KIRMIZI OKYANUS VE MAVİ OKYANUS STRATEJİLERİ

Zümre Baştaş
SAYGEL
Published in
3 min readMar 1, 2021

--

Stratejik yönetim, işletmenin yaşamını sürdürmesi, hedeflerine ulaşmasını ve piyasada rekabet üstünlüğü sağlamasını amaçlayan bir yönetim felsefesidir.

Stratejik yönetimde birçok metot ve analiz yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlardan birisi de KIRMIZI OKYANUS ve MAVİ OKYANUS STRATEJİLERİ’dir.

PEKİ NEDİR BU STRATEJİLER?

Kırmızı okyanus stratejisi, rekabetin yoğun ve kurallarının belli olduğu mevcut pazarlarda işletmelerin faaliyetlerini gerçekleştirmesidir. Kırmızı okyanus piyasasında işletmeler sürekli olarak rekabeti sürdürmeyi, rakiplerini takip ederek onları alt etmeyi hedeflemektedirler.

https://orthodigi.com/wp-content/uploads/2020/05/image-11-768x390.png

Mavi okyanus stratejisi ise gelişen dünyaya ayak uydurarak henüz keşfedilmemiş pazarları ve endüstrileri hedeflemektedir. Kırmızı okyanus piyasalarında yoğun rekabet ortamı mevcutken mavi okyanus piyasalarında yeni pazar alanlarında yeni talep oluşturup rekabeti anlamsız hale getirmeyi sağlamaktadır. Böylelikle işletmeler hem hızlı hem de kolayca kâr sağlayabilmektedirler.

MAVİ OKYANUS STRATEJİSİNİN YAPITAŞI: DEĞER İNOVASYONU

Mavi okyanus stratejisinde değer ve inovasyon birbirinden ayrılamaz bir bütün olarak nitelendirilmektedir. Bunun nedeni bu stratejinin hem alıcı hem işletme için yeni değer yaratarak piyasa sınırlarını aşmasına odaklanmasıdır.

Büyüme eğiliminde olan işletmeler geleneksel değer-maliyet stratejilerini reddederek düşük maliyet-farklılık stratejisini yani değer inovasyonunu tercih etmektedirler. Bu stratejiyi benimseyen işletmelerin daha kârlı büyümeleri gerçekleşmektedir

STRATEJİ YELKENİ

Mavi okyanus stratejisinin en önemli uygulamalarından birisi strateji yelkenidir. Yelken rekabetin yoğunlaştığı alanı ve müşterilerin hareket durumlarını göstermektedir. Strateji yelkeni sayesinde müşterilerin yoğun olduğu alandan yoğun olmayan alanlara yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Strateji yelkeninin üç temel unsuru:

✔️ Piyasadaki rekabeti etkileyen faktörlerle beraber strateji planı oluşturmaktadır.

✔️ Mevcut ve potansiyel rakipleri göstermektedir.

✔️ Yatırımlarını ve gelecekteki değerini ortaya koymaktadır.

https://www.google.com.tr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhulyamutlu.com%2Fmavi-okyanus-stratejisi-uygulayan-sirketler%2F&psig=AOvVaw10xJqcnbgBhYJ-UaTb2QoM&ust=1614527394079000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMCFkbO1iu8CFQAAAAAdAAAAABAT

DÖRTLÜ EYLEM YAPISI

✔️ Piyasanın gereksiz rekabet ettiği faktörleri belirlemeyi,

✔️ Gereksiz ürün/ hizmet sunumu tespiti,

✔️ Alıcıların taviz vermek zorunda kaldıkları değerleri belirlemeyi,

✔️ Piyasanın fiyat stratejisinin değişmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir.

SAĞLIK HİZMETLERİ ALANINDA MAVİ OKYANUS STRATEJİSİ

Acillik, ertelenemezlik, red edilemezlik, piyasa koşullarının mevcut ve kurallarının belli olmasında dolayı sağlık hizmeti sektörü kırmızı okyanus piyasasında yer aldığı söylenebilir.

Özel hastaneler her geçen gün sayıca artmaktadır. Bu durum da kurum içi ve kurum dışı sürekli rekabet ortamını arttırmaktadır.

Hastaneler mevcut pazar dinamikleriyle hastanın aldığı sağlık hizmetine değer kazandırarak ve bundan kâr elde ederek kırmızı okyanustan mavi okyanus piyasasına geçmelilerdir.

Sağlık hizmetleri sektörü sürekli gelişen, dinamik bir sektördür. Mavi okyanus stratejisi sağlık sektörüne yeni pazar alanları sunmaktadır. Giyilebilir teknoloji (aktivite ölçer, EKG akıllı saat, diyabet asistanı bilekliği vb.), tıp eğitimi, palyatif bakım ve sağlık hizmetleri sunumu, sağlık hizmetleri dokümantasyonu gibi birçok alanda keşfedilmemiş uygulamalar tespit edilebilir ve mavi okyanus stratejisiyle geliştirilebilir.

#saygel #saygel30

--

--