MALPRAKTİS

Deniz Eskinova
SAYGEL
Published in
2 min readApr 24, 2023

MALPRAKTİS NEDİR?
Dünya Tabipler Birliği’nin 1992 senesinde yapılmış olan 44. Genel Kurulu’nda kabul edilmiş tanımına göre; Tıbbi Malpraktis (Hatalı Tıbbi Malpraktis) “hekimin tedavi sırasında standart uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastaya tedavi vermemesi” şeklinde tanımlanmıştır (1).

Komplikasyon-Malpraktis Ayrımı
Her tıbbi müdahale hasta açısından risk oluşturmaktadır. Komplikasyonlardan doğan sonuçlardan hukuken doktorların sorumlu tutulması mümkün değildir. Tıbbi müdahalede bulunan doktor, komplikasyonu zamanında fark etmez ya da fark ettiği halde gerekli önlemi almazsa komplikasyon malpraktise dönüşür (2).

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fanil-antonetti.com%2Ftr%2Ftibbi-uygulama-hatalarinda-hukuki-sorumluluk-malpraktis%2F&psig=AOvVaw2krE1Vg1wDzrnVdOWyYYwC&ust=1682438409855000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCODCltLxwv4CFQAAAAAdAAAAABAE

Türkiye’de Sağlık Hukuku ve Malpraktis Davaları
Malpraktis, hekimlerin sorumluluğunda olacağı gibi hastanenin sorumluluğunda da olabilir. Davanın nedeni; hekimin tecrübesizliği, özensizliği ya da tedavi yerinden kaynaklanan nedenlerle hastanın zarara uğramasıdır. Malpraktis nedeniyle bir davanı açılabilmesi için haksız bir fiil, illiyet bağı, kusur ve zarar unsurlarının bir arada bulunması yeterlidir. Bu koşullar var ise hasta maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir (3).

Malpraktis Nedeniyle Maddi Tazminat

Tıbbi malpraktis eylemi kapsamında ikame edilen tazminat davalarında zararın ispat edilmesi davacıya (hastaya) düşmektedir (4).

Malpraktis Nedeniyle Manevi Tazminat

Kişinin sağlığında istenmeyen durumun gerçekleşmesi yeterlidir. Tıbbi malpraktis fiili nedeniyle oluşmuş olan manevi tazminat ve zararın kapsamıyla ilgili madde hükmünde, hastanın ölümü halinde aileninde manevi tazminat talep edeceği düzenlenmiştir (5).

Malpraktis Nedeniyle Tazminat Davasında Zamanaşımı

Hasta-doktor ilişkisi bir sözleşmeye dayanmaktaysa, sözleşmeden kaynaklanan talepler 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Fakat hasta-doktor ilişkisi bir sözleşmeye dayanmıyorsa, haksız fiil hükümleri uygulanacağından, dava açma süresi 2 yıl ile sınırlıdır (6).

Kaynakça

1) DEĞDAŞ, U.C, (2018), “HATALI TIBBİ UYGULAMADAN (MALPRAKTİS) DOĞAN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK”, Hukuk Fakültesi Dergisi, 1(6):41–65

2) https://kulacoglu.av.tr/hekimlerin-tibbi-uygulama-hatalari-2/ (Erişim Tarihi: 24.04.2023)

3) https://www.akkaslaw.com/tr/malpraktis-nedir/ (Erişim Tarihi: 24.04.2023)

4) https://kulacoglu.av.tr/hekimlerin-tibbi-uygulama-hatalari-2/ (Erişim Tarihi:25.04.2023)

5) https://kulacoglu.av.tr/hekimlerin-tibbi-uygulama-hatalari-2/ (Erişim Tarihi:25.04.2023)

6) https://kulacoglu.av.tr/hekimlerin-tibbi-uygulama-hatalari-2/ (Erişim Tarihi:25.04.2023)

--

--

Deniz Eskinova
SAYGEL
Editor for

Ankara Üniversitesi-Sağlık Yönetimi, SayGel