edilmesi olarak açıklanmaktadır (Ersöz, 2009: 88).

Business for Social Responsibility, kurumsal sosyal sorumluluğu “toplumun işletmeden beklediği etik, legal, ticari ve toplumsal beklentilerini karşılayan ya da aşan bir şekilde ticaret yapmak” şeklinde tanımlamaktadır.[3]

Kurumsal Sosyal Sorumluluk (https://www.geeksforgeeks.org/)

Görüldüğü gibi, sosyal sorumluluk kavramı üzerine böyle farklı tanımlamaların mevcut olması, farklı kişiler için farklı anlamlar ifade etmesi sosyal beklentilerin rolünün oldukça önemli olduğu gerçeğini vurgulamaktadır. Diğer önemli bir nokta ise, toplumun beklentilerinin dikkate alınması gerekliliğinin paylaşılmasıdır. Başka bir ifadeyle, işletmelerin sosyal sorumluluk anlayışında genel olarak iki nokta önem taşır; birincisi, sosyal sorumluluk anlayışı bir zorunluluk değil, bir gönüllülük olarak değerlendirilmelidir. İkincisi; sosyal sorumluluk, işletmenin sahip ve ortaklarının dışında sosyal çevre, ekolojik çevre, tüketiciler, çalışanlar, vb. faktörleri de içine almalıdır.

#SAYGEL88 #HALKLAİLİŞKİLER

KAYNAKÇA

  1. İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler Ders Notları Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2023
  2. Kurumsal Sosyal Sorumluluk https://www.geeksforgeeks.org/
  3. Howard Bowen (https://economics.illinois.edu/)

4. Bowen, Howard R. İş Adamının Sosyal Sorumlulukları . New York: Harper, 1953. Baskı.

--

--